BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. július 14. 23:44 - Brain Storming

Bábeli zűrzavar, ahogy a Biblia csűr-csavar! – Kritikus szösszenetek.

Agrártanácsok, vaginaméretek, sötét fény, állattartási tanácsok, hülye hasonlatok, a hippi alapkultusz, építőipari tanmese–mint isten szavának lehetséges interpretációi.-(Gyerekbiblia?4-94 éveseknek?)


 

 

 

 

 

 


Kép forrása: http://www.animakonyv.hu/showimage.php?LOID=47369427


Biblia gyerekeknek? 4-től 94 éves korig?

***


Máté 7.15.-20. A hamis próféták


"Óvakodjatok a hamis prófétáktól, akik juhok ruhájában jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? Tehát minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, rossz fa sem hozhat jó gyümölcsöt. Amelyik fa nem terem jó gyümölcsöt, azt kivágják, és tűzre vetik. Tehát gyümölcseikről ismeritek meg őket."



Ez most állattenyésztési, vagy mezőgazdasági tanácsgyűjtemény?



***



Máté 7 (13-14) Szoros kapu, keskeny út


"Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják."



Megpróbálom szépen kifejezni magam: Számomra ez a leírás érzékletesen fejezi ki azt a férfiaknak szóló intelmet, hogy lehetőleg ne feküdjenek le olyan nőkel, akiket már sokan lefektettek ("tágas kapu"); továbbá azt is kifejezi, hogy a férfiak lehetőleg még szexuális téren tapasztalatlan (mondjuk ki: szűz) nőkkel ("szoros kapu") igyekezzenek tartós kapcsolatot kialakítani.



***



Máté 6 (22-23) A test lámpása


"A test lámpása a szem. Ezért, ha a szemed tiszta, az egész tested világos lesz. Ha pedig a szemed gonosz, az egész tested sötét lesz. Ha tehát a benned lévő világosság sötétség, milyen nagy akkor a sötétség!"



Ennél „furcsábban” nemigen lehetett volna fogalmazni. - Részletezhetnénk, hogy a „ tisztának” mióta a „ gonosz” a szinonimája; meg azt is mondhatnánk, hogy „ sötét fény” meg nincs, ha már lámpás hasonlattal hozakodunk elő...



***



Máté 7.6 A szent dolgok megbecsülése


"Ne adjátok oda a kutyáknak azt, ami szent, gyöngyeiteket se dobjátok a disznók elé, nehogy lábukkal széttapossák azokat, majd megfordulva széttépjenek titeket."



Ez megint csak azt akarja jelenteni, hogy ne tegyél olyat a dolgokkal, amire nem valók. Nagy dolog – csak józan ész kell hozzá. Nem pontosabb, mintha azt mondta volna, hogy "Lehetőleg ne csinálj nyilvánvaló hülyeséget!". Ha esetleg egy csekélyebb értelmű hívőcske hallja ezt, akkor azon gondolkodhat, hogy miért kell a szent dolgok megbecsülését azzal megtanítani, hogy ne csináljanak olyat, ami ép észre nem vall? Esetleg konkrétan arra utalna ez, hogy egy szent dolgot (ami fura, mert már a 10parancsolat is tiltja a bálványimádást!) ne adjunk a kutya szájába, és a gyöngysort se szórjuk a disznók elé?



***



Máté 7 (1-5) A képmutató ítélkezés


"Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!* Mert amilyen lélekkel ítéltek, olyannal ítéltettek; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek.** Miért nézed a szálkát atyádfia szemében, a magad szemében pedig miért nem veszed észre még a gerendát sem? Vagy hogyan mondhatod akkor atyádfiának: Hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a magad szemében ott a gerenda. Képmutató, vedd ki előbb saját szemedből a gerendát, és akkor majd fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd atyádfia szeméből a szálkát.***"



*Fordítsuk meg: "Ha fikázol valakit, akkor visszafikázhatnak, ezt fogadd el!" Ezt azért sok fröcsögő vakhívőnek meg kellene fogadnia, vagy legalábbis nem kellene csodálkoznia azon, hogy visszafikázzák, ha elkezd " eufemizálni" valakiről.



**Ez megint csak egyenrangú felek között nem problémás.



***A szálkás meg gerendás példa eléggé idétlen – ha a másiknak szálka van a szemében, akkor egy emberséges ember azon igyekszik, hogy segítsen neki azt kiszedni onnan; ha a szememben meg egy gerenda van, akkor nekem annyi, mert hulla vagyok.


(Erre én azt szoktam mondani az iskolámban, hogy: "Egyéb hülye hasonlat?)



***



Máté 7 (7-11) Az imádság meghallgatása


"Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek és megnyittatik nektek. Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik. Ugyan ki az közöttetek, aki ha kenyeret kér a fia, követ ad neki, vagy ha halat kér, kígyót ad neki?* Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jókat a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérik tőle?**"



*Értsd: „ ugyan ki az, aki direkte hülye?”



**Ez azt akarja jelenteni, hogy az imák mindig meghallgatásra találnak és teljesíttetnek? Ehhez gondolom „ igaz kereszténynek” kellene lenni, amit eddig még nem sikerült megfelelően definiálni, … és valószínűleg megvalósítani sem!



***



Máté 6 (25-34) Isten gondviselése


"Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?"


"Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? Mindezt a pogányok kérdezgetik*; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.*** Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég menden napnak a maga baja**."




*Hja, meg az aki éhes, meg aki fázik. Aki emiatt panaszkodik, az baromira nem a holnappal foglalkozik, hanem azzal az állapottal, amiben éppen van. Éppen ezért a ** pont már egy ennek ellentmondó követelmény.



***Előbb a munka (= HIT), aztán a szórakozás (=önfenntartás)????? Ez csak azt jelzi, hogy a kereszténység aztán minden, de nem humanizmus, hanem egy ideológiaközpontú diktatórium alapja!


Persze hogyan is lehetne bármi köze is a humanizmushoz, ha a madarakat meg virágokat állítja példának az ember elé? Micsoda agyament, biológiai-érzék hiányos idétlenség ez?



Ez az egész tökéletesen megfelelhetett akár a Hippi-kultúra alapeszményének is!



***



Máté 7 (12) Az aranyszabály


"Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták."



Ez remekül működik egyenrangú emberek között, de már azon az alapon, hogy két külön nemű ember veszünk (lásd: férfi és nő), már kapásból problematikussá válik az értelmezése.



***



Máté 7 (24-27) Aki kősziklára épít *


"A ki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló lesz az okos emberhez, aki kősziklára építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva. Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló lesz a bolond emberhez**, aki homokra építette a házát. És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; az összeomlott, és teljesen elpusztult.”



*Mi ez - építőipari tanmese?



**Szóval, aki képes megfelelni ezeknek az önellentmondó követelményeknek, az okos, aki meg nem, az bolond?



***



Máté 5 ( 17-48 ) A törvény magyarázata


"Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom nektek, hogy ne szálljatok szembe a gonosszal, hanem annak, aki arcul üt jobb felől, tartsd oda másik arcodat is. Ha valaki pereskedni akar veled, és el akarja venni az alsó ruhádat, engedd át neki a felsőt is. Ha pedig valaki egy mérföldnyi útra kényszerít, menj el vele kettőre. Aki kér tőled, annak adj, és aki kölcsön akar kérni tőled, attól ne fordulj el."



Ha egyenrangú felek között alkalmazzák, OK. De mindez egyben remek önigazolás a diktatúrák fenntartására is.


Akár az is belemagyarázható, hogy bármit kérnek tőlünk, azt teljesítsük, még ha nem is ínyünkre, nem képességünkhöz mért, még ha fogalmunk sincs, mi vele a másik célja.


Önállóság, önbecsülés, önérvényesítés... a kereszténység értékrendjéből valahogyan eléggé kiszorult. – Persze már most hallom, hogy a szemellenzősek mindezt úgy fogják értelmezni, hogy az önállóság önfejűség, az önbecsülés beképzeltség, az önérvényesítés meg egoizmus.



***



Máté 6 (5-15) Az imádkozás


" Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg*. Ne legyetek tehát hozzájuk hasonlók, mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle.**"



*... "úgysem tudjátok magatokat körültekintően és pontosan kifejezni!"



** Akkor miért van egyáltalán szükség imádságra?



***



2 Timóteus 2 (1-13) Jézus jó katonájának harca és az üdvösség reménysége


„Te azért, fiam, erősödjél meg a kegyelemben, amely a Krisztus Jézusban van. És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek. Vállald velem együtt a szenvedést, mint Krisztus Jézus jó katonája. Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta. „



Óh, ez meg nem is militarista... Innen jött volna az Üdvhadsereg gondolata?



***



A zsoltárok könyve 1 - Az igazak és a bűnösök sorsa


Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára,* és nem ül a csúfolódók székére, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal**.



*Ha mind bűnösök vagyunk (mert ugye ez egyik kedvenc szólama a kereszténységnek), akkor akárki tanácsol nekünk akármit, az egy bűnös ember tanácsa, nemde?


**Ha gyönyörködnie kell a törvényben, és gondolom nem csak szórakozásból, hanem azért, mert megcselekednie is kell az embernek... akkor miért kell róla éjjel-nappal elmélkedni? (Már megint utalás a fanatizmusra!) Ez az elmélkedés már megint valami falsszöveg, mert ha gondolkodik az ember, akkor észreveszi az ellentmondásokat, és kapásból nem igazolásokon gondolkodik, hanem azon, hogy van-e valami értelme az egésznek! A kereszténység nem a gondolkodó ember vallása - mert ha gondolkodni kezd a "törvényen", már egyből nem fog HINNI benne. Persze akinek kell egy metafizikai apuci, és annak az elvárásai, amiket ha teljesít, akkor ebben a gonosz világban biztonságban érezheti magát ... hát az alaposan motiválva van a HITre, akármilyen ellentmondásos katyvasz is legyen.



***


Folyt. köv.



***


Forrás:


Jelen cikk eredeti helye: az Értékrend-válság – topicban írt hozzászólásom, a www.vasarhely.us –en:


http://www.vasarhely.us/phpforum/viewtopic.php?t=679


***


Előzmények a Virtuson:


„Máté, 6.24. – Isten és a mammon” – Kritikus gondolatok


Brain Storming - 2007.06.28 01:20


Máté 5.3-12, vagyis a „A hegyi beszéd” – Kritikus gondolatok


Brain Storming - 2007.06.29 00:05


Kritikus gondolatok a bibliai házasságtörésről, törvénymagyarázatról és ítélkezésről


Brain Storming - 2007.06.30 01:27


Az emberek romlottságáról – romlott érveléssel, avagy: Zsoltárok könyve 14.


Brain Storming - 2007.07.01 01:37


Lukács, 16.19-31. - A gazdag és Lázár, avagy a feltámadás hitelességének bizonyításáról!


Brain Storming - 2007.07.02 21:58


Lukács,12.13-21. – „A bolond gazdag” – avagy a kapzsi és lusta nélkülözők szemszöge


Brain Storming - 2007.07.04 11:57


Lukács,9.49-50. Az ismeretlen ördögűző, vagyis: nem lehetséges keresztény demokrácia?


Brain Storming - 2007.07.05 00:13


Máté, 6.1-4. – „Az adakozás”, avagy: „Adj, hogy mi abból jótékonykodhassu nk!”


Brain Storming - 2007.07.06 11:57


Máté 6.16-18. A böjtölés – avagy: Ha már úgy sincs mit enned, mondjuk azt, hogy böjtölsz!


Brain Storming - 2007.07.07 23:57


Máté 6.19-21. Az igazi kincs – avagy a „túlvilági kapzsiság”


Brain Storming - 2007.07.08 00:23

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr66118163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása