BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. december 04. 13:24 - Brain Storming

BS-különvélemények – Ancsel Éva egyéb bekezdéseiről… (I./11.)

Ancsel Éva: „Csak a kígyó képes a bőrét vértelen levedleni. Ehhez hasonlatosan az ember nem tud korábbi meggyőződésével szakítani.”

***

Jelen anyag forrása:

Ancsel Éva összes bekezdése, Kossuth Kiadó, Bp., 1999.

***

I./11. Száznyolcvankét új bekezdés az emberről, 1987-1991

(Hibiszkus Könyvkiadó, 1991)

 

***

Ancsel Éva:

„Aki szabad gondolkodó akar lenni, az kövesse Spinozát. Nem a tanaiban, csak abban, hogy kitanulja az üvegcsiszolást.”

BRAIN STORMING:

A szabadgondolkodáshoz fel kell szabadítani az elmét testirányító funkciója alól – funkciót kell adni a testnek, hogy azt maga tegye, míg az elme szabadon szárnyalhat. Ez az elmefelszabadítás bármi lehet – jógázás, meditáció… de sokkal jobb a séta, a futás, a kirándulás, a kedvenc étel megfőzése, kertásás, úszás…

***

Ancsel Éva:

„Csak a kígyó képes a bőrét vértelen levedleni. Ehhez hasonlatosan az ember nem tud korábbi meggyőződésével szakítani.”

BRAIN STORMING:

Azonban, ha felmerül annak a fenyegetettsége, hogy az embert megnyúzzák, mindez sokban segíti a korábbi meggyőződésével való szakítás hajlandóságát.

***

Ancsel Éva:

„Annyira talán senki se bűnös, hogy minden álmát kiérdemelje.”

BRAIN STORMING:

Álmain sokszor annyira hamis, téves, életellenes és katasztrofális valóságképen alapulnak, hogy valahol örülnünk kellene annak, hogy nem valósulhat meg minden álmunk!

***

Ancsel Éva:

„Hogy az ember mindig mértéktartó legyen – ez mértéktelen követelés. … Rendezze arcvonásait, ha földúlja azokat a kín? … Válogassa meg szavait, hozza rendbe az alanyt és az állítmányt, amikor összedőlt háza alól emeli ki gyerekét? … S talán köszöntse több nyelven a halált is, mintha idegenforgalmi tisztviselő lenne, vagy zuhanás közben is mosolygó stewardess?”

BRAIN STORMING:

Biológiai értelemben mindenki mértéktartó – aki életben marad!

***

Ancsel Éva:

„A szeretet, ugyan miért lenne vak? Hiszen nincs az a szeplő, amit ne akarna látnia másikon. Vakságra csak a gyűlöletnek van szüksége. Ezért sem ellentétei egymásnak.”

BRAIN STORMING:

A szeretet olyan erényt is belelát a másikba, ami abban nincs meg – míg a gyűlölet azt az erényt sem látja meg, ami megvan a másikban.

***

Ancsel Éva:

„Az embernek hegyek közt kell járni, hogy sejtelme legyen róla, milyen volt a Föld még meztelenül. S akkor jobban megérti, hogy miért voltak olyan félelmetesek az első, magányos istenek.”

BRAIN STORMING:

Isten is csak mérhetetlen, az embert mesze messze felülmúló egoizmusáról és fantáziátlanságáról tett tanúbizonyságot, amikor az embert, tulajdon teremtett világi képviselőjeként a maga képére teremtette. Ehhez képest egy igavonó ökör vagy egy csótány megteremtése is sokkal kreatívabb teljesítmény volt!

***

Ancsel Éva:

„A lélek akkor öregszik, ha már csak a földön járnak a vágyai, szárnytalanul.”

BRAIN STORMING:

A szárnytalan vágyak mégsem repülhetnek… a felnőttség kezdete az, amikor az ember már a lábával jár a földön, és nem a szárnyával igyekszik a földön járva közlekedni… és csak akkor használja a szárnyait, amikor repülni akar, és amikor repül, akkor tudatában van annak, hogy repül és nem a földön jár!!!

***

Ancsel Éva:

„Dehogy kopik a szeretet az idő múlásával! Sőt. Minél ismerősebb minden mozdulat és minden megszokott ügyetlenkedés, annál szeretetreméltóbb.”

BRAIN STORMING:

Nem a másik szeretete az, ami idővel kopik, hanem annak a kényelemnek a szeretete, amit a másik nyújt; továbbá, ezzel együtt nő a félelem az elvesztésétől. Hosszú idő után már nem az „annyira szeretlek” a fontos, hanem az, hogy „annyira szeretsz és ez nekem fontos”!

***

Folyt.köv.

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr88252055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása