BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. szeptember 13. 08:47 - Brain Storming

„A száz legbefolyásosabb magyar szcientológus” – listájának margójára

… a szcientológiai tapasztalat inkább olyan, mint amikor valaki vegetáriánus: róla is azonnal lehetne azt terjeszteni, hogy a húsipar ellen lobbizik. …

„Helló, Szenátor Úr! A Szcientológiai Egyházat képviselem. Nagyon szeretnénk, ha támogatna minket, vagy különben elpusztítjuk magát! Legyen szép a napja!”

scientologia.jpg

Kép forrása: http://home.snafu.de/tilman/politics.html

***

Cikk forrásanyaga:

Szőnyi Szilárd, Agyhatalom – Heti Válasz, 7. évfolyam 32. szám, 2007.08.09.

„Mindeddig nem született olyan kimutatás, amely lajstromba szedné a szervezet legbefolyásosabb tagjait. A Heti Válasz most ezt a hiányt pótolja, tanulságul pedig megállapítjuk: L. Ron Hubbard hívei bejáratosak a kormányzati körökbe is.”

http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16395

http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=16357 *

***

 

Részlet a lista 2. része* bevezetéseként idézett levélből:

„(…) Amikor pedig kiderül, hogy valaki elhivatott szientológus, aki terjeszti is a tanait, szándékom szerint elhatárolom magam tőle. Több jól fizető megbízást utasítottam vissza az elmúlt években, mert köze volt a szcientológiához. A személyes spirituális meggyőződésem (konzervatív keresztény ember vagyok) kimondottan az ellenkezője mindannak, ami a szientológia vallásilag(jelen cikk írójának kiemelése), éppen ezért bántó, sőt kimondottan sértő a nevem szerepeltetése ezen a listán.

Azzal a határozott kéréssel fordulok tehát Önökhöz, hogy a megfelelő formában tegyenek közzé egy korrekciót.

Köszönettel:

Schlingloff Sándor, a www.marketingmegoldasok.hu tulajdonosa

(A sajnálatos tévedésért elnézést kérünk. Amint tudomást szereztünk róla, hogy Schlingloff Sándor alap nélkül szerepel a - csupán a honlapunkon közzétett - listán, nevét néhány óra elteltével töröltük a lajstromból - A szerk.) (…)

***

1.

A Heti Válasz elkötelezettsége szerintem világos, és ebből a szempontból érthető, hogy a korábbi mszp-t érintő szcientológiai vádak után igyekeznek az egyházat " leleplezni", és természetesen valami nagyon sötét dolognak beállítani – és nagyon jól teszik, mert ez így is van! DE…!

2.

… korábban nemigen foglakoztak ezzel a témával, csak miután a jelenlegi kormányzópártot az OPNI bezárásával kapcsolatban igyekeztek a szcinetológiai egyházzal kapcsolatban hozni, holott Lenkei Gábor kifejezetten sajnálatát fejezte ki, hogy " Sajnos nincs akkora befolyásuk, hogy ezt ők maguk elérjék", mármint az OPNI bezárását. Mindegy, a Fidesz oszlopos tagja összeesküvés-elméletet gyártott belőle a Tasnádi-féle névazonosság alapján. A listán szereplő Tasnádit itt nem hozzák összefüggésbe az OPNI bezárásával kapcsolatban előkerült Tasnádi-val. Erről írtam is cikket közvetlenül Mikola bejelentését követően:

Összeesküvés elmélet születik? - „Tasnádik” – OPNI – Scientológia

Brain Storming - 2007.04.25 18:39

http://www.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=18396

"Talán némi adalék az OPNI "megszüntetése" - bár szerintem inkább átszervezése - és a Fideszes scientológiai vádak összefüggésére ..."

3.

Az is világos, és logikus is, hogy aki ideológiákban gondolkodik, az mindenhol ideológiát lát, vagy igyekszik azt látni. A szcientológiai egyház azonban valahogy úgy működik, mint annakidején az Amway MLM-őrülete: abból van hatalmas pénzük, hogy sok embert tudnak nagy pénzekért becsábítani a képzésekre, akiknek a többsége azonban gyorsan otthagyja a rendszert, a pénze azonban bent marad. Aki kapcsolatban volt a szcientológiával, még nem lesz szcientológus, csak az arra " alkalmasak", akik aztán szépen fel is vállalják – de hát láttunk már olyat, hogy bizonyos emberek a legelítéltebb dolgokért rajonganak, stb. De a szcientológiai tapasztalat inkább olyan, mint amikor valaki vegetáriánus: róla is azonnal lehetne azt terjeszteni, hogy a húsipar ellen lobbizik. Azért ez így elég alaptalan és rosszalló alapállás lenne, nem?

***

Visszatérve a felháborodott levélre:

A levélíró felkerült a listára, és ő ezt kifogásolja – igaz vagy nem igaz, mindegy, sokkal érdekesebb az indoklása:

„A személyes spirituális meggyőződésem (konzervatív keresztény ember vagyok) kimondottan az ellenkezője mindannak, ami a szcientológia vallásilag,…”

1.

A konzervatív keresztények valószínűleg hideglelést kapnak, ha azt hallják, hogy a konzervatív keresztényiség valakinél "spirituális meggyőződés”.

2.

Józan, gondolkodó ember nem tartja a szcientológiát vallásnak (csak azért lett ez belőle, hogy a pénzügyek kevésbé legyenek problémásak, adományok, adózás, stb. miatt)….

3.

… vagyis olyan, hogy a "scientológia vallásilag" nincs, mert nem az, és csak az állíthat ilyet, aki vagy szcientológus volt, vagy semmit sem tud róla,...

4.

Így azonban nem tudni, vajon honnan tudja az illető, hogy a "spirituális meggyőződésileg vallott konzervatív katolicizmus" "kimondottan ellenkezője" a vallásilag értelmezett szcientológiának.

5.

A levélírónak tehát valószínűleg gőze sincs, sem a szcientológiáról, és a katolikus kereszténységről sem (valószínűleg ő is ahhoz a M.o.-i katolikus többséghez tartozik, akik addig katolikusok, amíg beikszelik a népszavazási kérdés kis négyzetét), és ez emellett utal arra is, hogy …

6.

… a Heti Válasz listája korántsem pontos, sőt, eléggé körültekintően kell kezelni, és nemigen érdemes hitelt adni neki. Minden bizonnyal azért akarják szinten tartani a témát, mert nyugaton komolyan foglakoznak vele, és lesik a alkalmat, hogy újra a politika valamelyik szereplőjével kapcsolatba lehessen hozni.

Vagyis PR-ideológiai vihart kavarnak, mivel ideológiai alapon gondolkodnak. Hasonlatos ez az antiszemitizmushoz - ideológiai alapon igyekeznek meghatározni embereket, de pusztán azért, mert ők maguk is ideológiai alapon gondolkodnak.

Nagyon hasonlít ez ahhoz, amikor a "kommunizmus tombolása" idején hatalmas munkát fektettek valláskritikai művek és tanulmányok készítésére – remek munkák születtek, de nem azon az alapon, ahogyan Diderot-ék az Enciklopédiát szerkesztették, hanem azért készültek, mert az ideológiai harcot akarták megalapozni: szó se róla, hasznos munkát végeztek, attól eltekintve, hogy a saját szempontjukból semmit sem értek vele, csak túlkapások lettek belőle a gyakorlati életben, ugyanis nem voltak különbek az inkvizíciónál.

Vagyis az összeesküvéselmélet-gyártása tovább folyik. Bizonyos szempontból hasznos, de fontos tudatában lenni annak, hogy a Heti Válasz minden bizonnyal csak azért vizsgálódik ez ügyben, mert ideológiai alapot akar szolgáltatni bizonyos politikai körök számára, a saját ideológiai törekvéseik önigazolásaként. Az egyik ideológia nincs meg a másik ideológia nélkül, hiszen túlkapásaira csakis egy másik ideológiára tud majd kiváltó okként mutogatni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr61164257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bor 2007.09.13. 21:42:45

fakkos rendszer, statisztikák. Innen ismerhetőek fel a scientológia vállaltirányítási modelljét használó és ehhez kötődő cégek. A fejvadsázcégtől kezdve a reklámcégen át a vitaminos cégig.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása