BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. június 27. 12:36 - Brain Storming

Valláskritikai (napló)jegyzeteim - III. (No.11.-15.)

***

No.11.

A vallás olyasmi, mint a Nap (vagy bármilyen fényforrás), ami megvilágítja a dolgokat és információkat közöl róla anélkül, hogy hozzá kellene érnünk. A vallás, mint értelmező fényforrás a hívő számára megvilágítja a tárgyakat és cselekedeteket, és a hívő ez alapján ítélkezik meg róluk, a "vallás fényében".

Talán fel kellene világosítani a hívőket, hogy a tény visszatükröződése (még) nem a tény!

A rózsa képe nem a rózsa.

A ház árnéyka nem a ház.

***

No.12.

Jehovistáknak:

Szerintem rosszul próbálkoztok.

Olyan a módszer, mint a házaló ügynököké. Az emberek azt hiszik, hogy el akartok adni valamit nekik, vgy meg akarjátok változtatni a véleményüket.

Sok embernek van anyagi gondja, és még többen HISZIK, hogy anyagi gondjaik vannak. Mindenki reméli (azt hinni), hogy csak a legszükségesebbeket vásárolja meg, amine NEKI szüksége van.

Az embereket bosszantja, ha úgy tüntetik fel, hogy valamit nem tudnak. Úgy érzi személyiségében kritizálják, hogy a létété kritizálják.

Így önvédelemből visszavág!

Azt állítja, hogy ő tudja az elenkezőjét. Vagy vásárol egy írást, csakhogy alkalmi vendégei ne nézzék tudatlannak.

Sokakat felbosszantja az, ha valami ilyesmit mondanak neki: "Tudatlan vagy, mert nem tudod azt, amit mi!", és jogos az ellenvetésük. De rossz taktikával, inkább azt akarják elérni, hogy még ezek a nevetséges alakok se tartsák ostobának.

A bosszantás egy másik vagy következő fokozata az, hogy erőfeszítésre szólítanak fel annak érdekében, hogy ne kelljen nekik téged tudatlannak tartaniuk!

Sokak számára ez kifejezetten sértő. Pláne, ha olyan dologról van szó, aminek - látszólag - se híre, se hamva a hétköznapi életben. Sokaknak fogama sincs arról, hogy mi a vallás, vagy egy világnézet, vgy annak egy irányzata. A sokéves távoltartása misztikussá tette ezeket a dolgokat, és sokan úgy vélhetik, hogy ez egy a valótól eltérő világba visz el, ahol jobban érezhetik magukat. Sokan csak azt tartják vallásnak, amit templomokban és reverendába öltözötten csinálnak. Pedig mindannyiójuknak megvan a saját vallása, világképe ... azaz egy amolyan kollektív világkép, amit a médiák információdömpingjéből (és személyes tapasztalatukból) ki tudnak szippatani.

De a vallás elhibázza a dolgot. Úgy tartja, hogy van egy anyagi, és van egy szellemi világ. Az anyagi világot a tárgyak, folyamatok, mesteremberek, művészek közvetítésével vehetjük magunkhoz, a szellemit pedig a vallás tanulmányozásával, az "írások" vizsgálatával, bizonyítékaik keresésével és a rítusok gyakorlásával ismerhetjük meg. És itt tévednek.

Buzgalmukban és vakságukban... azaz buzgalmuk vakságában a megismerési folyamatokat nem választják külön. Miszerint különbség van a kívülről bevett és belülről fakadó ismeretek között! Nem is csoda - hisz' a vallási buzgolkodók többnbyire azok közül kerülnek ki, akik nem tudják ezt szétválasztani. A kívülről fakadó ismeretek a befogadásban gyökereznek, míg a belülről fakadók az alkotásban.

Mindeki félheti istent - vagy valami más felsőbbrendűnek hitt hatalmat - amíg maga nem alkot valamit. Félünk istentől, amíg istenekké nem válunk. Azt is mondhatnám, hogy az istenség léynege: AZ ALKOTÁS!

***

No.13.

A kereszténység és eféle tömegvallások számomra úgy tünnek fel, mintha a társadalom laza kötőszöveti részét akarnák alkotni. Tulajdonképpeni alkotásra nem buzdít, csupán a másokhoz való viszonyt szabályozná. Mintha csak azt mondaná: viselkejd így a családodban, a munkahelyeden, a baráti körödben, az utcán, a tömegben, ...stb.

Ez szép! De látni valakin, hogy hívő? Persze, a ruháján esetleg, és azon talán hogy látszólag másoktól független és javarészt nem termelő tevékenységet folytat a szabadidejében? (stb.) Ez így nem stimmel!

Nem mondja meg mit csinálja, ha a feleségemet nem tudom bevinni a kórházba és otthon fog szülni. nem mondja meg mit csináljak, ha érzem a lavinaszelet. Azt sem, mit csináljak, ha egy nagy célom van, pld. megmászni egy hegyet.

És még sokmindent nem mond meg. Miért? Mert ezek tiszta dolgok, és nem kell "egy élet az elsajátításukhoz".

S még egy kérdés: Mi a vallás? Miért maradt még mindig fenn?

***

No.14.

A vallás egyik hátvédje lehet: SOHA NEM TUDHATUNK MINDENT.

Ha tudnánk, hogy Jézus valójában milyen is volt, nemvalószínű, hogy a jelenben is követnénk a szavait. ha tudnánk, milyen pénzekből állnak fenn az egyházak és ezért mit nyújtanak, lehet nem vonakodnánk megtagadni.

***

No.15.

Másik hátvéd - MÚLTBÉLI CSODÁK, mint bizonyítékok.

Hogy most miért nincsenek? És a bűvészek és illúzionisták? "Jézus volt az egyetlen" - és ő már nincs. ... De tegyük fel a kérdést (a csodákkal kapcsolatban) - ezek tények?

***

folyt. köv.!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr21106999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása