BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. december 03. 00:57 - Brain Storming

BS-különvélemények – Ancsel Éva egyéb bekezdéseiről… (I./8.)

BRAIN STORMING: Ne haragudjunk a szabad szerelemre! Ha nem lenne, sokan soha nem jutnának szeretethez, szerelemhez… vagy elvitatnánk ezt a jogot, hogy kapja, vagy adja, akárkitől?

***

Jelen anyag forrása:

Ancsel Éva összes bekezdése, Kossuth Kiadó, Bp., 1999.

 

***

 

I./8. Száznyolcvankét új bekezdés az emberről, 1987-1991

(Hibiszkus Könyvkiadó, 1991)

 

***

Ancsel Éva:

„Azért a bánkódó ember vállát átkarolni érdemes – föltéve, hogy magától mozdul a kar.”

BRAIN STORMING:

… és nem azért bánkódik, mert eltört a válla.

***


Ancsel Éva:

„Eszes lény az ember, tehát mérlegel: tegye, ne tegye. S közbe kuncog benne a lélek: „Csak töprengj, okoskodj – dönteni úgyis én fogok, sőt már döntöttem is, ha te még nem is tudsz róla.”

BRAIN STORMING:

A valóban eszes emberi lény gúzsba tudja kötni a lelkét, amíg meghozza a logikus döntést – a kevésbé eszesnek csak arra telik, hogy a lelke döntésére próbáljon maga előtt valamiféle racionálisnak tűnő önigazolást kreálni – hogy ne érezze annyira kiszolgáltatva magát a tulajdon lelkének.

***

Ancsel Éva:

„A szabad szerelem ’contradictio in adiecto’*. Lévén a szerelem el nem metszhető és ki nem oldozható kötelék. Hogy kioldozzák és elmetszik? Annál rosszabb a tényeknek.”

BRAIN STORMING:

*contradictio in adiecto=önellentmondás; olyan állítás, amely önmagában hordja cáfolatát (=”ellentmondás a melléknévben”).

No.1.:

A szabad szerelem arra alkalmas ellentétpárok találkozásából keletkezik: van, aki azt szereti, aki éppen vele van; van, aki azt szereti, aki éppen őt szereti. Van, aki szeret úgy szeretni, van, akinek mindegy, hogy ki, csak szeresse!

No.2.:

Ne haragudjunk a szabad szerelemre! Ha nem lenne, sokan soha nem jutnának szeretethez, szerelemhez… vagy elvitatnánk ezt a jogot, hogy kapja, vagy adja, akárkitől?

***

Ancsel Éva:

„Mondják, hogy vannak emberek, akik elisszák az eszüket. De olyanok is vannak, akik elbecsvágyják vagy elkicsinyeskedik. És olyanok is vannak, akik elszeretik az eszüket. – Ne bánják meg soha!”

BRAIN STORMING:

Van olyan „ész-rész”, amit nem lehet elinni, és amely még illumináltan is borotvaként vágja a valóságot.

***

Ancsel Éva:

„Mózes az Ótestamentum Sziszüphosza, még akkor is, ha ő csak kétszer ment föl a hegyre. Csakhogy ő akart is valamit azzal, ami a kőre volt vésve, ezért útjai reménytelenebbek voltak, mint Sziszüphoszéi.”

BRAIN STORMING:

Sziszüphosz sikeresebb volt – ő azért tolta a követ, hogy tolja a követ, hogy cselekedjen, mert az a dolga. Mózes ehhez képest nemcsak hogy feleslegesen, hanem puszta naiv szélhámosságból cselekedett.”

***

Ancsel Éva:

„Úgy tudjuk, hogy Mózes kétszer járt a hegyen, pedig lehet, hogy csak ez a két út volt hivatalos – a többiről nem adtak ki közleményt.

Szeretném hinni, hogy járt ott Mózes titokban is, hogy megmondja: „Gondolná meg máskor jobban az Úr, hogy miket ír az embereknek küldött kőtáblákra.”

BRAIN STORMING:

A hegyről lefelé jövet Mózes kevesellhette a 6 törvényt és hiányolta az ő tulajdon fontosságának kiemelését… így gyorsan a többi elejébe vésett még négyet!

***

Ancsel Éva:

„Minden szeretet fölkelés. Minden falak és minden határok és minden végességek ellen. Szelíd, de leverhetetlen fölkelés.”

BRAIN STORMING:

Miután felcseperedik a gyermek és javarészt önállóvá, önellátóvá lett, gyermekkora emlékeként, biztonságszükséglete kielégítéseként igyekszik szeretni, mint korábban az őt gondozó szüleit… ez a szeretet eredetében támadás  a felnőttség csipkegalléros szeretetéhez képest.

***

Folyt.köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr80250276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása