BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. május 31. 11:15 - Brain Storming

Utazzunk fénysebességgel! - Gyalogosan!? (rövid arányjáték a méretekkel, sebességgel)

A képen: McMath-Pierce napteleszkóp, Kitt Peak National Observatory, Arizona. 1962-ben épült, és máig a világ legnagyobb ilyen teleszkópja. Nevét Robert McMath és Keith Pierce csillagászokról kapta.



(Kép forrása: http://www.answers.com/topic/kitt-peak-national-observatory)


Mi kell hozzá? Csupán a képzelet ereje - amit egy kis konkretivitással is megtámogatunk.

Hogyan? A képzelet is jobban működik, ha „KÉP”-szerűen használjuk, vagyis konkrétan meg tudjuk jeleníteni azt, ami nem valóságos.

A lényeg, hogy MI VAGYUNK A FÉNY, és a normál sétálósebességünk lesz a fény sebessége, azaz a kb. 1m/s ekvivalens lesz a 300 000 000 m/s-mal. Egy kicsit szemléletesebben: ha kb. 525 millió m (525 ezer km) magas óriások vagyunk (a kb. 1,75m-es átlagot figyelembe véve), akkor a valós sétánk a fény sebességével történik.

Adaptáljuk ezeket az arányokat még felfogható módon, már nem felfogható méretekre!

Ott állunk a Nap mellett, amely így 3,2 m-es óriási gömb még mindig, és elindulunk a Föld felé, amely a valóságban 150 millió kilométerre van tőle, most viszont csak 500 méterre lesz, azaz alig fél kilométerre. Sétálva ezt a távot kb. 8 perc alatt tesszük meg, és akkor elérkezünk a kb. 4 cm-esre zsugorodott otthonunkhoz, a Földhöz.

Közelebb hajolunk, hogy jobban érzékeljük a mozgását, hiszen Ő (a Föld) csak alig 0.1 mm/s-es sebességgel „száguld” egy majdnem tökéletes körpályán - egy óra alatt 36 cm-t, egy nap alatt pedig 8,64 m-t megtéve.



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr1589856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása