BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

Brain Storming

Brain Storming

Önkéntes(NEK LÁTSZÓ!) Katonai Szolgálat, 2021

2021. július 22. - Brain Storming

2021_katonai.jpgElég trükkös - ha valaki nem érte el a mostani felvételi ponthatárt, annak része lehet a járvány miatti hiányos felkészülési lehetőség is, ergo valószínűleg sokan lehetnek most ilyenek. Pláne olyanok, akiknek az érettségi sem sikerült. És most képzeljük el, hogy az ilyen tanuló fogja magát, és elmegy egy olyan helyre, ahol már az elejétől kezdve úgy kezelik, mintha szerződéses katona lenne: fizetést, és minden juttatást megkap, holott ekkor még csak a kiképzési ciklusa folyik, ergo az első két hónapban nem kell megfeszülnie. Ugyanakkor a 2. hónap után már nyilatkozniuk kell a hátralévő 4 hónapról, és ekkor már előjönnek a felkínált véglegesítéssel. ... A honlapon a megadott oldalon ez olvasható az ÖKSZ ismertetőjének a végén: (...) "A jelentkezés feltételei: egy háziorvosi véleménnyel egyenértékű egyszerűsített egészségi és pszichikai alkalmassági vizsgálat, betöltött 18. életév, és büntetlen előélet. ... Habár a program kiemelt célcsoportjai a felsőoktatásba jelentkező, de felvételt nem nyert, vagy a köznevelési intézményeket szakképesítéssel vagy anélkül elhagyó 18 év feletti fiatalok, azonban az ÖKSZ nemtől függetlenül, minden magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű, cselekvőképes, 18 és 65 év közötti magyar állampolgár előtt is nyitva áll." ... Ebből is látszik, hogy az önkéntes katonai szolgálatosokat ugyanúgy kezelik, mint azokat, akiktől csak a 18. életév betöltését várják el, vagyis akik sokkal könnyebben ott tarthatók. Szóval a honvédség valójában bevállal egy két hónapos beetetési időszakot - ez nem puszta önkéntes katonai szolgálat, hanem a hadsereg direkt marketinges manipulálása. ... És gondoljunk csak bele, akinek nem sikerült a felvételije a ponthatárok miatt, annak nem az lenne az érdeke, hogy esetleg a következő felvételijére igyekezzen felkészülni?

***

Itt a részletesebb leírás a programról:
"Az ÖKSZ 2+4 hónapos katonai szolgálat teljesítését vállalók átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzésen vehetnek részt, egyben stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát is jelenthet.
A képzés első ciklusában (2 hónap) a résztvevők egységesen a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegre jogosultak, mely jelenleg bruttó 167.400,- forint.
A második, 4 hónapos ciklus megkezdése előtt több választási lehetősége van a résztvevőnek:
• a fennmaradó szolgálati idejére az adott területvédelmi köteléknél marad, ahol alapszintű lövészképzésben részesül
• lehetősége van a jogviszonyváltásra - például szerződéses katonának
• a műveleti besorolású katonai szervezetnél töltött kiképzés mellett (illetménye ekkor bruttó 219.000,- forintra emelkedik, azonban számolni kell az esetleges helyőrségváltással, ilyenkor viszont jogosulttá válik laktanyai elhelyezésre)
o A magasabb jövedelem-forrás mellett előny továbbá, hogy olyan különleges felkészítési foglalkozásokon vehet részt, mint az ejtőernyős-, búvár-, speciális lövész kiképzés, vagy akár elsajátíthatja a különleges katonai gépjármű, harcjármű, munkagép vezetésével, kezelésével összefüggő képességeket is
• de a szerződésbontás is választható opció, hiszen a program az önkéntesség elvén alapul.
A programra jelentkezők a fenti illetményeken kívül ellátásban, utazási költségtérítésben, szükség esetén szociális támogatásban részesülnek, valamint valamennyi, a katonáknak járó vásárlási kedvezménnyel is élhetnek.
Az ÖKSZ kiképzései 2021. szeptember 15-én, a jelentkezők létszámának függvényében, tervezetten a megyeszékhelyeken és Budapesten indulnak (Zala megyében Nagykanizsán).
Azért, hogy a kiképzés első fázisa lehetőleg a jelentkező lakhelyéhez minél közelebb essen, további helyszíneken is felkészülünk a jelentkezők fogadására, a kiképzési helyszíneket a létszámok alapján fogjuk véglegesíteni.
A jelentkezés feltételei: egy háziorvosi véleménnyel egyenértékű egyszerűsített egészségi és pszichikai alkalmassági vizsgálat, betöltött 18. életév, és büntetlen előélet.
Habár a program kiemelt célcsoportjai a felsőoktatásba jelentkező, de felvételt nem nyert, vagy a köznevelési intézményeket szakképesítéssel vagy anélkül elhagyó 18 év feletti fiatalok, azonban az ÖKSZ nemtől függetlenül, minden magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű, cselekvőképes, 18 és 65 év közötti magyar állampolgár előtt is nyitva áll."

Brain Storming, 2021.07.

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr7016634834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.07.22. 09:15:19

Bizony, önkéntes. Tudod mi nem volt önkéntes? Amikor anno kiküldték a behívót börtönfenyegetéssel.
A másik:
"fizetést, és minden juttatást megkap, holott ekkor még csak a kiképzési ciklusa folyik, ergo az első két hónapban nem kell megfeszülnie. "
Kíváncsi lennék, mennyire vennéd lazán azt az időszakot. :D
Amúgy egy felmérés van felvételi előtt, az is olvasható aki rákeres, pl 3200 m futás időre, stb.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 14:50:21

Nem értem, miért keresi a posztoló a kákán is a csomót. Vajon mi az, ami csak látszólag önkéntes ebben a programban?

paveway 2021.07.23. 17:01:40

Ranezesre nincs ezzel gond. Fel ev alatt kiprobalja, aztan marad ideje a felveteli felkeszulesre. Vagy ha tetszik, maradhat is a seregben.

kewcheg 2021.07.23. 17:03:12

Jó dolog.Mint általában minden, amihez Benkő miniszter hozzányúl.Egyik legjobb miniszter, ever.
Ugyanakkor itt volna már az ideje a fegyvertartás /újra/ liberalizálizálásának.Egyszerűen nincs indok, hogy miért nem.A "csak" az nem indok./ Lásd Csehország./

tatárfejűkutya 2021.07.23. 17:10:35

"És gondoljunk csak bele, akinek nem sikerült a felvételije a ponthatárok miatt, annak nem az lenne az érdeke, hogy esetleg a következő felvételijére igyekezzen felkészülni?"

Miért gátolná meg ebben a fiatalt, hogy készüljön a következő felvételijére?
Éngem se vettek fel anno felsőoktatásba és behívtak szeptembertől sorkatonának, aztán jelentkeztem újra egyetemre, miután leszereltem márciusban, volt rá bő 2 hónapom, hogy tanuljak a következő felvételire, ami sikerült is.
Sokkal jobb szerintem, ha elmegy egy fiatal inkább erre az önkéntes 2-6 hónapra, amíg nem felvételezik ismét, mintha beállna egy gyárba 3-4 műszakba robotolni, ahol a szart is kihajtják belőle.

***

CSOKKI MÁLNA 2021.07.23. 17:26:58

@kewcheg: Még szigorítják is. 2023-tól gumilövedéke önvédelmi fegyvert sem lehet majd vásárolni az itthoni fegyverboltokban.

kewcheg 2021.07.23. 17:41:18

@CSOKKI MÁLNA: USA- ban próbálnák csak a 2nd amendment- et kiktatni, lenne ujabb civil war.
Itt meg minden nap ölik a cigányok a parasztot, de nem, és nem az istennek se.Hadd hulljon.A Muki vagy kiaf@szom majd megjelenik valahol, aztán lecsap.meg a hasonlok.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.07.23. 18:08:42

18 és 65 év közötti magyar állampolgár előtt is nyitva áll.""

Ki volt az a hülye aki ezt a felső korhatárt megállapitotta? Azt a korcsoportot még Hitler is csak az utolsó órákban vetette be

CSOKKI MÁLNA 2021.07.23. 19:39:19

@kewcheg: Ha itt nem is lehet majd venni, Szlovákiában még mindig lehet majd.:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 19:44:35

@kewcheg:

A demokraták próbálják is korlátozni rendesen. S előbb-utóbb annyira szűk korlátok közé szorítják, hogy az egyenlő lesz a megszüntetéssel.

@CSOKKI MÁLNA:

Még pár év, és a vízipisztoly is engedélyköteles lesz.

kewcheg 2021.07.23. 19:57:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a Dél ezt nem fogja engedni....remélhetőleg

Iván Gábor IGe · http://egely-wheel-egely-kerek.blog.hu/ 2021.07.23. 20:16:50

Mint a Hadkötelezettséget Ellenzők Ligája Figyelő Bizottságának a tagja, azt kell írnom hogy a kötelező sorozásnál ez mindenképpen jobb és az is inkább jó, mint rossz, hogy lehetőséget ad a próbára. Nem egyből alá kell írni X év kötelezettséget. Az Önkéntes Katonai Szolgálattal tehát nekünk nincs gondunk, sőt csak így tovább és hasonlóan, vagy még ennél is jobban.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.23. 20:29:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az a vicc egyébként, hogy a magyar fegyvertörvény alapján pl. tarthatsz otthon olyan Colt pisztolyt, amit a polgárháborúban használtak. Ezekbe ugyanis még előről kellett behelyezni(préselni) a lövedékeket a forgódob furataiba.
Pl. a Colt Dragon az 1930-as évekig a legerősebb maroklőfegyvernek számított. Ha ezzel eltalálsz egy betörőt, annak annyi.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.23. 20:30:25

@CSOKKI MÁLNA: Engedély nélkül tarható természetesen..

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 21:28:37

@CSOKKI MÁLNA:

Gondolom, nem árulják minden sarki fegyverboltban. :) Lőszert kapni hozzá?

tatárfejűkutya 2021.07.23. 21:58:26

@horex:"Ki volt az a hülye aki ezt a felső korhatárt megállapitotta? "

Gondolom orbán bekalkulálta, hogy ha nem kerülne be a parlamentbe még elmehessen tizedesnek nyugdíj előtt:))

CSOKKI MÁLNA 2021.07.23. 22:16:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

ferfiakjatekboltja.hu/id/02503-Uberti-1848-Colt-Dragoon-2nd-model--44

Nem mai értelemben vett lőszereket kell elképzelni. Akkoriban ún. perkussziós revolverek voltak. Eleinte ugyanúgy betöltve, mint egy elöltöltő flinta, csak ezt előre meg lehetett csinálni 5-6 golyóval, később papírhüvelyes töltények terjedtek el.
A cső alatti kis szerkezet a lőszert a forgódobba bepréselő mechanizmus.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.23. 23:57:08

@horex:

"Ki volt az a hülye aki ezt a felső korhatárt megállapitotta?"

Aknakeresésre kiválóan alkalmasak. :D

@CSOKKI MÁLNA:
Köszönöm a linket, jól néz ki. Az alső töltőszerkezet első pillantásra kicsit úgy néz ki, mint egy géppisztoly gázdugattyúja (csak az felül van, nem alul).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.24. 00:17:40

@CSOKKI MÁLNA:

Ez már huzagolt csövű vagy még smoothbore?

M. Péter 2021.07.24. 01:28:55

@kewcheg: A 10000 lakosra eső gyilkosságok száma sokkal magasabb az USA-ban, mint Magyarországon, minimum kétszerese, de lehet ötszöröse is, attól függően, hogy melyik évet nézi az ember és melyik adatot tekinti hitelesnek Magyarországról. A gyilkosságok száma lassan csökkenő tendenciát mutat a legtöbb helyen.

vilagnezet.blog.hu · vilagnezet.blog.hu 2021.07.24. 08:35:53

A szerző igazán megemlíthetné egy linken is akár a naplóbejegyzésében, hogy van egy olyan közösség oldal, hogy CSAK ÖNKÉNTESEN.

www.facebook.com/onkentesseg

trev 2021.07.24. 09:03:21

@kewcheg: "Itt meg minden nap ölik a cigányok a parasztot"

Nyilván ebben a kijelentésben itt te vagy a szegény védtelen paraszt, akit ölnének a cigányok, és csak azért élsz, mert még nem kerültél sorra. Ha már fegyvert legálisan nem tarthatsz, ugye.

kewcheg 2021.07.24. 09:07:40

@M. Péter: az lehet, nem tudom.Gondolom a statisztika alapját Philadelphia,Baltimore vagy Detroit szolgáltatta....mint az USA segglyukai.Azért náluk még mindig több olyan hely van, ahol éjszakára nem kell bezárni a kocsit, meg harminckét lakattal a házat, egész egyszerűen a fegyvertartási hagyományok, meg a társadalom miatt.Itt nálam Miskolc-Lyukóban kirántok a zsebemből véletlenül egy ezrest, már azelőtt lába kél, hogy a földre érne.Nem mindig az emberölések száma számít, hanem a mindennapok élhetősége, hogy mennyi energiát pazarolsz csak arra, hogy a csekélyke vagyonod megőrizd....

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.24. 09:37:09

@M. Péter:

Ha ezt a fegyvertartás elleni érvként említed, akkor az USA nem jó összehasonlítási alap. Inkább a kulturálisan, történelmileg és etnikailag is hozzánk inkább hasonló országokat kell nézni, nevesül Szlovákiát és Csehországot. (Svájc megint más tészta, őket ne nézzük.) Náluk népességarányosan mennyivel több a gyilkosság, már ha több?

Nálunk a fegyvertartási kultúra hiányára (is) szoktak hivatkozni a fegyvertartás ellenzői. Csak azt nem említik, hogyan is alakulhatna ki egy fegyvertartási kultúra, amikor gyakorlatilag már gázpisztolyt sem szabad tartani.

Kellően átgondolt szabályozással nálunk is megvalósítható lenne a szabad fegyvertartás. Például:

1) Büntetett előéletű személyek SOHA ne kaphassanak fegyvertartási engedélyt még azután sem, hogy mentesültek a büntetett előélet következményei alól.

2) Könnyű testi sértés elkövetői (ez ugye nem bűncselekmény, ehhez nem kapcsolódik büntett előélet) szintén egész életükre tilva legyenek.

3) Vagyon elleni bűncselekmények elkövetői se kaphassanak fegyvertartási engedélyt még akkor sem, ha csak kisebb értékre (jelenleg 50,00 Ft alatt) követtek el szabálysértést.

4) A fenti személyek közeli családtagjai vagy velük egy háztartásban élők szintén ne kaphassanak engedélyt.

A fentiekkel elég jól ki lehetne szűrni azokat, akik visszaélhetnek a fegyverrel.

Mert sajnos az önvédelmet szabályozó jelenlegi törvények sem megfelelőek, hiába lazítottak rajtuk. Hiába törölték pl. el az arányos védekezés követelményét a vélelmezhetően élet elleni támadások esetében (pl.a saját otthonban éjszaka, csoportosan vagy felfegyverkezve elkövetett támadások automatikusan az élet elleni támadásnak minősülnek, és a megtámadott nem köteles "arányosan" védekezni), ha a megtámadott fizikailag is képtelen elhárítani a támadást.

CSOKKI MÁLNA 2021.07.24. 09:42:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Ez már huzagolt csövű vagy még smoothbore?"

www.brunkauctions.com/lot/colt-dragoon-percussion-revolver-3916664

"Az alsó töltőszerkezet első pillantásra kicsit úgy néz ki, mint egy géppisztoly gázdugattyúja (csak az felül van, nem alul). "

Ha a cső alatti hosszabb, vékonyabb pálcát lefordítod, akkor a rövidebb, hátrafelé mozdul, így lehet vele a forgódob furataiba préselni a lőszert.

Egyébként létezik olyan gépkarabély, amelyen a gázvisszavezető cső alul van:

en.wikipedia.org/wiki/AN-94

---

CSOKKI MÁLNA 2021.07.24. 09:45:37

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az első link egyik képén ott van a huzagolt cső szemből.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.24. 09:51:30

5) Akinek ellopták vagy elveszítette a fegyverét, az szintén kapjon min. 10 éves eltiltást, hiszen az ellopott fegyver jó eséllyel illetéktelenek kezébe kerül.

6) Kötelező vizsga a fegyver kezeléséből és karbantartásából. Ezalól mentesülhetnek a fegyveres katonai szolgálatot teljesített személyek (nők is természetesen).

7) Minimum középiskolai vagy szakiskolai végzettség. Ez már feltételez valami alapszintű intelligenciát, és jórészt kizár egy bizonyos népcsoportot, amelynél nem kívánatos a fegyvertartás.

Na most aztán alaposan belementem a semmibe, épp most emeltem ki a kezem a biliből.

kewcheg 2021.07.24. 10:45:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne: amit írsz, azzal leszűkíted a fegyverre jogosultak körét a társadalom legértékesebb tagjaira.....ez hallatlan:) mi lesz akkor, ha a társadalom legértékesebb tagjaiból kitermelődik egy szűk, de még így is többszázezres kör, akik öntudatos, felelősségteljes polgárként fognak fellépni.? Mint valami romantikus regényben.És ez valljuk meg őszinten: semelyik politikai erőnek nem érdeke....

kewcheg 2021.07.24. 12:06:43

@trev: Basura bianca, white trash vagyok.....

Dont forget to bring a towel 2021.07.24. 15:22:10

@Iván Gábor IGe: senkit nem érdekel az egyszemélyes társaságaid véleménye

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.07.24. 15:22:26

@CSOKKI MÁLNA: tartani tarthatsz olyat de használni nem tudod semmire azon kívül, hogy dísz a falon.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.07.24. 15:26:13

@M. Péter:" A 10000 lakosra eső gyilkosságok száma sokkal magasabb az USA-ban, mint Magyarországon, minimum kétszerese, de lehet ötszöröse i" És ebből mennyi a legálisan tartott önvédelmi lőfegyverrel elkövetett gyilkosság és mennyi a bandaháborukban egymás lelövöldözése?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.24. 17:49:11

@eßemfaßom meg áll:

A fegyvertartást ellenzők mindig a pár elkövetett iskolai ámokfutással jönnek. Arról nem beszélnek, hány ember életét mentette meg a legálisan tartott önvédelmi fegyver.

Talán egy éve volt a neten a bizt. kamera felvétele, hogy egy rabló betört egy üzletbe, fegyverrel a kézben. A tulaj hótt nyugodtan agyonlőtte.

Nálunk jópár hónapra előzetesbe került volna, majd egy-két éves bírósági tárgyalás, végül sok évre lecsukták volta tiltott fegyverviselésért. Esetleg még gyilkosságért is, mert nem pusztán lábon lőtte a rablót. Ott vallomást tett a rendőrségen, majd békésen hazasétált.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.24. 17:52:09

@eßemfaßom meg áll:

"és mennyi a bandaháborukban egymás lelövöldözése?"

Ezeket nem is kellene gyilkosságként nyilvántartani, ahogy nyomozni sem utánuk. Foglalkozási ártalom. :) Szívességet tesznek a társadalomnak, ha egymást kinyírják.

horex · http://horex.uw.hu/ 2021.07.24. 17:54:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aknakeresésre kiválóan alkalmasak. :D "

Hm, ráhibáztál majdnem! 54 évvel ezelött mentesitettem az aknazár egy részét a nyugati határon. Szolgálat nem volt és napi 40ft-ot számoltak érte
Kerestem a neten, de egy normális irás sincs erröl az "akcióról"

fkv.117 2021.07.24. 18:04:54

@CSOKKI MÁLNA:

1. Nálunk is az volt.
2. A finneknél valószínűleg nem motoros fókázásról és egymás szivatásáról szól a katonaság. Lövöldözni elég sokan mennének itthon is.

fkv.117 2021.07.24. 18:07:10

@horex: Ennyire nincs jelentkező. Gondolom itt azzal számoltak hogy akit nyugdíj előtt kibasznak az utcára, az talán kihúzná valahol azt az 1-2 évet.

fkv.117 2021.07.24. 18:08:06

@CSOKKI MÁLNA: Oké hogy megveszed, de mit csinálsz vele? Tartani már ugyanúgy illegális, mintha éleset vennél az albánoktól.

fkv.117 2021.07.24. 18:34:49

@CSOKKI MÁLNA: Ööö, itt kis fogalomzavar van, a percussion azt jelenti ütős, rácsapó, ez a gyújtás módja. A hátultöltősben is rácsapnak a golyó (pontosabban az utána levő puskapor után levő gyújtószerkezet) seggére.

Az elöltöltős puskák végnapja az amcsi polgárháborúban volt, ekkor még a hátultöltősek viszonylag gyengék voltak és gyakran meghibásodtak, valamint a Minié golyó feltalálásával (gömb helyett rakétaszerű alakja volt, a puskapor robbanásával a köpeny kitágult a cső alakjához igazítva, kitakarítva a korábban ottmaradó égéstermékeket, illetve nagyobb nyomást adva gyorsabban lőtte ki a golyót) a muskéták hatótávja és ereje nagyon megnőtt. És mivel ehhez már megvoltak a korábbi puskák, csak más golyót kellett belepottyantani, elég költséghatékony tűzerő növekedést hoztak. De a hátultöltős puskák gyorsan felzárkóztak, a kezdeti bajok ellenére is a nagyobb tűzgyorsaság hamar kompenzált. A poroszok 1863-ban hátultöltős puskával szarrá verték az elöltöltős osztrákokat, ezzel átvéve tőlük a német államok feletti uralmat, amivel megszületett Németország (akkor még birodalom néven). Ez a német Dreyse gun már 1841-ben szolgálatba állt, tehát elméletileg az amcsi polgárháborúban akár már játszhatott is volna, de a szervízigénye, gyengébb átütőképessége mellett nem tűnt fel a nagyobb tűzgyorsaságban rejlő előnye. Egész 1863-ig, amikor élesben bizonyíthatott. Utána már mindenki hátultöltőset akart, 1870-ben már a franciák verték szarrá Chassepot puskáikkal a Dreyse-s németeket, ellopva Elzász-Lotharingiát, amit majd 1914-ben vesznek vissza a németek kis időre.

fkv.117 2021.07.24. 18:40:38

@fkv.117: Tévedtem, 1863 helyett 1866.

fkv.117 2021.07.24. 18:55:12

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Igen, huzagolt, már a PAterson (legelső Colt) is az volt.

fkv.117 2021.07.24. 19:02:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ellopja a cigány a fegyvered, aztán ne pótolhasd, de ő bármikor legyilkohasson? Ezt te se gondolod komolyan...

RoberR 2021.07.24. 20:11:20

@fkv.117: "1870-ben már a franciák verték szarrá Chassepot puskáikkal a Dreyse-s németeket, ellopva Elzász-Lotharingiát"
Az,h a francia puska jobb volt 1870-ben, az ok. Viszont nekem nem úgy rémlik,h a franciák győztek volna és ellopták a Németektől Elzászt. Ellopták,de évszázadokkal előbb, ekkor a Németek vették vissza azt az I. világháborúig.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.24. 20:16:12

@fkv.117:

De igen, komolyan gondolom. Akinek el lehet lopni a fegyverét, az nem képes kellően vigyázni rá, és hanyagságával eggyel növeli az illegálisan tartott fegyverek számát.

De gyakorlati jelentősége nincs az egésznek, nálunk úgysem lesz soha szabad fegyvertartás, a becsületes ember mindig is ki lesz szolgáltatva a bűnözőknek. Pedig a csehek és a szlovákok példája mutatja, hogy egy volt szoc. országban is meg lehet honosítani a felelős fegyverkultúrát.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.07.24. 20:44:18

@fkv.117: Tartani teljesen legális. Viselni nem viselheted meg löszert nem vehetsz hozzá, de maga a colt ott lehet legálisan a vitrinben.

TRAPPIST1e 2021.07.25. 09:12:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"2) Könnyű testi sértés elkövetői (ez ugye nem bűncselekmény, ehhez nem kapcsolódik büntett előélet)"

Dehogynem bűncselekmény.

A Btk. 164. § (2) szerint:

"Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés vétsége miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Nem is beszélve a könnyű testi sértés minősített eseteiről...

Ennek megfelelően természetesen priusz is simán kapcsolódhat hozzá.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.25. 09:45:47

@TRAPPIST1e:

A "bírói gyakorlat" szerint azonban általában megússzák kisebb pénzbüntetéssel.

Általában is nagyon káros a "bírói gyakorlat" alkalmazása, mert ez lényegében felér egy törvényhozással, ami a hatalmi ágak szétválasztását csúfolja meg.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2021.07.25. 10:19:53

@TRAPPIST1e: Te magad idézted be, hogy nem bűncselekmény hanem vétség :) és nem tudom, hogy ítéltek-e valakit a történelem során börtönre sima könnyű testi sértés miatt

TRAPPIST1e 2021.07.25. 13:36:50

@eßemfaßom meg áll:

"Te magad idézted be, hogy nem bűncselekmény hanem vétség :)"

A kettő nem zárja ki egymást :)

Lásd Btk. 5. §:

"A bűncselekmény bűntett vagy vétség. [...]"

De értem, mire gondoltok, hogy a könnyű testi sértés az nem bűntett.

"és nem tudom, hogy ítéltek-e valakit a történelem során börtönre sima könnyű testi sértés miatt"

Kétségtelenül nagyon ritka, ha meg is történt egyáltalán.

TRAPPIST1e 2021.07.25. 13:44:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Általában is nagyon káros a "bírói gyakorlat" alkalmazása, mert ez lényegében felér egy törvényhozással, ami a hatalmi ágak szétválasztását csúfolja meg."

Szerintem bár szép ideának tűnik, hogy van a nagybetűs Törvény amit a törvényalkotó megír, aztán azt a bíró már csak alkalmazza (lásd "a bíró a törvény szája"), a való életben ez nem működik. A való élet mindig összehasonlíthatatlanul komplexebb és bonyolultabb, amit a törvényhozó elképzel... ezért szvsz a precedensjogot az élet kikényszeríti bizonyos mértékig ott is, ahol ez nincs hivatalosan elismerve.

Egyébként most már hivatalosan is mondhatjuk, hogy ha nem is teljes, de valamiféle "félprecedensrendszer" létezik Magyarországon... lásd

jogaszvilag.hu/szakma/mit-jelent-a-korlatozott-precedensrendszer-bevezetese/

TRAPPIST1e 2021.07.25. 13:46:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Egyébként ha jól tudom, a 2nd amendment olyan széleskörű az USA-ban, hogy pl. egy bolti tolvajtól se lehet elvenni a fegyvertartáshoz való jogot (mert a bolti tolvajlás az nem 'felony' (= kb. bűntett), hanem csak 'misdemeanor' (= kb. vétség).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2021.07.25. 15:14:43

@TRAPPIST1e:

Elolvastam a belinkelt szöveget. Nem értek a joghoz (sem), de elgondolkodtam a Dózsa György úti gázoló kirívóan enyhe büntetésén - az ítéléetet megelőző komédiáról (mennyi ideig még letartóztatásba sem került, hiába követelte az ügyészség) nem is beszélve. Bizonyára nem ok nélkül visszavont jogosítvánnyal, azaz jogosítvány nélkül, bedrogozva, a megengedett sebesség több mint kétszeresével okozta 2 ember halálát.

Erre föl az ítéletből az következik, hogy gondatlanságból vezetett jogosítvány nélkül (visszaesőként több alkalommal is), gondatlanságból vezetett bedrogozva, gondatlanságból ment a megengedett sebesség több mint kétszeresével.

Egy nyilvánvalóan a maffia által erősen befolyásolt eljárás és kilóra megvett bíró(k) által hozott ítélet miképpen szolgálhat majd precedensként a későbbi jogalkalmazás során?
süti beállítások módosítása