BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. augusztus 05. 01:30 - Brain Storming

BS-Különvélemény: Virtuskodás (5) -BS vs. Kelen László

 

Kelen László : „Úgyszólván igaz - akinek nem inge, ne vegye magára!” --- BS: Nem vettem magamra, csak úgy mint ember, és mint aforizmaíró.

Írásom alapja:

Kultúra Rovat – „Röviden, tömören – aforizmák” - Kelen László - 2007.01.18.

Bevezetője: „Úgyszólván igaz - akinek nem inge, ne vegye magára!”

 


Az eredeti írás szerzője így vezeti be írását:

 

„Amíg a gondolat-gerendákat faragtam, kisebb halom keletkezett a lefaragott, félresöpört töredékekből. Ez egyesek (a közönyösök) számára csak egy kupac tűzrevaló forgács, mások (az érintettek és a más véleményen lévők) szemében inkább szálkaként jelennek meg ezek a hulladék-darabkák, sőt nem kizárt, hogy némelyek süvítő repeszként fogják minősíteni ezeket a szilánkokat. Ezt nagyon sajnálnám, mentségemre szolgáljon, hogy címzett, név és cím sehol nem szerepel - akinek nem inge, ne vegye magára!”

 

Mindezt azért éreztem fontosnak beidézni, mivel én sem vettem magamra (miért tettem volna, nem ismerem a szerzőt, és ő sem engem), és különvéleményeimet nem személyes sértettségből írtam. Továbbá nem egészen értettem, miért volt szükség erre a kis bevezetőre – talán azért, mert a szerző már szembesült ezeknek a gondolatoknak a fogadtatásával?

 

A Különvéleményeket a végéről kezdem, mivel az írás Társalgójában is így haladtam – ezért olvashatók talán egyre személyesebb hangvételű hozzászólások a vége felé, ahogy kezdett kirajzolódni a szerző szellemiségének alapvetése. … De valljanak erről inkábba Különvéleményeim:

 

 

 

***

 

"40. A filozófia az ész bújócskája az erkölcs elől!"


BRAIN STORMING:

Néha azonban az erkölcs révén igyekezünk elbújni az ész (vagy annak követelménye) elől! Pl. "Ehhez jogom van!" ergo - "minek gondolkozzam"?

 

***

 

"39. Ahol a filozófia végződik, ott kezdődik az erkölcs."

 

BRAIN STORMING:

Filozófia nélküli erkölcs azonban dogmatizmusba futhat! Ugyanúgy, mint ahogyan az erkölcs alól kibúvó filozofálás sokszor az erőszak igazolása ... és mind kurdarcba fúl, mivel ember ember elé a maga erkölcsét nem teheti, ami a humanizmus végső, paradoxul maga ellen forduló törvényszerűsége.

 

***

 

"38. Ha a képmutatást támadod, azonnal rád sütik, hogy istentelen vagy!..."

 

BRAIN STORMING:

Ha azt vesszük, hogy isten is mennyire képmutató, akkor ez teljesen helyénvaló!

 

***

 

"37. Ahelyett, hogy végre szembenéznénk képmutatásunkkal és általában rosszra vivő természetünkkel, bűnbakok végtelen sorát alkotjuk meg, mint a különböző izmusok vagy bizonyos népek, embercsoportok, melyek ezeket az izmusokat megvalósítják."

 

BRAIN STORMING:

Vesd össze - Ahhoz, hogy az ember képes legyen szembenézni a saját képmutatásával és rosszra vivő természetével, általában bűnbakokra van szüksége és izmusokra.

 

***

 

"36. A gonoszság mindig a kisebbségi érzésből ered."

 

BRAIN STORMING:

A kisebbrendűségi komplexust azért nem ítélném el annyira, mivel legalább annyi gigantikus és fantasztikus jótétemény eredhet belőle, mint amennyi gonoszság - mivel mind "óriások között" növünk fel, így a kisebbségi érzésben mindannyiunk osztozkodik, ergo: "Ne nézzük le a kisebbségi érzést!"

 

***

 

"36. A gonoszság mindig a kisebbségi érzésből ered."


BRAIN STORMING:

A kisebbrendűségi komplexust azért nem ítélném el annyira, mivel legalább annyi gigantikus és fantasztikus jótétemény eredhet belőle, mint amennyi gonoszság - mivel mind "óriások között" növünk fel, így a kisebbségi érzésben mindannyiunk osztozkodik, ergo: "Ne nézzük le a kisebbségi érzést!"

 

***

 

"35. A gonoszok képtelenek megbocsátani neki, hogy őt kínozták a legtöbbet, és mégsem vált gonosszá, meg tudott maradni jónak."


BRAIN STORMING:

Ebben van egy kis probléma, méghozzá az, hogy a "" ellentétpárjaként a "ROSSZ"-at szoktuk tekinteni, itt azonban a "" a "GONOSZ" ellentéteként jelenik meg. Sajnos mind a "", mind a "GONOSZ" eléggé szubjektív kategória, így a fenti gondolat így is értelmezhető:
"A jók képtelenek megbocsátani neki, hogy ővele tették a legtöbb jót, és mégsem vált jóvá, hanem megmaradt gonosznak."


Ebben a formában megfogalmazva azonban hasznosabb és tanulságosabbnak tűnik:
"A lelkesek tábora képtelen megbocsátani neki, hogy őt akarták a leginkább a maguk képére formálni, és az mégsem vált olyanná, mint ők, meg tudott maradni olyannak, amilyen volt."

 

***

 

"34. A gyűlölködőnek nincs szüksége valódi ellenségre; gyárt magának..."

 

BRAIN STORMING:

1. Vesd össze aktuálisát: az ESPistákat az angol ellen!

 

2. Sajnos ehhez a legtöbbeknek nincs elég jó fantáziája: valójában nem gyárt, hanem rávetít valakire, valamire; nem gyárt, hanem átalakít. Ebből következik, hogy ha ellenségnek tartanak, még nem jelenti, hogy okot is adtál rá. Vagy hogy egy klasszikus BS-sel kommentáljam ezt a konklúziót: "Még nem biztos, hogy bűnt követtél el, ha megbocsátottak."

 

***

 

"33. A púpos egyszerűen nem tetszik, a leprástól csak undorodnak, de az őszintét megvetik és meg is ölik..."


BRAIN STORMING:

Különösen, ha elmondja rólunk az igazságot, amit mi nem merünk bevallani, vagy amiről addig nem vettünk tudomást, vagy amiről nem is tudtunk.

 

***

 

"32. Rossznak lenni jó, mondta az akkor ötéves kisfiunk. És sajnos, anyagilag is megéri, teszem hozzá most, az öregkor kezdetén, egyesek gazdagságát látva, bár nem irigyelve."

 

BRAIN STORMING:

Aki szerint a gazdagság "anyagilag profitábilis rosszaságot jelent", és önmagát "jóságából eredően anyagilag hátrányos helyzetű"-nek címkézi, az több, mint irigy: az önnön anyagi helyzeténél jobb helyzetben lévőket egyszerűen rossznak címkézi. Ez valójában így természetes, végül is Homo Sapiens-ből vagyunk. De a sapins-ségünkből azért következnie kellene annak, hogy a gyermeki "rosszaságot" azért nem keveri és mossa össze a meggazdagodáshoz vezető "rosszasággal"...

 

***

 

"31. Inkább legyek a kabaréban kifigurázott, mint kifigurázó."

 

BRAIN STORMING:

1. Ismerős önfelmentés mindenkitől, akinek nincs humorérzéke.


2. A megfogalmazás azt is implikálja, hogy az igencsak népszerű, köztiszteletnek örvendő, irigylésre méltón gazdag és elismert, néha jogosan, vagy jogtalanul szerzett hatalommal rendelkező emberekről viccelődnek, mivel minek is figuráznának ki hétköznapi embereket - ebből a szempontból szemlélve a megfogalmazás némi humánusan visszafogott megalomániát is tükröz.

 

***

 

"30. Gúnyolódni a senkik szoktak a valakikkel, de a senkik ettől még senkik maradnak."

BRAIN STORMING:

1. Hát, éppen ezért fenemód bosszantó, hogy gúnyolódnak.


2. Mindez jellemző vélemény azokról, akik olymértékben önteltek, hogy még a gúnyolódásra sem hajlandók felkészülni, avagy el sem tudják képzelni, hogy bármely megnyilvánulásuk gúnyolódást vonhatna maga után.

 

***

 

"29. Gúnyolódni többnyire olyanokon szoktak, akiknek van tekintélyük*. Pontosan olyanok, akiknek nincs, viszont van kisebbségi érzésük.**"

 

BRAIN STORMING:

* Talán pontosabb lenne a megfogalmazás olyanképpen, hogy azokon gúnyolódnak, akiknek tekintélyük van, de hatalmuk nincs a gúnyolódásra reagálni.

** Kisebbségi érzése mindenkinek van, még azoknak is, akiknek tekintélye és hatalma van - hiszen éppen azért alakították ki ezeket maguknak, mert valamilyen fogyatékosságukat, hiányérzetüket kompenzálni igyekeznek... és sikerült nekik. Gúnyolódni pedig azok gúnyolódnak, akiknek ez nem sikerült.

 

***

 

"28. A szélsőségesekről szóló aforizmákon tapasztalataim szerint a legjobban a szélsőségesek mulatnak. Ennyit az önkritikáról és arról, hogy van-e értelme a bírálatnak."

 

BRAIN STORMING:

Az egyik irányban szélsőségesek a másik irányban szélsőségeken szeretnek mulatni; éppen ezért a mérsékeltek a legszerencsésebbek, mivel azok mindkét oldalon remekül mulathatnak, ... igaz, emiatt mindkét oldal támadásainak kereszttüzébe is kerülhet, de hát még a mértékletesség sem mindig hajt hasznot.

 

***

 

"27. Sokak számára az erkölcs a legkirekesztőbb, a legbosszantóbb intézmény."

 

BRAIN STORMING:

Olyan értelemben, hogy az erkölcscsőszöket sehol sem kedvelik?

 

***

 

"26. A tudomány a legfontosabbat, az erkölcsöt, egy fikarcnyit sem erősítette*, kiszolgálja viszont az összes, nyilvánvalóan erkölcstelen igényünket**: a lustaságot, a fényűzést, a hatalom-vágyat stb."

 

BRAIN STORMING:

*Talán azért, mert nem erre hivatott, hanem az életminőség javítására - ami persze a Homo Sapiensre jellemző magas arousal levezetésére is vonatkozik: ha van a kezünk ügyében valami tennivaló, ha van, ami el- és lefoglal, akkor nem egymást gyilkoljuk...


**Az "erkölcstelen igény" kategóriája viszonylagos, és gyakorta keverjük össze a lustaságot a fáradtsággal, a fényűzést az esztétikai igényekkel és a hatalomvágyat a mindenkiben meglévő kisebbségi érzések kompenzálási törekvésével...

 

***

 

"25. Arról, hogy másoknak mi a tennivalójuk, sokan nyilatkoznak. Igen kevés olyan nyilatkozatot lehet olvasni, amelyben valaki a saját kötelességeit sorolja."

 

BRAIN STORMING:

A legtöbb közalkalmazott és köztisztviselő a hivatalba lépésekor vagy esküt tesz, vagy megkapja a terjedelmes listát arról, hogy mi a kötelessége; én magam ebben egészséges erkölcsi visszacsatolást látok, amennyiben jogos a mások tennivalójára való figyelem felhívása.

 

***

 

"24. Nem is rendes ember, akit a kocsmai csőcselék legalább egyszer a szájára nem vesz."

 

BRAIN STORMING:

Hát, inkább az, mint az APEH!

 

***

 

"23. A rendes ember magán uralkodik, a rossz ember másokon."

 

BRAIN STORMING:

És az, akin uralkodnak, az akkor lesz rendes ember, ha ebben az esetben is uralkodik magán?

 

***

 

"22. Mindig, mindenfajta fasizmus a bűnbak-képzéssel kezdődik."

 

BRAIN STORMING:

A klasszikus bűnbaknak azonban szerencsésebb dolga volt - szépen ráolvasták a közösség bűneit, majd kihajtották a pusztába. A fasizmus bűnbakjait nem a pusztába hajtották, hanem a koncentrációs táborokba, és a gázkamrába.

 

***

 

"21. Egyszerűbb bűnbakot állítani, mint a hibáinkat kijavítani."

 

BRAIN STORMING:

A tömegtársadalmakban így bárki lehet bűnbak, aki egy éppen dühös ember észlelési mezejébe kerül. Persze ha azon is vagyunk, hogy hibáinkat kijavítsuk, ha ez nem sikerül, akkor ezért is hajlamosak vagyunk másokat bűnbaknak állítani.

 

***

 

"20. A tehetség magánügy. A szolgálat közügy."

 

BRAIN STORMING:

Nem értem - akkor most egy tehetségesnek az esetében nem szorgalmazhatjuk, hogy ezt állítsa a közjó szolgálatába? Vagy azt jelentené ez, hogy csak a közjó szolgálatába állított tehetség az, amit a köznek felkarolnia érdemes?

 

***

 

"19. Az érvényesülés pofonegyszerű, ha az erkölcsi elveket sikerül figyelmen kívül hagyni."

BRAIN STORMING:

Ezek szerint, jaj annak, aki a szerző mellett érvényesül - az csakis erkölcstelen lehet! De ugyanezt mondja majd a gyerekeiről is, ha azok érvényesülnek?

 

***

 

"18. A tömeg a nép (túlsúlyos) alteste. A tömegben énünk rosszabbik fele szokott szóhoz (ordításhoz) jutni."

 

BRAIN STORMING:

Kár, hogy reálisan nem így van - mennyivel viccesebb lenne, ha a tömeg hangosan és szaftosan csak fingani tudna: egyrészt fizikailag is érezni lehetne a büdöset, és a tömeg hamar "elszelelne" vagy "szétszéledne"!

 

***

 

"17. Az az anya, aki elkényezteti gyermekét, nem kisebb szenvedésre ítéli őt, mint amilyenre Jézust a csőcselék, amely a keresztfára juttatta a Megváltót."

 

BRAIN STORMING:

Nem értem - ezek szerint az elkényeztetett gyermek a Megváltó magasságába emelkedik? Vagy Jézus is csak azért szenvedett, mert az anyja elkényeztette?

 

***

 

"16. A hatalom mindig és mindenütt csak annyit engedhet meg magának, amennyit a közerkölcs (a "társadalom") engedélyez a számára, ezért a legnagyobb hazugság és képmutatás mindenért a hatalmat felelőssé tenni. Mi magunk vagyunk a felelősök mindenért!"

 

BRAIN STORMING:

vesd össze:

"17. Az az anya, aki elkényezteti gyermekét, nem kisebb szenvedésre ítéli őt, mint amilyenre Jézust a csőcselék, amely a keresztfára juttatta a Megváltót."

 

Akkor itt ki a felelős: az elkényeztetett gyermek vagy az anyja?

 

***

 

"15. Az alkohol és a kábítószer nem ok, hanem okozat, következmény. Viszont kitűnően alkalmas bűnbaknak, arra, hogy a valódi okot - a könyörtelen örömszerzési kényszerünket, vagyis a velünk-született rossz hajlamunkat és képmutatásunkat - elrejtsük mögéjük."

 

BRAIN STORMING:

Nem értem – ha

"Az alkohol és a kábítószer nem ok, hanem okozat, következmény.",

akkor hogy van az, hogy

"Mi magunk vagyunk a felelősök mindenért!"??

Tehát az alkoholizáló, drogozó gyermek is önmaga a felelős érte, még akkor is ha:

"17. Az az anya, aki elkényezteti gyermekét, nem kisebb szenvedésre ítéli őt, mint amilyenre Jézust a csőcselék, amely a keresztfára juttatta a Megváltót."

Nem értem: az "örömszerzési kényszer" az miért lenne "velünk-született rossz hajlam és képmutatás"???
Nem értem: Kinek jutna az eszébe, hogy azt állítsa, hogy az alkohol és a drog mögé "rejt" valamit?

Kissé mizantrópiával átitatott erős fogalomzavart érzek itt - és az az érzésem, hogy inkább ez a kijelentés szándékozik elrejteni valamit.

 

***

 

"14. Erkölcsről beszélni körülbelül annyira érdemes, mint a kocsmában az alkohol káros hatásait ecsetelni."

 

BRAIN STORMING:

Vagy a kórház balesetijén a biztonságos közlekedésről, vagy a tüdőgondozóban a dohányzás káros hatásairól, az útszéli pillangóknak a nemi betegségekről... vagy a frázispuffogtatóknak a közhelyesség semmitmondóságáról...

 

***

 

"13. Az, hogy a rosszak érvényesülni tudnak, főként a társadalom, az emberiség - az ember! - szégyene!"

BRAIN STORMING:

Nem az inkább az ember szégyene, hogy a "jók" nem tudják megtanulni, mert az emberiség nem tudja neki megtanítani, hogyan kell érvényesülni? De a legfőbb kérdés: aki érvényesül, az feltétlenül rossz?

 

***

 

"12. A szélsőségesek figyelmébe ajánlom: bírálni a rossz emberek is tudnak; segíteni csak a jó emberek szoktak."

 

BRAIN STORMING:

Tehát: bírálni a jó emberek is tudnak; és aki segít, az csakis jó ember lehet? A védőügyvéd pl. ezek szerint az, aki hivatalból jó ember?

 

***

 

"11. A rosszaság mindig pótcselekvés, előre csak a jóság visz."

 

BRAIN STORMING:

Vesd össze:

"32. Rossznak lenni jó, mondta az akkor ötéves kisfiunk. És sajnos, anyagilag is megéri, teszem hozzá most, az öregkor kezdetén, egyesek gazdagságát látva, bár nem irigyelve."

Továbbá:
"13. Az, hogy a rosszak érvényesülni tudnak, főként a társadalom, az emberiség - az ember! - szégyene!"

Nem értem - ha csak a jóság visz előre, akkor az érvényesülés nem előbbre jutás, mert azt a rosszaság műveli és éri el? Mert akkor a pótcselekvés igencsak jövedelmező lehet, ha az rosszaság és anyagilag is megéri!


Mélylélektanilag, vagy szociálpszichológiailag így diagnosztizálható a 11. bejegyzés: "Az én rosszaságom mindig pótcselekvés, és engem előre csak az visz, ha jót tesznek velem."

 

***

 

"10. Az ember a rosszat csak kínjában, jobb híján követi el, s ha jót cselekszik, azt örömében teszi."

BRAIN STORMING:

Vesd össze:
"32. Rossznak lenni jó, mondta az akkor ötéves kisfiunk. És sajnos, anyagilag is megéri, teszem hozzá most, az öregkor kezdetén, egyesek gazdagságát látva, bár nem irigyelve."

Az 5 éves kisfiú tehát kínjában rossz? De akkor miért mondja, hogy "rossznak lenni jó!"? Ha az ember örül, akkor csak jót tehet? Ha tehát nincs jókedve, akkor nem tehet jót? A rosszak ezek szerint kínjukban érvényesülnek?

Ha az ember rosszat tesz, akkor sajnálnunk kell, mert az neki kín? A jók akkor miért panaszkodnak, hiszen ha sokszor jót tesznek, akkor ők sokszor örülnek, nem?

 

***

 

"9. Aki rossz, azt a lelkiismerete kínozza, aki jó, azt embertársai."

 

BRAIN STORMING:

Ezek szerint aki érzéketlen és azért rossz, akkor azt nem kínozza a lelkiismerete.

De ettől azonnal jóvá válik az, akit embertársai kínoznak?

Vagy az is rossznak számít, akinek van lelkiismerete, és az kínozza?

Vagy aki jó, azt csak embertársai kínozzák, de a lelkiismerete nem ... tán nincs neki, azért?


Nem lehet, hogy a jó éppen azért jó, mert ha embertársai nem is kínozzák, a lelkiismerete kínozza?
De a jó nem tehet rosszat, miért is kínozná a lelkiismeret - de megnyugvást ad ez neki akkor, amikor az embertársai kínozzák?

 

***

 

"8. Mindenki tudja, hogy csak a szeretet, az önzetlenség válthatja meg a világot. Jó-jó, de miért pont én kezdjem!?"

 

BRAIN STORMING:

Talán kérdezd meg a szüleidet... hja, vagy ők sem voltak sem szeretők, sem önzetlenek veled sosem?

 

***

 

"7. A szentek rengeteg erkölcsi felelősséget levesznek a vállunkról..., amíg távol élnek, de nincs bosszantóbb, mint egy elérhető közelségben lévő szent..."

 

BRAIN STORMING:

Ezt nem veled kapcsolatban állapították meg véletlenül?

 

***

 

"6. Nagy bajban lennénk a szentek nélkül, mert akkor nem mondhatnánk: mit vársz tőlem, nem vagyok én szent!..."


BRAIN STORMING:

Tudtommal
élő szentek

nincsenek,
de persze:

a jelenlévők

néha kivételek!

 

***

 

"5. A törpe akkor is törpe marad, ha a világ összes nála magasabb emberét lelövi. Legföljebb attól kezdve ő lesz a legmagasabb törpe."

 

BRAIN STORMING:

Igen-igen - de ezt akkor már nem lesz senki, aki neki megmondja, és éppen ez a lényeg... Bár nem értem, miért kellene ehhez lelőni mindenkit - elég lenne elvándorolnia egy lakatlan szigetre.

 

***

 

"4. Ha valaki betartja az ún. "társadalmi normákat", már eleve rendes embernek minősül, ez érthető, hiszen a rendezőelveket a nagy többség határozza meg. Így tehát teljesen érthetetlen, hogy a világ miért került a szakadék szélére, hiszen annyi rendes, normális ember van..."

BRAIN STORMING:

Éppen azért mert annyi rendes, normális ember van, és a Normalitás Fennsíkján már alig férnek el.
Mellesleg a "világ" nem került a szakadék szélére, legfeljebb az "emberi világ" - a "világ"  remekül megvan nélkülünk.

A fenti idézet azért pontatlan, mert az ember általában igenis betartja a társadalmi normákat, de ennek a betartásnak a mértéke az embertárs ismeretségének mértékével csökken, mivel agyunk még alapjában véve a szavannai törzsi-méretű közösségekben képes a közösségi elvárásoknak javarészt megfelelni. Hát, ilyen a Homo Sapiens.

 

***

 

"3. A legkifizetődőbb szolgáltatás a hamis önbecsülés (pl. a hiúság) kielégítése."

 

BRAIN STORMING:

Ennek alapján a leghumánusabb szolgáltatás az önkielégítés.

 

***

 

"2. Az emberiség története az önámítás és a képmutatás "fejlődése" története."

 

BRAIN STORMING:

Ebben a vallásosság jár az élen!

Hát igen - pofátlanságunkban még a Holdra is eljutottunk!

 

***

 

"1. A társadalmi elidegenedés okozta magány egyfajta jól megérdemelt magánzárka: minél önzőbb (emberekből áll) a társadalom, tagjai annál inkább elszigetelődnek egymástól."

BRAIN STORMING:

És annál inkább mizantrópiába süllyedhetnek - mint eme "fráziscsokor" szerzője is...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr24132516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása