BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. július 14. 23:18 - Brain Storming

Máté 6.16-18. A böjtölés – avagy: Ha már úgy sincs mit enned, mondjuk azt, hogy böjtölsz!

Jézus felszólítja a szenvedőket, hogy ha a vallási elvek betartása közben szenvednének, akkor lehetőleg titokban szenvedjenek.


 

 

 

 

 

 


Kép forrása: http://hetilap.hetek.hu/images/09.013/hatter/ehezok.jpg


***


Máté 6.16-18. A böjtölés



"Amikor pedig böjtöltök*, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom nektek: megkapták jutalmukat. Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat, hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked."




***



*Valójában eléggé visszás dolognak tűnik ez, abból a szempontból is, hogy a böjtöt biztosan nem azok találták ki, akiknek esetleg alig volt enniük.


A böjt általában két dologra biztosan jó:



1. Kis részben a testsúly csökkentésére, de erre eléggé azonban inkább hatástalan módszer (a testzsír kisebb mértékben fogy a csökkent anyagcsere miatt, a fehérje azonban normál mértékben kopik közben, a végeztével pedig a test reflexesen igyekszik a testzsírt növelni), és csak abból a célból jelent hasznot, hogy a gyomorméret csökken, így a böjt után (egy ideig!) kevesebbtől is jól lakik az ember... persze, amíg hamarosan újból ki nem tágul, ami a böjtölés után általában bekövetkezik, mert az ember azt hiszi, hogy a böjt előtti megszokott normál ételadagot, ha nem eszi meg, akkor "éhen marad", így a böjt után, ha normálétrenden maradunk, mint előtte, akkor felesleges volt böjtölni is!



2. A böjtölő ember, akármennyire is elhivatott, az éhség miatt mentálisan egyre instabilabb lesz, ami eleinte kisebb feszültségekben, majd esetleg dühkitörésekben ölt alakot, de elmehet ez addig is, - ami a visszavonultaknál gyakorta megesik (remeték, magányos szerzetesek, stb) – hogy hallucinálni kezdenek, stb. Bevett módszer a böjtöltetés, és az éhezéses állapotban tartás a szektáknál is, különösen a bevezető időszakban, amíg a tag maradék, józan észre jellemző ellenállását is megtörik, és engedelmes hívővé nem alakul. (Éhesen nehéz gondolkodni, és könnyebben vesz be az ember a józan eszével össze nem egyeztethető, vagy csak nehezen HIHETŐ dolgokat.)



Persze mondhatjuk azt is, hogy a böjt nem cucc egy olyan társadalomban, ahol az éhezés hétköznapos dolog, így jézus kérése sem volt olyan nagy dolog. Merthogy, ha azoknak mondta, hogy ne hivalkodjanak az éhezésükkel, akik ehhez hozzá vannak szokva, akkor csak olyat kért, amit egyébként is megtettek a hallgatói (pontosabban rendszeresen, nap mint nap, megtörtént velük, t.i. hogy éhesek voltak és nem ettek, mert nem volt mit), és (itt jön a csavar!) azokat ócsárolta le, akiknek valószínűleg a böjtölés nem volt hétköznapos dolog, és akik meggyőződésből nem ettek, a vallási elvek betartása miatt. Vagyis éppen azokat ócsárolta, akinek igenis erőfeszítésbe tellett megtartani a böjtöt!!



Az pedig, hogy egy esetleg általában soha jól nem lakó embertől azt kérik, hogy ne is látszódjon rajta, hogy éhes... ez súlyos depresszívitást is előidézhet: ha valaki általában nélkülöz, és felszólítják arra, hogy leplezze, hogy nélkülöz – nehéz arra szavakat találni, hogyan lehetne ezt ép ésszel, meggyőződésből megtenni, és persze örömmel, mert a vége ez: "Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked!" vagyis apuci figyeli, hogy mit csinálsz, nem vagy egyedül! Ez megint csak a freudi-mintájú apakonfliktus alapján lehetne értelmezhető.



Konklúzió?



Jézus felszólítja a szenvedőket, hogy ha a vallási elvek betartása közben szenvednének, akkor lehetőleg titokban szenvedjenek. - Felteszem ezzel szükségszerű volt palástolni egyéb vallásosságból eredő kellemetlenségeket is. Ebből is látható, ha a kereszténység az önhazugság vallása!



***



Folyt. köv.




***



Forrás:



Jelen cikk eredeti helye: az Értékrend-válság – topicban írt hozzászólásom, a www.vasarhely.us –en:


http://www.vasarhely.us/phpforum/viewtopic.php?t=679



***



Előzmények a Virtuson:



„Máté, 6.24. – Isten és a mammon” – Kritikus gondolatok


Brain Storming - 2007.06.28 01:20



Máté 5.3-12, vagyis a „A hegyi beszéd” – Kritikus gondolatok


Brain Storming - 2007.06.29 00:05



Kritikus gondolatok a bibliai házasságtörésről, törvénymagyarázatról és ítélkezésről


Brain Storming - 2007.06.30 01:27



Az emberek romlottságáról – romlott érveléssel, avagy: Zsoltárok könyve 14.


Brain Storming - 2007.07.01 01:37



Lukács, 16.19-31. - A gazdag és Lázár, avagy a feltámadás hitelességének bizonyításáról!


Brain Storming - 2007.07.02 21:58



Lukács,12.13-21. – „A bolond gazdag” – avagy a kapzsi és lusta nélkülözők szemszöge


Brain Storming - 2007.07.04 11:57



Lukács,9.49-50. Az ismeretlen ördögűző, vagyis: nem lehetséges keresztény demokrácia?


Brain Storming - 2007.07.05 00:13



Máté, 6.1-4. – „Az adakozás”, avagy: „Adj, hogy mi abból jótékonykodhassu nk!”


Brain Storming - 2007.07.06 11:57

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr25118146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyuri 2007.08.05. 22:47:03

Szia!

Szerintem a böjt:
1. nem a teljes éhezést jelenti
2. lemondásról szól, lemondani nem csak egész napi/heti étrendedről lehet, hanem nagyon egyszerűen a napi túró rudidról / sörödről
3. lemondásod által edzed akaraterődet, hogy a rázósabb helyztekben tudj megmaradni a jóban
4. lemondani lehet a másikért is, így is lehet bőjtölni.
4. soha jól nem lakó ember problémája: nem böjtöl, mert azt csak tudatosan szabad elhatározásból teheted, ő pedig nyilván nem ezt választaná

Egy megjegyzés a Jézus ugyanúgy mint a Józsi meg a Laci nagy betűvel kezdendő, ugyanis személynév.

Szeretettel: Gyuri

Brain Storming 2007.08.05. 23:01:55

1. kinek mit jelent
2. ha a böjt szimbolikus értelmezés, akkor bármi más is az lehet, így akár az én értelmezésem is helyes szempont - mellesleg akinek nincs mit ennie, az könnyen mond le a turó rudiról, meg a söréről (én pl. nem eszek ieneket, így én is böjtölnék?)
3. nem csak lemondással lehet akaraterőt edzeni, vagyis passzívan, hanem aktívan is, pl egészséges dolgokat enni, még ha nem is ízlenek annyira
4. itt kevered a szimbolikumot meg a konkrétumot, légy konkrét inkább!
5. a cím alapján írtad ezt? Az csak fiygelemfelkeltő értelmi csavar - a Biblia is sokszor él vele!:))

Egy megjegyzés tőlem is írásmódról - lásd 4-es pontod: "bőjtölni", ezt meg az első ő-nél röviddel írják.
Ha úgy vesszük (miért ne tennénk??), az én írásmódom is lehet szimbolikus: kifejezi, hogy mire tartom azt, akinek a kereszténységet tulajdonítják. Ennyi.

Viszontszeretettel: BS
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása