BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. szeptember 28. 12:53 - Brain Storming

Hódmezőváráhely ideológiai „Egészségnapjáról” (2007.09.30.)

..... Nyilvánvaló, hogy itt egy erősen kétszínű összesküvés folyik: a polgármester elítélte a gárdát, de itt mégis háttérprogramot szervez neki, csak azért, mert a Gárda "az ellensége ellensége". .....

 


A Magyar Gárda 2007. augusztus 25-én bontott zászlót, tudjuk milyen körülmények és milyen közhangulat közepette.

Azonnal voltak ellenzői, voltak támogatói, és voltak akik inkább csendben maradtak, voltak akik közönnyel vették tudomásul. A mai magyar átpolitizált közgondolkodásban azonban alig van/volt valaki, aki szó nélkül ment volna el az esemény, és ma már a Gárda létének ténye mellett.

Természetesen a leghangosabbak a támogatók és az ellenzők, őrájuk figyel fel elsősorban a média – érdekes módon, mintha sokkal de sokkal többen és többet beszélnének a Gárdáról, akár pro, akár kontra, mint magából a Gárdából … teljesen nyitva hagyva ezzel az ajtót a találgatások számára.

Annak ellenére, hogy sokan a Gárdával kapcsolatos negatív kritikákat erősen hozzákötötte a Fideszhez, még a Gárda avatási ceremóniája előtt Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának Fideszes elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere is úgy nyilatkozott 2007. augusztus 23-án a Heti Válasz-ban, hogy a Gárda megalakulását „nagyon rossz ötletnek tartja”(1), ahogy fogalmaz:

 "tekintettel kell  lenni azokra, akiknek az édesanyját, édesapját a nyilasok belelőtték a Dunába. Bennük félelmet kelt, ha Vona Gáborék fekete egyenruhában, árpádsávosan masíroznak". … Szerinte "gárdázás már csak azért is megengedhetetlen, mert az állam nem mondhat le az erőszak alkalmazásának monopóliumáról". … Továbbá szerinte Weimart idézi az, hogy "az emberek, miután elveszítették az államba és a rendőrségbe vetett bizalmukat, maguk keresnek megoldást".

Vagyis – nem varrhatjuk a Gárdát a Fidesz nyakába, legalábbis a médiában tett üzenetek erről szólnak. Voltak, akik erős párhuzamot vélnek felfedezni a Magyar Gárda és a második világháború előtti több paramilitáris ifjúsági szervezet közül a Turul Bajtársi Szövetség között (2), de minderről majd akkor érdemes komolyabban értekezni, ha a Gárda tevékenysége már értékelhető, és több éve folyik, mivel az említett bajtársi szövetség is negyedszázadik működött. A megfogalmazott célok helyett azonban érdemben a kifejtett tevékenységet ésszerű párhuzamba állítani – konkrét tevékenység nélkül legalább annyira értelmetlen mindenféle sztereotípiát ráaggatni egy egyesületre… mint ahogyan a Gárda létrehozatala is betudható erős sztereotipizálási hajlamok megnyilvánulásának.

Amiatt aztán, hogy a pro és kontra kavalkádban mintha éppen a Gárda nemigen akart volna megszólalni, az újonnan alakult egyesület úgy határozott, hogy országjáró, felvilágosító körútba kezd! Meghirdették hát, már szeptember közepén a CSAK AZÉRT IS ORSZÁGJÁRÁS!-t, amiről a honlapjukon részletesen is beszámoltak.(3)

Tulajdonképpen itt kezdődik a címben jelzett lényegi mondandóm!

Az említett honlapon szeptember 16-án még ez volt olvasható:

Hódmezővásárhely - szeptember 30. (vasárnap) 14.00
Kossuth tér (A városháza előtt, szabadtéri rendezvény)

Szeptember 26-án Hódmezővásáhelyen szórólapokat szórtak szét a városban, szinte minden postaládába került egy, ezzel a szöveggel:

***

Egészségnap


Tisztelt Hódmezővásárhelyi polgárok!


Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Erzsébet Kórház egészségnapot szervez


2007. szept. 30-án, vasárnap 13:00 órától 18:00óráig

 

Helyszín: Hódmezővásárhely, Szent István tér.

 

Az egészségnapon az alábbiak igénybevételére nyílik lehetőség:
- vérnyomásmérés
- testsúly, testmagasság, derékkörfogat-mérés
- testtömegindex-számítás
- vércukor mérés

A fentieken túl egészségállapot felmérő kérdőívekkel és személyre szabott tanácsadással (pl. táplálkozási tanácsadás) várjuk a résztvevőket.


Egészsége megőrzése érdekében tisztelje meg rendezvényünket jelenlétével!

Lázár János

polgármester,

Dr. Kállai Árpád

főigazgató

***

A szórólap A5-ös méretű, feketén nyomtatott, vagyis nyilvánvalóan septiben készült termék.

A vásárhelyieknek valószínűleg nem lehet rossz a memóriája, mivel sokakban felmerült, hogy egy Egészségnap már volt az idén, ami a tavalyi hagyományteremtő rendezvényt hivatott megismételni, amit már jóval korában reklámozott is az önkormányzat honlapja.(4) Arra az Egészségnapra szeptember 9-én került sor, és nagyságrendekkel nagyobb szabású volt, mint a szórólapon szereplő „esemény”.

Az első gondolata az lehetnek az embernek, hogy „Micsoda remek politikai fogás – a város átellenes pontjára szervez egy eseményt, ami alternatívát kíván nyújtani a Gárda Kossuth téri rendezvényével szemben, azzal egyidőben.

Igen ám, de a Gárda honlapja, tegnap, vagyis 28-án már ezt írja:

Hódmezővásárhely - szeptember 30. (vasárnap) 14.00
Szent István tér (Szabadtéri rendezvény)

Szeged - szeptember 30. (vasárnap) 18.00
Napfény Hotel, Kiskundorozsmai u. 4.


Vagyis szó sincs alternatíváról! Az egészségnap 13 órától 18 óráig van meghirdetve, míg a Gárda rendezvénye ugyanott, 14 órától, úgy, hogy minden bizonnyal 16, 27 óra táján már erősen szedelőzködni fognak, mivel 18 órára hirdették a szegedi rendezvényüket.

Röviden: az Egészségnap keretként fog szolgálni a Gárda rendezvényéhez.

Foglaljuk tehát össze, mit is látunk itt?

Egy szép kis "nézzükhülyénekahelyieket"-akciót, mintegy a következő médiaüzenettel: "Vásárhelyiek, ha kedves az egészségetek, akkor toljátok ki a képeteket arra a silány egészségnapnak nevezett fedőbulira, ahol minden egészséggel kapcsolatos rendezvénypontunk elintéződik kb. egy sátorban már 1-től, aztán 2-től élvezzétek a Magyar Gárda műsorát, amit még az egészségnapnak nevezett bohóckodásunk vége előtt befejeznek, mert szegeden osztják majd az észt 6-tól tovább!"

Nyilvánvaló, hogy itt egy erősen kétszínű összesküvés folyik: a polgármester elítélte a gárdát, de itt mégis háttérprogramot szervez neki, csak azért, mert a Gárda "az ellensége ellensége". Ezt, ha kicsit is józan belátással és logikával rendelkezik valaki, nem minősítheti másként, csakis politikai prostitúcióként....

 

***

 

Hivatkozások, forrásaok:

 

 

Cikk alapja: http://www.vasarhely.us/phpforum/viewtopic.php?p=40036#40036

 

(1)

Fideszes vezető szerint rossz ötlet a Magyar Gárda
http://nol.hu/cikk/461396/
NOL • Népszabadság Online • 2007. augusztus 23.

Rossz ötletnek tartja a Magyar Gárda létrehozását Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere. A politikus erről a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjújában beszélt.

A Honi Gárda a honvédség tartalékképzését oldaná meg, ami NATO-elvárás is - fogalmazott a fideszes politikus, aki viszont a  Magyar Gárda létrehozását "nagyon rossz ötletnek" tartja.
Lázár János a hetilapnak kifejtette, hogy "tekintettel kell  lenni azokra, akiknek az édesanyját, édesapját a nyilasok belelőtték a Dunába. Bennük félelmet kelt, ha Vona Gáborék fekete egyenruhában, árpádsávosan masíroznak".
A bizottsági elnök szerint a "gárdázás már csak azért is megengedhetetlen, mert az állam nem mondhat le az erőszak alkalmazásának monopóliumáról".
Lázár János szerint Weimart idézi az, hogy "az emberek, miután elveszítették az államba és a rendőrségbe vetett bizalmukat, maguk keresnek megoldást".
(MTI)

******

(2) - Hetek, XI.évf. 32. szám.


*****

(3)

http://www.magyargarda.hu/node/62

MAGYAR GÁRDA: CSAK AZÉRT IS ORSZÁGJÁRÁS!

Az elmúlt napokban minden kő megmozdult, hogy ismeretterjesztő
országjárásunkat meghiúsítsák. Eljutottunk oda, hogy mostmár nem csupán egykori "diktátor-palánták" irányítanak egy demokráciát, hanem ténylegesen diktatúra van. Az önkormányzatokat, az egyházakat és általában a független intézményeket megfélemlítette a kormányzat. A Magyar Gárdát pedig, egy törvényesen bejegyzett, törvénytisztelő egyesületet próbál eltaposni egy a magyarságot, a morált és a jogot sárba tipró csőcselék. Igen, ők a csőcselék. Külön szomorúság, hogy ezt sok esetben az ellenzék némasága vagy éppen egyetértése mellett teszik.

Ezúton jelentjük ki immáron sokadszor: a Gárda ne hátrál meg! Mindenhová elmegyünk, bár sok városban új helyszíneken. Mindenkit arra kérünk, hogy figyelje a magyargarda.hu honlapot, és értesítse környezetét az esetleges változásokról. Arra hívjuk Önt és szeretteit, hogy az ország több pontján, nyilvános lakossági fórumokon szemtől szemben ismerhesse meg céljainkat. Várjuk továbbra is a Gárdát rágalmazó parlamenti pártok vezetőit, hogy bármelyik fórumon nyílt vitában ütköztethessük az érveket. Nekünk sem titkolni-, sem félni-, sem szégyellnivalónk nincs. Senki ne engedje, hogy hazugságokkal vezessék félre, higgyen a saját szemének, a fülének, és ne feledje: a hazugság odaát van!

Nagy szeretettel várjuk az alábbi bemutatkozó fórumokon.

Barátsággal:

Vona Gábor
A Magyar Gárda Egyesület és a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke

*******

 

(4)

http://www.hodmezovasarhely.hu/eventcalendar/events.html?eventdate=1189288800

Hódmezővásárhelyi Sport és Egészségnap - Hódmezővásárhely - 2007-09-09
A sport és egészségnap 2007. szeptember 9−én reggel 10.00 órától biztosítja a sportolni vágyok részére a sporteszközök ingyenes kipróbálását, valamint a megrendezésre kerülő sportversenyeken való részvételt. (quad, hobbi−motorkerékpár, hobbi−chopper, elektromos roller, elektromos gördeszka, sétafogat, trike, jet−sky, vízi szöcske, vízi zorb, vízi dodzsem, lovaglás, pingpong, kosárlabda, stb.)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr50179645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása