BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2017. december 28. 19:20 - Brain Storming

SZTÁRoktól mégis mit VÁRSZ? – Avagy: A Birodalom visszavágott … másodszor is.

12_21_may_the_44th_with_me_xx.jpg60 rövid bekezdés, ami bizonyítja, hogy ha láttad a Birodalom Visszavág-ot, akkor az Utolsó Jedik-et már meg sem kell nézned – kissé összekutyulva és felduzzasztva, de ugyanaz van bennük.

Két évvel ezelőtt (2015 decemberében) csalódottan jöttem ki az Star Wars VII epizódjáról, az „Ébredő Erőről”. A film első, egyszeri megtekintése után több mint 3 tucat dramaturgiai pontot tudtam összeszedni, amit a Star Wars 4. és 5. epizódjából másoltak. Tévedés ne essék, nem a Star Wars univerzum kellékeinek ismétlésével volt problémám – nyilvánvaló volt, hogy azért ültem be a moziba, mert szerettem volna elmerülni ennek az univerzumnak a világában. A „setting” az én képzeletemet is megragadja, függetlenül attól, hogy régóta tudom, hogy az alap sztori mindössze egy kozmikus környezetbe helyezett, időnként technikai lexikát használó fantasy-ról van szó, ahol az egymást követő epizódok során nem a történet fejlődött, hanem a történet írói lettek tapasztaltabbak … ami igazából az előzmény trilógián mutatkozott meg igazán. Mind az univerzum kidolgozottsága, mint a sztori összetettsége azokban mutatkozott meg igazán. Nos, és ezután a történet vezetési fejlődés után egyszerre csak visszacsöppentem a VII epizóddal ugyanabba a naiv miliőbe, amiből magának a Star Wars univerzumnak is ki kellett nőnie… És mindezt oly módon, hogy magát a sztorit is dramaturgiailag majdnem teljes egészében másolták. (Részleteket lásd az „Az Ébredő Erő kapcsán jut eszembe – avagy: elmezavar az erőben” cikkemben.)

Mindezek után erős volt a gyanúm, hogy a folytatástól se várhatok többet. Elhatároztam, hogy nem is fogom megnézni moziban, mivel ezzel is egyfajta „mikro-bojkottot” akartam gyakorolni. Ennek ellenére természetesen érdekelt a film, hogy mit is tudtak a copy-királyok kihozni folytatásképpen. Már az első vetítések után megjelentek a harsogó kritikák, hol az egekig magasztalva, hol unalmasnak titulálva utálva a filmet. Mivel a VII epizód másolásait csak 4 ember tudta volna összeszámolni a két kezén, így már én is elsősorban arra figyeltem és füleltem, hogy hol érhető tettem a korábbi részek dramaturgiai másolásai. Már a szimpla elmesélések során is voltak szembetűnően másolt részletek, ám nem gondoltam volna, hogy olyan mennyiségben, mint az előző epizód esetében. … De nem is fűzném tovább a személyes előzményeket – éppen 10 nappal a premier után én is meg tudtam nézni egy eléggé rossz minőségű netes verziót, ami tökéletesen elegendő és alkalmas volt arra, hogy a következő dramaturgiai másolásokat kivonatolhassam. A szerkesztésért nem kezeskedem, szerintem az összecsapott munkám hű ahhoz, ahogyan a 7. és a 8. epizód forgatókönyveit készítették.

(Mint az előző cikkemben, itt sem feltétlenül a filmek kronológiája mentén hozom össze a másolt momentumokat.)

  1. Az üldözöttek szem elől tévesztését követően azonnal jelentést kell tennie az üldözésért felelősnek, akit nyilvánosan hurcol meg a legfőbb vezér. (8: Snoke-Hux; 5. Vader – csillagromboló kapitányok)
  2. Mindezt a fővezér egy szimpla kivetítésen keresztül intézi. (5: Vader meg is fojtja a kapitányt.)
  3. X-szárnyú a vízben. (8: Valószínűleg Luke hajója volt a szigeten a tengerben; 5. Luke hajója elsüllyed Yoda bolygóján a mocsárban.)
  4. Az üldözöttek nem ugranak fénysebességre (8: nem akarnak; 5: nem tudnak), így alakul ki az üldözés.
  5. A gonosz erők egyik fővezére „Kövessenek!” felszólítással támad a Lázadókra.
  6. Egy nő tartson eligazító beszédet a Lázadóknak. (8: Holdo; 5: Liea, a Hoth-on.)
  7. Bennszülött népség „takarítson” Luke élőhelyének környékén. (8: „gondnokok”; 4: Jawák.)
  8. A főhős Jedi-lovag tanuló egy sötét helyre vetődik, ahol kudarcot vall. (8: fatörzsben; 5: barlangban.)
  9. A barlangba vetődő tanuló önmagával kommunikál.
  10. Egy űrhajó vesztegel a Mester bolygóján egy másodpilótával. (8: Millenium Falcon és Chewbakka; 5: egy X-szárnyú és R2-D2.)
  11. Egy hely, ahol mindenféle élőlény önfeledten szórakozik, és ahol meg kellene találni valakit. (8: kaszinó és kódoló; 4: kocsma és pilóta)
  12. Egy valójában a Lázadás ellen is lázadó keveredjen románcba egy Lázadóval. (5: Solo és Leia; 8: Fin és Rose)
  13. Egy Solo-figura keveredjen románcba egy Lázadó nővel. (Az előző pont ismétlődése, de itt magáról Solo fiáról és Ray-ről van szó.)
  14. A kocsma-szerű jelenet az első rész óta kötelező jellegű elemnek tűnik – számomra érthetetlen, hogy az evés és ivás, és minden alapvető, nem háborús emberi szükséglet miért szorult ki az SW univerzumból. Mintha a kocsmai jelenetek azt lennének hivatottak bemutatni, hogy ebben az univerzumban is hús-vér élőlények vannak, akiknek vannak testi és mentális szükségleteik is. Ebben a részben a kaszinó játszotta ezt a szerepet.
  15. A kiképzetlen, forrófejű jedi-tanonc a sztori más szereplőjének/szereplőinek jövőbeli sorsát előre látva igyekszik elhagyni a mestert. (5: Luke hagyja el Yodát; 8: Rey hagyja el Luke-ot.)
  16. A kiképzetlen jedi-tanonc önként sétál csapdába. (5-6: Luke, amikor Leiá-ék megmentésére, és az Uralkodó elé megy. 8: Rey önként megy Ren-hez, aki Snoke elé viszi.)
  17. A főgonosz jobbkeze lifttel viszi az önként megjelenő főhőst a főgonoszhoz; miközben a főhős folyamatosan győzködi arról, hogy még érzi benne a jót és még nem késő elhagynia a sötét oldalt. (6: Luke és Vader; 8: Rey és Ren.)
  18. A főgonosz testőrségének piros egybe-egyenruhája. (6: a halálcsillagon; 8: a szuper-csillagrombolón.)
  19. Amikor a főhős megjelenik a főgonosz előtt, a főhős bilincse az erő által nyílik ki és esik le. (6: Uralkodó – Luke; 8: Snoke – Rey.)
  20. A főhős „kihallgatásakor” a főgonosz maga mellé teszi a főhős fegyverét.
  21. A 6. epizód Uralkodó – Luke személyeskedő piszkálódása jelenik meg a 8. epizód Snoke – Rey dialógusában.
  22. A főgonosz kifejti, hogy ami történt az pontosan úgy történt, ahogyan előre eltervezte. (6: az Uralkodó a halálcsillagon; 8: Snoke a Rey-jel való találkozáskor.)
  23. A főgonosz, hogy az erejét bizonyítsa/fitogtassa, az erővel kínozza a főhőst. (6: Az Uralkodó Luke-ot az energiasugarakkal; 8: Snoke Rey-t.)
  24. A szikrázóan fehér környezetben lévő lázadó bázison egy hosszan elnyúló bejárat van, nagy, nehéz páncélkapuval. (5: Hoth bázis bejárata; 8: a sósivatagon lévő barlang.)
  25. A szikrázóan fehér környezetben lövészárkokba sorakoznak fel a védekezők a bunker előtt, kézifegyverekkel és apróbb ágyúkkal; míg a támadók lépegetőkkel támadnak. (5: Hoth; 8: sósivatag bolygó)
  26. A végső „űrcsata” végén kezdik kilőni a nagy űrhajóról a lázadó hajókat. (6: Halálcsillagról; 8: Snoke hajójáról.)
  27. A főgonosz mellől magához röptetné a fegyverét a főhős. (6: Halálcsillagon az Uralkodó és Luke; 8: Snoke és Rey.)
  28. Elhangzik a „teljesítsd be a sorsodat” klisé. (6. és 8.)
  29. A főgonosz „jobbkeze” végez a főgonosszal. (6: Vader – az Uralkodó; 8: Ren – Snoke.)
  30. A 8. epizód kaszinóban fellelendő kódolója ugyanolyan vonakodóan és anyagias alapokon segít a két mellékfőhősnek, majd ugyanúgy egy nagy halom, konténeresen mozgatott jutalmat kap, mint a 4. epizód Solo-ja.
  31. A fehér sivatagos bolygót nem tudják az űrből támadni, ezért felszíni támadást kell indítaniuk. (5; 8.)
  32. A sósivatagi bunkerben ugyanúgy hullik a mennyezet, mint a hósivatagos bolygón, amikor támadás érte őket.
  33. A sivatagi bunkernek csak egy ki-/bejárata van, ezért a bejárat előtt veszik fel a harcot. (5: a Hoth-on ugyanez volt a felállás, bár a be- és kijáratokról nem volt szó, valószínűleg nem a támadók felé menekültek volna. 8: a sósivatagi részben ez külön téma. Plusz a 4. epizód börtönblokkos jelenetében is ez az egyik problémaforrás.
  34. Egy lázadással szemben is lázadó figura fehér inget és fekete nadrágot visel. (4-5-6: Han Solo – 8: Fin.)
  35. A sivatagos harci jelenetben reménytelen apró siklógépekkel harcolnának lépegetők ellen – teljes kudarcba fulladva. (5; 8)
  36. Az öreg jedi-mester figyelemelterelés és időhúzás céljából harcot kezdeményez a túlerővel és a sötét oldalra átállt egykori tanítványával szemben. (4: Ben – Vader és a rohamosztagosok; 8: Luke – Ren.)
  37. Kőomlás miatt nem jutnak át egy fontos menekülési útvonalon. (5: Hoth – amikor Han Solo kíséri Leiát; 8: sósivatagi bunkerből való menekülésnél.)
  38. Az öreg jedi-mester eltűnik, miután lesújtottak rá – és a köpenye üresen omlik magába. (4: Ben Kenobi; 8: Luke)
  39. A felkelők elmenekülése után vonul be a támadó sereg, miközben a Millenium Falcon az utolsó menekülő jármű. (5: Hoth-ról való menekülés; 8: sósivatagi bunkerből)
  40. A Millenium Falconban meghatódott beszélgetés a meghalt jediről. (4: Ben haláláról Luke és Leia; 8: Luke haláláról.)
  41. A jedi-mester nem akarja tanítani a hozzá lelkesen és önként érkező tanítványt. (5: Yoda nem akarta tanítani Luke-ot; 8: Luke nem akarta tanítani Rey-t.)
  42. Betekintés az öreg, remeteségbe vonult Mester életébe. (5; 8)
  43. Az öreg Mester nem fénykardos kiképzéssel oktatja a tanítványát. (Yoda nem tanítja vívásra Luke-ot; Luke nem tanítja vívásra Rey-t.)
  44. Egyetlen vadászgép ront a csillagromboló ellen. (5: a Millenium Falcon látszattámadást indít menekülés közben; 8: Poe ténylegesen támadja, egyedül.)
  45. A 8. epizód tökéletesen másolta az 5. és a 2. epizódok durva idősíktorzítását: az 5. epizódban a Millenium Falcon látszólag pár órán át kergetőzik a csillagrombolókkal, míg Luke látszólag hetekig van Yoda bolygóján. A 2. epizódban Obi Van valóban csak 1-2 órát tölt a klónozóknál, miközben Anakin és Padmé látszólag heteket töltenek el együtt a Naboo-n.
  46. Ren előszeretettel fojtogatja a tisztjeit, akárcsak Vader.
  47. A halálcsillagot felrobbantó epizód utáni részben egy másik hatalmas csillagromboló az ellenfél. (4.-5. epizódok; 7.-8. epizódok.)
  48. A Millenium Falcont elárasztani akaró élőlények. (5: Az aszteroida belsejében élő repülő rágcsálók; 8: a Luke bolygójáról befészkelődött repülő emlősök.)
  49. A főgonosz jobbkezének és a főhősnek a civódása, hogy ki melyik oldalra álljon át. (5: Vader és Luke az összecsapásuk közben; Ren és Rey a telepatikus kommunikációjuk közben.)
  50. A Mester és egy korábbi mester szellemképének vitája. (5: Yoda – Ben; 8: Luke – Yoda.)
  51. Telepatikus beszélgetés a főgonosz és a főhős között. (5: Vader – Luke; 8: Ren – Rey.)
  52. A tapasztalatlan tanítvány „súlyos” problémahelyzetet próbál megoldani az erő segítségével. (Az 5. epizódban Luke még csak a saját bőrét akarta menteni azzal, hogy kiemeli az X-szárnyút a mocsárból, de nem ment neki, ami kövekkel már ment előtte; a 8. epizódban Rey a felkelők megmaradt tagjait menti meg azzal, hogy a beomlott kijáratot az elzáró sziklák lebegtetésével megnyitja. Az 5. epizódban az erő használatának gyakorlása volt a kézen álló Luke kőlebegtetése; a 8. epizódban Rey maga mondja ki, hogy a felkelők megmentése a járatot elzáró kövek lebegtetésével remek alkalom lesz a lebegtetés gyakorlására.)
  53. Az erőviszonyok tekintetében végig a „gonosz erők” vannak fölényben. A sztori lényeges szereplői mindenben kudarcot vallanak, egyedül a végső menekülésük „sikeres”. (Az 5. és a 8. epizód tkp. erről szól.)
  54. Lássuk valamelyik főhőst félmeztelenül, első alkalommal. (5: Luke, miután Han megmenti, egy szál alsóban „lubickol” valami gyógyfolyadékban. 8: Ren nem tudni mit csinált a félmeztelen felsőtestes jelenete előtt vagy után. Megjegyzendő, hogy szintén a 2. epizódban látható „majdnem” Anakin is mezítelen felsőtesttel, a rémálmából felriadva; amit aztán a következő epizódban aztán már az ágyból félmeztelenül felkelőssel folytattak. Akárhogy is nézzük, a trilógiák első két évadában a 2. epizódban jelennek meg a mezítelen felsőtestek, akárcsak ebben a szériában.)
  55. Megjelenik az „úszás”. (5: Itt nem Luke „gyógyfürdős” jelenetérre gondolok, hanem amikor Yoda mocsárbolygójára érkezve a partra kellett úsznia. 8: Rey úszik. A dolog azért furcsa, mert mindketten egy sivatagos bolygón nőttek fel. Az úszás csak az 1. és 3. epizódban jelenik meg kifejezett funkcionális formában.)
  56. A főgonosz jobbkeze felajánlja a főhősnek, hogy fogjanak össze és együtt uralkodva kezdjenek egy új rend felépítésébe. (5: Vader – Luke; 8: Ren – Rey.)
  57. A főgonosz jobbkeze, mintegy az utolsó jedi-ként viszi a főhőst a főgonosz elé. (5: Vader Luke-ot; 8: Ren Rey-t.)
  58. A főhős valójában árva – ha vannak is szülei, nem azok nevelése, hanem a génjeik által hatottak az életére. (1: Anakin-nak az anyja csak a kihordója volt, valójában a midikloriánok gyermeke. 3: Anakintól távol tartják a gyerekeit; amit Luke részben meg is él, hiszen tudja, hogy nem a szülei nevelték. 8: Rey-t eladják a szülei, a történet szerint szolgának.)
  59. A remeteségbe vonuló Mester egy igencsak nedves bolygóra száműzi magát. (5: Yoda egy mocsaras bolygóra; 7-8: Luke egy hidroplanétára.)
  60. R2-D2 elkíséri a tapasztalatlan, lelkes jedi-tanoncot a Mester bolygójára. (5: Luke-kal megy Yodához; 7-8: Rey-jel megy Luke-hoz.)
  61. Amikor a tanítvány megérkezik a Mesterhez, a Mester eldobja, ami a tanítvánnyal érkezett. (5: Yoda elkezdi kipakolni Luke tárolóit, és mindenfelé szétdobálja a holmijait; 8: Luke egyszerűen eldobja a Rey által a kezébe adott fénykardot.)
  62. A Mester kimondottan meghalni ment a száműzetésbe. (5-6: Yoda semmi jelét nem adta annak, hogy bármiféle szándéka lenne akár segíteni a felkelőknek, akár elhagyni a bolygóját. Nem is ment el, ott halt meg a kunyhójában, és a takarója összeomlott, ahogy a teste eltűnt. 8: Luke ki is mondja, hogy ő meghalni ment oda; és ő maga is egy önmagába roskadó köpenyben tűnt el.)

*** *** ***

Én látok párhuzamot még Han Solo 5. epizódban való Hoth-ról való lelépése, és Fin meglógási kísérlete között is. Mindketten önös érdekek mentén akartak meglógni a kalamajkából, és egy nő miatt maradtak mégis az események sűrűjében.

… Ha esetleg valakinek szemet szúrt volna a címlapkép… Nos: 2017-ben voltam 44 éves, és oda jutott a világ, hogy a 12 évesen (32 évvel ezelőtt) megszeretett Star Wars Univerzumból mostanra nőttem ki … vagy vették el tőle a kedvem. Vagyis 44 évesen, az Erő legyen velem!

 

BRAIN STORMING, 2017.12.28.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr3013530427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása