BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2016. december 16. 13:44 - Brain Storming

SIKER VS GAZDAGSÁG?

rich_vs_happy.jpgSikeresség vs gazdagság

Avagy

„Mi az, amit a gazdagok minden nap megtesznek, és a szegények nem?”

***

Nemrég a szemem elé került egy régi írás és vita, mely termékeny gondolatok táptalajául szolgálhat…

Az eredeti írás konklúziójával kezdeném, mert előre vetíti, mire is számíthatunk:

„Azt hiszem, hogy a felmérés tanulságait csak azok fogják előnyükre fordítani, akik a témában az ok-okozatot a helyén kezelik: a gazdagok nem azért teszik meg, amiket megtesznek, mert gazdagok; hanem azért válnak gazdagokká, mert az teszik, amiket…

… hiszen még maga Bill Gates is így fogalmazott: “Ha szegénynek születtél, az nem a te hibád. Ha szegényen halsz meg, az viszont csak a te hibád.”

***

Az írás címe már eleve ferdít: nem azt írja, hogy a gazdagok világ életükben megtették ezeket, hanem azt, hogy a MÁR meggazdagodottak teszik meg ezeket... Óriási különbség.

Az „említett jellemzőkről” a következők jutottak az eszembe:

-1-

"A gazdagok 70%-a 300 kalóriával kevesebb “szemét” ételt (műanyag, vacak kaját) fogyaszt naponta. A szegények 97%-a pedig 300 kalóriával több “szemét” ételt fogyaszt naponta."

BRAIN STORMING:

A gazdagok nyilván megengedhetik maguknak a minőségibb ételeket.

-2-

"A gazdagok 23%-a játszik szerencsejátékon napi szinten, míg a szegények esetében ez 52%."

BRAIN STORMING:

Arról most had ne beszéljünk, hogy hányan gazdagodtak meg a szegények szerencsébe vetett hitéből... Másik dolog: a szegények aprópénzben játszanak, míg a gazdagok milliókban, nemegyszer mások megélhetését is kockára téve.

-3-

"A gazdagok 80%-ának vannak konkrétan kitűzött céljai, míg ez a szegények mindössze 12%-áról mondható el."

BRAIN STORMING:

A szegények kitűzhetnek maguknak bármilyen célt, az életük menetét leginkább a gazdagoknak az ő életük fölötti döntései határozza meg.

-4-

"A gazdagok 76%-a hetente 4-szer tornázik, a szegényeknél ez az arány 23%."

BRAIN STORMING:

Ez úgy is értelmezhető, hogy a gazdagoknak 3-szor annyi energiájuk marad a napi munka után, vagy harmad annyira megerőltető munkát végeznek.

-5-

"A gazdagok 63%-a hallgat hangoskönyveket utazás közben, míg a szegényeknek csak 5%-a."

BRAIN STORMING:

Persze - a gazdag tud utazni, van mivel hallgatnia...

-6-

"A gazdagok 81%-a használ teendők-listát, míg a szegényeknek csak 19%-a."

BRAIN STORMING:

Hja, persze - a szegénynek általában a gazdag mondja meg, hogy mi a teendője...

-7-

"A gazdagok 85%-a szeret olvasni, míg a szegényeknek csak 26%-a."

BRAIN STORMING:

Ha a szegénynek lenne könyve, akkor szeretne és többet is olvasna.

-8-

"A gazdag szülők 63%-a olvas fel a gyermekének mesekönyvből, míg a szegényeknél ez az arány csak 3%-ot tesz ki."

BRAIN STORMING:

A gazdagnak telik mesekönyvre...

-9-

"A gazdag szülők és gyerekeik 70%-a átlagosan havi 10 órát töltenek el önkéntes munkával, szemben a szegények 3%-os arányával."

BRAIN STORMING:

Ha a szegény majd megengedheti magának, akkor majd ő is lesz önzetlen... Mellesleg sokan, akik szegények, sokszor oly mértékben alulfizetettek, ami már-már önkéntes munkának is beillene.

-10-

"A gazdagok 80%-a telefonon (beszélgetve) is köszönti a születésnapos ismerőseit, ez a szegények körében mindössze 11%."

BRAIN STORMING:

Ha nekem dúsgazdag ismerőseim lennének, én is szívesen köszönteném őket ...

-11-

"A gazdagok 67%-a le is írja céljait, ez a szegényekre csak 11%-ban jellemző."

BRAIN STORMING:

Aztán a gazdagok többsége megkeresi azokat, akik majd megvalósítják helyette a céljait... Amikor egy gazdag célt tűz ki magam elé, akkor ezzel másoknak tűz ki feladatokat.

-12-

"A gazdagok 88%-a napi fél órát tölt el azzal, hogy saját magát képezze, míg a szegényeknek csak 2%-a."

BRAIN STORMING:

A szegények nem azért szegények, mert képzetlenek, a gazdagok pedig nem azért gazdagok, mert képzettek.

-13-

"A gazdagok 6%-a mondja csak el mindig, hogy mi jár pontosan a fejében, szemben a szegények 69%-ával."

BRAIN STORMING:

Ergo – aki gazdag, az egyben őszintétlen is. Aki őszinte, de nincs döntési hatalma, azt éppen emiatt szokták ki is használni.

-14-

"A gazdagok 79%-a havonta legalább 5 órát tölt el kapcsolatok építésével, ez a szegények körében mindössze 16%-os arányt mutat."

BRAIN STORMING:

A gazdagok változatosabb társadalmi életet élhetnek, mivel többet is utazhatnak, és jól tudjuk, hogy a gazdagok is leginkább egymás társaságát keresik - és mivel mobilabbak, ezért több emberrel tudnak találkozni, ismerkedni. Így könnyű.

-15-

"A gazdagok 67%-a legfeljebb egy órát tévézik naponta, a szegényeknél az a küszöb mindössze 23%."

BRAIN STORMING:

Arról megintcsak ne beszéljünk, hogy mennyi gazdag ember él a médiából és a médiában bemutatott hirdetések segítségével történő eladásokból.

-16-

"A gazdagoknak csak 6%-a nézi a valóságshow-kat, míg a szegényeknek a 78%-a."

BRAIN STORMING:

Pontosítsunk - a gazdagok csinálják a valóságshow-kat. ha nem csinálnák, akkor az emberek nem néznék. A média és a csinálói felelőssége, hogy az emberek mit néznek a tévében, mivel a gazdagok, a médiatulajdonosok határozzák meg, hogy milyen műsorokat készítenek.

-17-

"A gazdagok 44%-a a munka kezdése előtt 3 órával már fent van, ez a szegényekre csak 3%-ban jellemző."

BRAIN STORMING:

A gazdagok valószínűleg nem kezdenek olyan korán, és nem végeznek olyan későn, vagy nem dolgoznak annyit...

-18-

"A gazdagok 74%-a naponta tanítja a sikerre a gyermekét (!), ez a szegények körében 1%-os értéket mutat."

BRAIN STORMING:

Közhelyes igazság, hogy a gazdagság ugyan öröklődik egy generációt, a tehetség azonban nem feltétlenül - a gazdag gyereke nem azért lesz gazdag, mert a szülei sikerre nevelték, hanem azért, mert jobb startpozícióból indulhatott. A szegény, ha tudná és csinálná azt, ami a sikerre vezet, azt tenné és sikeres és gazdag lenne... de mindenki tudja, hogy a gazdagság és siker nem csak a személyes ambíció és tehetség, és egyéb személyes jellemzők kérdése. maradhat valaki világ életében szegény, ha személyes életében alapvetően sikeres, vagy annak érzi magát. Ekkor nem is fontos számára az anyagi gazdagság, mivel nem abban méri a sikerességét.

-19-

"A gazdagok 85%-a hiszi, hogy a jó szokásokhoz gyakran szerencse is társul, míg a szegényeknek csak 4%-a hiszi ezt."

BRAIN STORMING:

A szegényeknek nemigen van lehetőségük arra, hogy szerencsére vezető jó szokásokat kialakítsanak... mivel a megélhetése (amit a gazdagok biztosítanak neki) erősebben meghatározza a szokásaikat, mint a egyéni elképzelései.

-20-

"A gazdagok 76%-a hiszi, hogy a rossz szokások balszerencsét hoznak, szemben a szegények 9%-os arányával."

BRAIN STORMING:

Az előbbiekhez is csatlakozva: a sikeres ember szívesen hisz abban, hogy a sikere és a gazdagsága az ő egyéni érdemeitől függött. Vagyis, ha ő sikeres és gazdag, akkor az biztosan a jó szokásai miatt van így, míg ha valaki sikertelen és szegény, akkor az biztosan az ő rossz szokásaiból ered. Mindkét esetbe látható, hogy ez puszta torzítás.

-21-

"A gazdagok 86%-a hisz az élethosszig tartó tanulásban és önfejlesztésben, a szegényeknél ez az arány 5%."

BRAIN STORMING:

A gazdagok világképe gazdagabb, széleskörűbb, mivel többet látnak a világból a lehetőségeik miatt - nem csoda, ha szívesen ismerkednek mindenfélével, vagy szívesen tanulnak. A szegények világképe gyakran a lehetőségeik függvénye, és nem feltétlenül akarnak olyan dolgokkal foglalkozni, amivel nem valószínű, hogy valaha találkozni fognak.

***

A különvéleményeim természetesen parázs vitát gerjesztettek, melynek bejegyzéseiből itt csak egyet idézek, és a közvetlenül rá adott válaszom (azt követően foglalom majd össze a konklúzióimat).

„ … Sok olyan embert ismerek, aki minden reggel felkel, és munka előtt tornázik fél, 1 órát - ingyen, vagy elmegy futni - ingyen. Én a BKV-n is sokat utazok, és mindig olvasni szoktam rajta, akár ott is lehetne hangoskönyvet hallgatni, bár én az olvasást jobban szeretem. A könyv egyáltalán nem drága, ha antikvárban vagy a bolhapiacon vásárolsz, én rengeteg könyvet vettem 100-500 Ft-ért. De még sorolhatnám. Az a baj, hogy Neked is igazad van: mert mindenkinek meg lehet az igazságnak a saját verziója, és mivel a világ a Te gondolataidnak a tükörképe, bármit is gondolsz, igazad van. Akár azt is gondolhattad volna, hogy szuper, akkor kidobom a TV-t, többet olvasok, reggelente tornázok stb., és változtatok az életemen...”

BRAIN STORMING:

Félreértés ne essék: Minimum 2500-3000 db-ból álló "könyvtáram" van; az átlagnál rendszeresebben mozgok, versenyekre is járok, jó eredményeim vannak – ám pl. a futócipőm kb. 7 éves, a biciklim meg 20 éve hajtom; 15 éves korom óta esszé- és ötletnaplót vezetek, amibe minden ötletet, gondolatot felírok; állandóan tanulok: abból a tudásból élek, amit magamtól tanultam (angolt és matematikát tanítok); rendszeresen publikálok: az oktatási segédleteimet ingyenesen adtam közre mindig is a neten, akárki használhatja, sok fórumon és blogban rendszeresen nyújtok segítséget; sohasem nézek valóságshow-kat, csak olyan műsorokat, amik érdekelnek, de azokat is egyéb tevékenységekhez háttérként; a fiamnak rendszeresen olvastam fel kiskorában, ma is mindent megbeszélünk, nincs közöttünk tabu téma; (megjegyzem: elmondása szerint én vagyok a példaképe); egészségesen táplálkozom, és spórolnom nem kell rajta, mivel olyan a táplálkozásom, ami minimális főzést igényel, stb. ... A megjegyzéseim arról szólnak, hogy ezeknek a dolgoknak is két oldala van. Minőségi irodalmat írok, több mint 20 éve keresek kiadót pár írásomhoz, sok éven át évente százas nagyságrendben kerestem meg a kiadókat – javarészt sikertelenül, de nem adom fel, bár úgy néz ki, hogy amiben a legjobb lennék, azért nem tudom a méltányos árat megkérni, így azokat is ingyenesen leszek kénytelen közreadni. Ha kissé cinikusak a megjegyzéseim, az csak attól van, hogy én magam tökéletesen megfelelek a fenti gazdag-kritériumoknak... de esetemben a szerencse jobban dominálhatna most már, mint a kitartás és a tehetség...

KONKLÚZIÓ

A cikk pontjai arról szólnak, hogy mit tesznek a gazdag emberek... Holott óriási különbség van aközött, hogy mit tesz valaki mielőtt anyagilag javarészt függetlenné válik, és mit tesz azután, amikor már elérte az anyagi függetlenséget.

Azok, akik a saját kétkezi munkájuk árán lettek gazdagok, és a gazdagságukat továbbra is a saját munkájuk árán tartják fenn, azokra nem hiszem, hogy a fenti pontok többsége igaz lenne, ugyanis egy elért vagyoni szint nem tartja fenn magát, azt szinten kell tartani, a vagyont csak nagyon kevesen tudják napi munka nélkül szinten tartani. Másik dolog persze, hogy van, aki úgy gazdagszik meg, hogy cseppet sem élvezi a gazdagságát, mert nem a gazdagság volt a vagyonosodásához vezető tevékenységének a célja, hanem egyszerűen az, hogy szeret azzal az adott dologgal, nevezetesen a gazdagságát biztosító tevékenységgel foglalkozni. Ámde ekkor se higgyük azt, hogy a vagyon, a gazdagság egy állandó jellemző.

Mint írtam is a megjegyzéseimben – ezen pontok egyike-másika valóban jellemző lehet, de nem összességében minden gazdag emberre jellemző. Igaz, hogy számos, látszólag nem produktív tevékenység van, ami elősegíti, hogy az ember produktívan tudjon dolgozni és értéket teremteni, de ezek mellett mégis igaz, hogy a produktív tevékenység kell, hogy domináljon, míg a fentiek nem az alapot, hanem a kikapcsolódást jelentik a gazdag ember számára.

Továbbá – a sikerességre inkább jellemzőek a fenti pontok, míg a gazdagságra viszont kérdésesen. A siker és a gazdagság pedig teljesen más természetű dolog (– mint ahogy néhányan már utaltak rá előttem a vitában).

A személyes példám is ezt bizonyítja: szinte minden pont passzol rá a felsoroltakból, a gazdagság mégis messze elkerült eddig, ennek ellenére rendkívül sikeresnek és eredményesnek tartom magam.

Mindamellett egyetértek a kritizálóimmal is – a túlzóan pesszimista riposztjaim mindössze arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a gazdagságot nem garantálják a fent leírt szokások. Attól még senki nem lesz gazdag, ha felveszi ezeket a szokásokat – ám jómagam is azt mondom, hogy ha valaki nem tud olyan szokásrendszer mellett (akár „csak” emberi értékeiben is) gazdagodni, mint pl. a fent leírtak, akkor nem érdemes hajtani a gazdagságért, mert a pénz önmagában valóban nem boldogít. A fenti szokások azonban sokkal inkább hajlamosítanak a sikerre, ami (személyes véleményem szerint) fontosabb – és (szó se róla) elérhetőbb kategória a hétköznapi emberek részére.

A cikk megvitatása jó alap arra, hogy az ember mérlegre tegye a hétköznapi szokásait, merthogy azok lennének azok az apró lépések, amivel az ember az élete kirándulását végigjárja, és nem mindegy, hogy ezt az utat hogyan, mennyire elégedetten és mennyire jókedvűen teszi meg. A fenti pontok ezt célozzák, nem pedig a gazdagságot.

Az eredeti cikknek azonban hibája, hogy azt az érzést kelti, mintha a gazdag emberek jobbak és lelkileg is gazdagabbak lennének azoknál, akiknek ezekre nincs minden téren lehetősége – és tovább távolíthatja az embert a saját ambícióitól, mert azt sugallja, hogy "Mit vársz az élettől, ha még ezeket sem tudod felvállalni?" ...

***

BRAIN STORMING, 2016.XII. (az írás keltezése: 2013.XII.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr8112047971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása