BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. július 30. 16:33 - Brain Storming

Műveltségi vetélkedőkről jut eszembe ...

Vannak a vetélkedők, ahol esetenként milliókat lehet nyerni! Én magam sokat gondolkodtam azon, miért népszerűek, de vajon tényleg népszerűek vagy inkább azért hisszük hogy népszerűek, merthogy sokat adnak belőlük? Friderikusz mesélte, hogy pl. a BBC azzal állt talpra, hogy rengeteg ilyet adtak, rengeteg élő, alacsony költségvetésű műsort. Persze ilyenek a valóságshowk is. Azok megérnek egy külön tanulmányt – aminek szenteltek is, rengeteg szakirodalom foglalkozik velük, számtalan cikk, meg miegymás (Frei is szentelt neki egy adást).

 

No de a vetélkedők, méghozzá a műveltségi vetélkedők, ahol a műveltséget lehet "aprópénzre váltani"? Nekem már régóta piszkálja a csőrömet, hogy itt valami nem stimmel – mert miről is szólnak ezek? Témák, kérdések, nyeremények, feltételek, stb.. Amikor az ember be akar jutni egy ilyenbe, no az nem egy aprócska procedúra, és az esélye gyakran csak annyi (mármint magának a játéknak), mint mondjuk a benzinkúton úgy fizetni 10.000-essel, hogy 5000-ből adnak vissza, és nem veszik észre. (Velem már fordult elő, és 7 éve vezetek, és kéthetente tankolok!) De nem is ez a lényeg!

 

Az én szememben ez nem holmi szórakozgatás. Amikor ezt nézik ekkora tömegben az emberek, könnyen kialakulhat bennük az az érzés (még ha meg sem fogalmazódik bennük) hogy a műveltséggel ekkora pénzeket lehetne keresni, holott jól, tudjuk, hogy ez nem így van, mivel a műveltség igazából nem erre való. "Tanuljanak a gyerekeink, látható, mit lehet vele kezdeni!" De kérem, ez nem a műveltség tisztelete és megbecsülése, hanem a lealacsonyítása. "Művelt vagy és még nem nyertél vele milliókat a tv-ben? Biztos művelt vagy?" Aztán a műveltséget én nem tenném ki annak, hogy holmi versengés tárgya legyen, amin aztán pénzt lehessen nyerni – mert a műveltség megint csak nem erre való!

 

És itt még nincs vége! – A dolog, mármint a vetélkedő lényege mégiscsak a szerencse, méghozzá a szerencsén alapuló használhatóság – no itt már igencsak valamiféle természetes kiválasztódás jellegű dologról van szó, holott a műveltségnek nem az a lényege, hogy általa az ember hasznosabb, szerencsésebb legyen – hanem arra, hogy emberi életet tudjon élni az emberek között. Talán van némi fanyarság abban, ha az ember legmélyebb lényegét is kifejező sajátosságunkból pénznyerő automata alapú vetélkedőt hoznak össze. Persze lehet ennek valamiféle pozitív vetülete is: felhívja a figyelmet arra, hogy ez mennyire kiveszett belőlünk, hogy a műveltséget is már csak pénzszerzési lehetőségnek tekintjük, mivel a vetélkedők tömkelege éppen ezt sugalmazza.

 

Így lenne ez? A válasz valahol nagyon szomorúan: IGEN. Mivel – egy nem régi filmben is így hangzott el - AZ ÉLETBEN A TUDÁSNÁL SOKKAL FONTOSABB A MÁZLI.

 

Vagy túl pesszimista vagyok?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr53128356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása