ANCSEL:„(…) gátlástalanul és nyakló nélkül pozitív jelzőként használjuk a szót, hogy „korszerű”, amikor tudhatnánk, hogy a nyaktilót is korszerűsítették.(…)" BS:A korszerűség is csak „kór-szerű kór".


Kép forrása: http://eklektik2.free.fr/jeu%20de%20guillotine.jpg
A Különvélemény-sorozatom ezen részének alapja:


Ancsel Éva: „194 bekezdés az emberről”, Kossuth Könyvkiadó, Bp., 1987. (A mű elkészítésének időszaka 1987. január 10 – május 10.)
***8. RÉSZANCSEL ÉVA, ( Cxi):


„Wittgeinstein szerint a filozófiai versenyben az a nyertes, aki a leglassabban tud futni, és aki a célt utolsónak éri el.


De hátha másképp van, és az nyeri a versenyt, aki ugyan eléri a célját, de abban a pillanatban fölismeri, hogy irányt, pályát – tehát célt – tévesztett?


Ha pedig ezzel eléri, hogy többé senki se indul abba az irányba, akkor boldog lehet, mert nem futott hiába.”BRAIN STORMING:


Ha nem vagy profi, vagy teljesen hülye, akkor igyekezz a versenyt vagy a vitát élvezni, és nem a győzelmet! Akkor boldog leszel!***ANCSEL ÉVA, ( Cxiii):


„A gonoszsággal szemben nem a jóság az ellenméreg, hanem az öröm. De utólag már nem hat – csak prevencióként, mint oltóanyag (1).


Nem akarom mentegetni a gonoszságot, de akibe nem kóstolt bele az öröm, az persze haragszik mindenre és mindenkire. Milyen legyen hát, ha nem gonosz?(2)”BRAIN STORMING:


(1) Nevettesd meg a várhatóan gonoszokat – mégiscsak más, ha röhögve aláznak meg minket!


(2) Mi erre egy gonosz reakciója? – „Szórakozol velem?!”***ANCSEL ÉVA, ( Cxv):


„Hányszor mondjuk el nagy tettekről vagy éppen gaztettekről, hogy sohase gondoltuk volna róla, vagyis arról, aki elkövette. Hát magunkról?”BRAIN STORMING:


Cselekedj! Néha el sem hinnéd, mi minden történhet!****ANCSEL ÉVA, ( Cxvi):


„Szeretni kevesen tudnak, ez köztudott. De még kevesebben tudják elviselni a következményeit.”BRAIN STORMING:


Vagyis a viszontszeretetlenséget!***ANCSEL ÉVA, ( Cxviii):


„Csak tudnám, hogyan lehetünk képesek arra, hogy gátlástalanul és nyakló nélkül pozitív jelzőként használjuk a szót, hogy „korszerű”, amikor tudhatnánk, hogy a nyaktilót is korszerűsítették – nem szólva a genocídium modernizálásáról, annak irányelveiről és szakembereiről.”BRAIN STORMING:


A korszerűség is csak amolyan divatos „kór-szerű kór”.***ANCSEL ÉVA, (Cxix):


„Az atomfizikusok – olvasom – „elegánsabb” megoldást keresnek a hidrogénbombák begyújtásához. Igazuk van: micsoda durvaság atombombával begyújtani egy hidrogénbombát, mikor ehhez elég lenne összehozni egy proton és egy antiproton randevúját.


De hát olyan nagy dolog szavaink értelmének kipusztítása, mikor önmagunk pusztulása fenyeget? Igen. Az egyik nélkül talán a másik sem lenne lehetséges.”BRAIN STORMING:


Az elegancia pénzkérdés … az atomfizikában is.***ANCSEL ÉVA, (Cxx):


„A pszichoanalitikus az a szakember, aki képes a tudattalant kigombolni. Annak pedig belső gombolása van. De mit kezd a cipzárral?”BRAIN STORMING:


Szóáradat ≠ gondolatáradat!***ANCSEL ÉVA, (Cxxiii):


„Az ember olyan lény, aki csak a másik kezéből, szeméből, öléből kaphat kenyeret, poharat, tudást, örömöt - mindent. Ki mondja meg, hogy miért megyünk ölre, mégis és annyiszor?”BRAIN STORMING:


Mert van olyan, hogy többen akarnak egy(valaki) kézéből, szeméből, öléből …***ANCSEL ÉVA, (Cxxvi):


„Mikor dadogó nyelvünk keresgél, olyankor szoktunk – nem kimondani, inkább – kibökni az igazságot. Avagy az szökik ki a szánkon. Hát ne dicsérjem a dadogást?”BRAIN STORMING:


De! De! De! De! De! De! De! De! ……..***Folyt. köv.***Előzmények:BS-Különvélemény: ANCSEL ÉVA „Bekezdései” -ről – BEVEZETÉS


BS-Különvélemény: ANCSEL ÉVA „Bekezdései” -ről (1)


BS-Különvélemény: ANCSEL ÉVA „Bekezdései” -ről (2)


BS-Különvélemény: ANCSEL ÉVA „Bekezdései” -ről (3)


BS-Különvélemény: Ancsel Éva „Bekezdései” -ről (4)


BS-Különvélemény: Ancsel Éva „Bekezdései” -ről (5)


BS-Különvélemény: Ancsel Éva „Bekezdései” -ről (6)


BS-Különvélemény: Ancsel Éva „Bekezdései” -ről (7)
Szerző: Brain Storming  2007.06.08. 11:21 Szólj hozzá!

Címkék: filozófia bölcsesség aforizma könyvismertető ancsel éva bekezdések

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr7594859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.