Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

BRAIN STORMING publikációs gyűjtőpontja

2024. július 22. 22:18 - Brain Storming

A TÚLNÉPESEDÉSRŐL jut eszembe… (BS, 2007.07.22.)

24_7_22_-1_tulnepesedes_cikk.jpg... az emberi szaporodásba beleszólni ma, éppen a demokrácia és a humanista elvek mellett inhumánus beavatkozás lenne az ember egyik legbensőbb magánügyébe. ...

Takács Ferenc írta:

"Az egyetlen lehetséges, és hatékony természetvédelem az emberi szaporulat visszafogása, és a népesség csökkenésének(1) tervbevétele lenne. Egy ilyen terv(2) elfogadása a jelenlegi tőkés szabadpiaci világrendben gyakorlatilag végrehajthatatlan. Jelenleg sem a vezető világhatalmak, sem az ENSZ szervezetei(3) nem jelölik meg a túlnépesedést a világ legsúlyosabb problémáinak sorában. Így földünk megmentésének esélye a valódi demokrácia világméretű(4) megteremtésében rejlik."

(Takács Ferenc : A túlnépesedésről - 2007.06.14. – mottó: A földi, emberi világ legsúlyosabb problémájának a túlnépesedést tartom.)

***

Vizsgáljuk meg tüzetesebben ezeket a gondolatokat!

 

"Az egyetlen lehetséges, és hatékony természetvédelem az emberi szaporulat visszafogása, és a népesség csökkenésének(1) tervbevétele lenne.”

Felteszem, itt a "csökkentés" lett volna talán pontosabb (ki tudja, értelmesebb is) kifejezés, mivel a "csökkenés" spontán jelenségre utal, és azt nem lehet, ill. nem kell tervezni.

***

„Jelenleg sem a vezető világhatalmak, sem az ENSZ szervezetei(3) nem jelölik meg a túlnépesedést a világ legsúlyosabb problémáinak sorában.”

Valószínűleg azért nem, mert az emberi szaporodásba beleszólni ma, éppen a demokrácia és a humanista elvek mellett inhumánus beavatkozás lenne – mivel ez az ember egyik legbensőbb magánügyébe való beavatkozást jelentené. Másrészről, a szaporodás változásának ütemét eddig nemigen lehetett konkrétan a népességnövekedés változtatására vonatkozó intézkedésekkel befolyásolni. Az 1965-ben Belgrádban tartott ENSZ-konferencia éppen ezt fogalmazta meg, méghozzá a következőképpen: "... a születések számának nagyobb mértékű csökkentése a nyugati világban, egyetlen országban sem volt valamely kormányszerv szervezett születésszabályozó programjának az eredménye. Oka az egyéni elhatározásban rejlett...". Vagyis lehet, hogy azért nem veszik a túlnépesedést a legsúlyosabb kategóriába, mert ezt aztán végképp nem érzik egyértelműen befolyásolhatónak, és pláne nem etikusnak, ha rendeletileg igyekeznének befolyásolni – ami nagyon is helyes, mert ez alapjaiban korlátozná az egyéni szabadságot.

***

„Így Földünk megmentésének esélye a valódi demokrácia világméretű(4) megteremtésében rejlik."

Ebben a vonatkozásban (véleményem szerint) a legnagyobb badarság "világméretű demokráciáról" beszélni, mert legalább akkora tévedést jelent, hogy az majd korrigálja ezt a problémát, mint az, hogy rendeletileg vagy valamiféle szociális és erre irányuló programmal lehetséges lenne.

***

„Egy ilyen terv(2) elfogadása a jelenlegi tőkés szabadpiaci világrendben gyakorlatilag végrehajthatatlan.”

Mégis lehetséges lenne talán egy TERV, ami mindezt (ti. a népességszaporulatot) csökkentené, ehhez azonban megvalósíthatatlan etikai jellegű, vallásos megalapozású szemléletváltásra lenne szükség. Ha a szaporodást vesszük problémának, akkor tulajdonképpen a szaporodáshoz, a megfoganáshoz vezető aktus kerülését kellene előtérbe állítani, mert az a Homo Sapiens Sapiens, aki szexuális aktusban vesz részt, az ma már többnyire nem a szaporodásért teszi, hanem bizony élvezetből – mint ahogyan az az állatvilágban egyébként is szokás. Ezt az élvezetet kellene a megoldás kulcsaként kezelni, és fogamzást nem eredményező módok felé "terelni" (persze a kulturális gátlások, előítéletek és hasonlók miatt itt már kútba esik a dolog!). Ebből a szempontból és erre a célra a nem erőszakos szexuális "eltévelyedésnek" minősített ÖRÖMSZERZŐ formák a legmegfelelőbbek, melyek nem vezetnek fogamzáshoz és így vezetik le a szexuális indíttatásokat. (Ezzel persze nem kell létjogosultságot adni sok perverziónak, ami azonban megintcsak igen kényes definíciós probléma, merthogy "Perverzió csak mások számára létezik!"

Ha ez a „szociokulturális témakör” idejekorán rendeződött volna, és nem kap etikai hatalmat e téren a nyugati világban pl. a keresztény egyház, akkor ez ma már nemigen lenne probléma. Talán ideje lenne átfogalmazni és ésszerűsíteni 1Móz 9,7-et, miszerint „Ti azért szaporodjatok, sokasodjatok, népesítsétek be a földet, sokasodjatok rajta!” a következő formára:

"Élvezkedjetek, de ne sokasodjatok!"

 

Brain Storming, 2007.07.22.

***

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr1418452335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING publikációs gyűjtőpontja
süti beállítások módosítása