BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2008. május 04. 09:24 - Brain Storming

LUI Kiválasztott skorpiós előadásának leleplezése

A „Kiválasztott” 2008-05-03, LUI előadásának leleplezése, két variációban


Az alapfelállás:

Adott 4 fekete doboz, kb 25cmx25cm-es méterű, egyik oldalában elhúzható nyílással ellátott.

4, számos felirat: 1, 2, 3, 4.

Paraván, amely mögött a két, a közönségből találomra kiválasztott segítő összekeveri a dobozokat, majd találomra helyezik fel a számokat a dobozokra.

Egy skorpió, amelyet a trükk végrehajtója belehelyez az egyik dobozba.

Egy, az előbbi dobozok méretének megfelelő nyílással ellátott láda, amelybe belefér egy felnőtt személy.

Egy segítő, aki belefekszik a ládába – lehetőleg nő, hogy a félelmi reakciókat a maguk teljességében tudjuk „élvezni”!

Egy A!-es lap, amelyen a következő felirat áll: „Tudtam, hogy a 2-es dobozban lesz a skorpió!”


A végrehajtás menete – röviden, érthetően

A dobozok eleve dupla fenékkel készülnek, amelyekben van annyi hely a második fenék alatt, hogy ott a skorpió elférjen.

Mind a négy doboz így készül el – és az előadás előtt három dobozban már benne vannak a skorpiók. Egyben azért nincs, mert az kerül a sor végére, és abba az illuzionista teszi bele.

Amikor a paraván mögött a segítők összekeverik a dobozokat, és találomra felcímkézik a számokkal őket, akkor teljesen mindegy, hogy melyik dobozra melyik számot helyezik, mivel az előadás végére a trükk előadója úgyis azt hagyja, amelyikről a borítékba helyezett lap szól: ha az van rajta, hogy „a 2-es doboz”, akkor abból fogja elővenni, ha más szám, akkor abból a dobozból, amelyiken az a szám szerepel – a lényegen nem változtat, mivel mindegyikből elő tud „varázsolni” egy skorpiót.

A trükk veleje a dupla fenekű dobozok kialakítása – a belső felépítésnek azt kell megoldani az első dobozban, hogy amikor a „bűvész” belehelyezi a skorpiót, akkor az automatikusan belemásszon a dupla fenék alá, és egy egyszerű mechanikus rendszer biztosan lezárja a feneket mögötte. Hasznos, ha mindezt úgy oldjuk meg, hogy előzőleg kiéheztetjük a skorpiót, és valami csábító élelmet helyezünk el arra helyre ahová be akarjuk csalni – a csalétekként felkínált étekhez pedig csatlakoztatjuk azt a mechanizmust, ami becsukja mögötte a nyílást… akár a lecsapódó, sajttal működő egérfogók esetében.

A dobozok feketében „ragyogtak”, és ez a szín is elősegíti, hogy a nézőközönség felé fordított doboz mélységét ne tudják a külső oldalhoz viszonyítottan arányaiban észlelni – ami amúgy sem sikerülne nekik a távolság miatt, és a bemutató idejének rövidsége miatt.

 

Egy másik variáció, borítékolt számok nélkül

Ha nincs előzetesen kiborítékolt „megoldás”, akkor elegendő a kiéheztetett skorpió kaparászásában bízni – fadobozokról lévén szó, az éhes skorpió igyekszik kijutni a simára fesztett dobozból, vagyis állandóan kaparássza a doboz belső oldalát. Ezt közvetlen közelről remekül lehet hallani, így a mentális erejét megfeszítő illuzionista mindezt hallhatja az előadó teremben, míg a nézők persze ebből semmit sem hallanak. Ebben az esetben tehát nincs szükség dupla fenekű dobozokra, hanem csak arra, hogy a két segítő, akik buzgón kevergetik a dobozokat, azok ne legyenek a „mentalista” és a dobozok közelében, amikor az „delejezi” őket… vagyis fülel, hogy melyik ládát ne válassza.

Remélem érthető volt a leírásom.

Természetesen bárki felvetheti, hogy „Jó-jó, de hogyan lehet megoldani ezt a dupla fenekű mechanizmust?” – Nos, a trükknek mindez még csak nem is problematikus pontja: egy óraszerkezet, vagy egy varrógép sokkal kisebb és bonyolultabb mechanizmusokkal és megoldásokkal operál…

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr22452991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veronika 2008.05.17. 22:08:54

Ez a leírás egyszerűen hülyeség! Élő adásban ezt nem lehet megoldani.. különben is ok dupla fedél de ha lehúzza az egyiket attól még kieshet ésa műsor elején bemutatja h nincs benne semmi.... vagy én ne értem vagy ti vmit ewlrontottatok... én hiszek a mentalizmusban több bizonyíték volt erre az adásokban!

Brain Storming 2008.05.17. 23:07:10

hja, így könnyű ezeket a szamfényvesztéseket elhinni, h már eleve hiszel benne...:)))

Horsegirl 2008.05.25. 13:27:19

Én teljesen egyetértek Veronikával!

Brain Storming 2008.05.25. 20:30:34

Vagyis te is hiszel benne - OK, de ettől még nem igazoltátok a mentalista képességét.!:)

Retro 2008.06.12. 14:40:01

Hozzá kell szólnom ehhez, mert most Brain Storming -al értek egyet, ugyanis magam is foglalkozom bűvészettel és amit a kiválasztottban látni az bűvész körökben abszolút nem nagy valami.

Kb minden trükk megfejthető azonnal, némelyikhez kell egy kicsit gondolkodni :)
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása