BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. december 03. 12:00 - Brain Storming

BS-különvélemények – Ancsel Éva egyéb bekezdéseiről… (I./9.)

AÉ:„Az ember kinyílik, amikor csodálkozik. Jól mondjuk: szemünk, szánk eláll.” – BS: No.1.: A csodálkozással nincs baj, és néha inkább azon kell csodálkozni, hogy az emberek mennyire nem csodálkoznak.

***

Jelen anyag forrása:

Ancsel Éva összes bekezdése, Kossuth Kiadó, Bp., 1999.

***

I./9. Száznyolcvankét új bekezdés az emberről, 1987-1991

(Hibiszkus Könyvkiadó, 1991)

 

***

Ancsel Éva:

„Élt egyszer egy férfi és egy nő, akik szerették egymást. Nagy volt közöttük a korkülönbség, ezért egy napon játékos ötletük támadt. Azt határozták, hogy ebből a korkülönbségből minden együtt eltöltött évet le fognak vonni ezután. Így történt, hogy halála előtt a férfi fiatalabb volt, mint a nő. Meg maradt fiatal halottnak.”

BRAIN STORMING:

Férfi és nő közötti korkülönbség a párkapcsolatokban – sokaknak úgy kézenfekvő, hogy a férfi legyen idősebb, sokaknak úgy, hogy legyenek egyidősek. Az első, részben hímsoviniszta megfontolás, melyben a dominánsabbnak tartott férfi az életkori és így egzisztenciális plusz dominanciájával is a nő fölött áll; a másik egyfajta idealizált állapot, ami az együtt megöregedést célozza, bár az egymásra figyelést nehezebbé teszi.

Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a másik felé való maximális figyelem lehetőségéhez az is feltétel, hogy a feleknek ne kelljen egyszerre figyelnie mindenre – az egykorú pároknak rendszerint egyszerre kell az otthonteremtésre, gyereknevelésre, karrierépítésre, és persze egymás hangulatára is koncentrálnia. Kiegyensúlyozott kapcsolatra ott van lehetőség, ahol az egyik tud a másikra figyelni maximálisan – egykorú pároknál ez ritka, mert fiatalon egyszerre akarnak mindent, és minden figyelmet követelnek. Figyelmet adni csak az tud, aki már nem követel, és már van ideje adni, mert már túl van azon az életszakaszon… így megfontolandó, hogy a korkülönbségnek igenis jótékony hatása lehet a kapcsolatokra. Nem kell, hogy tetsszen – de fogadjuk el, mert működik!

***

Ancsel Éva:

„Halottainknak is van történetük. Eljön a nap, amikor megenyhülnek, s megengedik: örüljünk annak, hogy éltek. Azon a napon mosolyogva mesélünk arról, hogy milyen patáliát csaptak egyszer, amikor nem engedtük, hogy csípős paprikát tegyenek a levesbe, s egyszerre csak észrevesszük, hogy elönt a hála, amiért éltek. S amikért tovább élnek minden cseresznyepaprikában.”

BRAIN STORMING:

Aki elmegy, és szerettük, nem hagy itt minket üres kézzel – azzal a hálával hagy itt minket, hogy szerethettük, hogy általa szerethettünk, hogy általa megtudhattunk, hogy képesek vagyunk szeretni. S itt hagyják még azt a törekvést is, hogy másoknál mi is elérjük azt, hogy mikor elmegyünk, mi magunk is hátrahagyhassuk a ránk való kedves emlékezés lehetőségét.

***

Ancsel Éva:

„A csodálkozás öröm, mivelhogy felfedezés. Aki nem tud csodálkozni, az örülni sem tud. De baj van azzal is, aki csak hivatásos bűvészek mutatványain csodálkozik, és nem tudja, hogy a kövek rajzolata vagy egy kéz félszeg mozdulása sokkal ámulatra méltóbb.”

BRAIN STORMING:

Akit szeret a sors, azt sokáig életben tartja, vagy gyakran megdöbbenti!

***

Ancsel Éva:

„Az ember kinyílik, amikor csodálkozik. Jól mondjuk: szemünk, szánk eláll.”

BRAIN STORMING:

No.1.:

A csodálkozással nincs baj, és néha inkább azon kell csodálkozni, hogy az emberek mennyire nem csodálkoznak.

No.2.:

Ha Isten létezne, valószínűleg állandó ámulatban létezne, hogy a teremtményei mi mindenre képesek!

***

Ancsel Éva:

„Ha sikerülne tetten érni egy embert, amikor csodálkozik, ki fog derülni, hogy ilyenkor az arca egészen az övé – talán éppen azért, mert valami másban elmerül –, és többnyire szép is.”           

BRAIN STORMING:

Isten mindig is ember volt, míg az ember mindig is istennek képzelte magát – ez abból is látszik, hogy Jézus sose csodálkozott semmin, amikor isten létére emberként járt az emberek között.

***

Ancsel Éva:

„Azon is lehet csodálkozni, ami nagyon, egészen ismerős. Bámulatra méltóan ismerős. Lehet, hogy a szeretet se más, mint állandósult csodálkozás?”

BRAIN STORMING:

A szeretet elmúltával biztosított a csodálkozás: „Vajon mit szerettem én ebben?”

***

Folyt.köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr75250592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása