BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. június 26. 12:18 - Brain Storming

Valláskritikai (napló)jegyzeteim (I., No.1.-5.)

A 90-es évek közepén már benne voltam a valláskritika taglalásában, átrágtam magam sok szakirodalmon, különböző vallási szervezetek híveit ismertem meg, vallási rendezvényekre jártam. Az akkori időkből való jegyzeteim az akkori napló(i)mból származnak, és eléggé naívak ugyan itt ott az okfejtéseim, a lényeget már akkor is sejtettem: a vallások és a hit körül valami nem stimmel, és tanulmányozni kell őket.

Engem nem az Istenhit szükségszerű hite vezérelt, mint maguk részéről a hívők hiszik, hanem az, hogy a vallásokat meg kell vizsgálni, mert a valóság helyes megítélésével kapcsolatban remek elméleti tapasztalati forrást jelentenek abból a szempontból talán, hogy hogyan NE közelítsünk a valósághoz!

***

No.1.

"A vallások nem természeti képződmények. Az állatoktól az is megkülönbözteti az embereket, hogy míg az előbbinek nincs, addig az utóbbinak szinte mindig van /ha csoportosan jelennek meg/. A vallásokat - akár az istenképzeteket - emberek, emberi csoportok alkották. A vallásokat akkor /és csakis akkor/ értjük meg, ha az embereket megértjük. ha az embereket megértjük, esélyünk van önmagunk megértésére, megismerésére. Önmagunk megismerése pedig alapkövetelménye az önmegvalósításnak, egyszerűbvben kifejezve: a boldogságra való képességnek." (1995.02.03.)

***

No.2.

Sokan szigorúan adják elő a vallásosságukat, szinte a magukénak tekintik, így sohasem lehet tudni, vajon mi lehget az, ami az illető TULAJDON LELKÉBEN VAN! Mivel A VALLÁSI ELVEK MÖGÉ KÖNNYŰ ELBÚJNI!

***

No.3.

Mindenkinek haszunos, ha megimser egy vallást, de még jobb, ha egy vallás követőjét. /De nem lenne szabad "kötelezővé tenni" az alfogadtatását./

***

No.4.

NINCS ABSZOLÚT IGAZSÁG!!

***

No.5.

Sokan habzsolják az élvezeteket ... ez közismert keresztényi kifogás a világi élettel szemben.

Azonban, szerintem itt is vannak fokozatok!

Bizonyos élvezetek behabzsolásáról van szó! Szexualitással, táplálkozással, ivással, szerencsejátékokkal kapcsolatos ... de ha nem is ezekkel, akkor azzal az állapottal, hogy amikor az ember elveszíti a mértéket, tkp. elveszíti a fejét valamiben, akkor magában, embertársában vagy a környezetében tesz kárt.

Szóval BIZONYOS ÉLVEZETEKET HABZSOLNAK BE ... MERT MÁSRA NEM KÉPESEK. Tkp. tudatlanok a téren, hogy másképp élvezkedjenek. Olcsó és könnyű élvezet az ital, a szexualitás, az evés ... Alapvető emberi szükségletek túlhajtásai mérték nélkül. Így arról nincs tudásuk, sem véleményük az ilyen keresztényi kritkusoknak, hogy ha gyarapodnak a humánum képességei, akkor automatikusan más jellegű élvezetekre "hajt rá".

Nem jellembeli gyengeség ... azaz, a primitív élvezetek hajhászása nem abból következik, hogy a humánum ezekkel szemben gyenge, hanem abból, hogy nem volt alkalma megtanulni a magasabb szintű élvezetek elsajátítását ... vagyis nem képesek olyan tulajdonságokra szert tenni, ami képessé tehetné őket a magasabb szintű (agyi) élvezetek és állapotok élvezésére.

Ez is "sátáni" csapda a javából!

Tanulsága: 1. Emeld a humánum képességeit!; 2. Becsüld meg a képességet és támogasd!

Így a primitív élvezetek nem élvezeti bázisok lesznek, hanem a magasabb szintű élvezetek hangulati kiegészítői (szexualitás), lehetővé tevői (táplálkozás), stb.

Kicsit másképp fogalmazva: Az élvezet központja ne a nemi szervek vagy a gyomor és a nyelv legyen, hanem mondjuk az adrenalint és endorfint termelő szervek!

***

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr21106197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása