BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. július 14. 23:02 - Brain Storming

Lukács,12.13-21. – „A bolond gazdag” – avagy a kapzsi és lusta nélkülözők szemszöge

Luk: „… őrizkedjetek minden kapzsiságtól, a bőségben élő életét sem a vagyona tartja meg” - BS:... felhívás, hogy aki gazdag, az ossza szét a szegények, a nélkülözők, és egyebek között a vagyonát.













(Lukács evangélista)

Kép forrása: http://mek.oszk.hu/01900/01948/html/index800.html



Lukács,12.13-21. – A bolond gazdag



„Ekkor így szólt hozzá valaki a sokaságból: "Mester, mondd meg a testvéremnek, hogy ossza meg velem az örökséget!" De ő így válaszolt: "Ember, ki tett engem bíróvá vagy osztóvá köztetek?" Azután ezt mondta nekik: "Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg.*"


Aztán példázatot mondott nekik: "Egy gazdag embernek bő termést hozott a földje, ekkor így gondolkozott magában: Mit tegyek? Nincs hova betakarítanom a termésemet. Majd így szólt: Ezt teszem: lebontom a csűreimet, nagyobbakat építek, oda takarítom be minden gabonámat és javamat, és ezt mondom a lelkemnek: Én lelkem, sok javad van sok évre félretéve, pihenj, egyél, igyál, vigadozzál! Isten azonban azt mondta neki: Bolond, még az éjjel elkérik tőled a lelkedet, kié lesz akkor mindaz, amit felhalmoztál? Így jár az, aki magának gyűjt, és nem Isten szerint gazdag.**"”



***



*Ne legyen semmid, és úgy élj, mert akkor nem fogod a javaidat sajnálni, amikor a halál küszöbön áll?



Menyivel kisebb a haláltól való félelme annak, akinek semmije sincs, mint akinek sokmindene van?



A nélkülöző ugyanúgy megszenvedi a halálfélelmet, a halál közeledtének el nem fogadását, mert ebben azért közösek és szinte azonosak vagyunk. Ha úgy vesszük, a nélkülözőnek még tán könnyebb dolga is van, mivel nem tudja, nem tudhatja mennyi öröme is lehet az életben – jogos lenne ezért tőle, vagy bárkitől, hogy az ember munkája gyümölcsének élvezetét elorozzuk tőle? Akinek nincs, az irigységből, féltékenységből gondolhatja azt, hogy bű az, ha valakinek van, és ennek okán képzelheti bűnnek azt, hogy valaki vagyonra tesz szert. Micsoda önelégült gondolat, hogy másoknak csak azért jut több az életben, mert azok bűnösek… remek önfelmentés arra, hogy nem törekszem, vagy azt sem tudom, hogyan kellene törekednem. Azok között is népszerű az „aki gazdag bűnös” szólam, akik nem is hajlandók megdolgozni azért, hogy legyen nekik – persze ez áttételesen arra is hangos felhívás, hogy aki gazdag, az ossza szét a szegények, a nélkülözők, és egyebek között a vagyonukat. De ha ez megtörténik? Ki fog adakozni és miből? Ha mindenki nélkülöző, akkor ki fog alamizsnát osztani? Hisz a koldus is csak attól kérhet és kaphat bármit, akinek feleslege van – de ezen a vonalon elindulva az utolsó ingét is odaadhatja az ember a másiknak nagy adakozási buzgalmában, majd koldulhat magának másikat, és elindulhatna akár egy koldulási spirál is, és senki sem dolgozik, csak adogatják egymásnak a javaikat, amíg azok el nem kopnak, tönkre nem mennek.



"Vigyázzatok és őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert ha bőségben él is valaki, életét akkor sem a vagyona tartja meg."



** Honnan veszi azt jézus, hogy aki bőségben él, az kapzsi??? És azt meg pláne honnan veszi, hogy aki bőségben él, az ezzel akarja az életét megtartani???



Látható, hogy a kereszténységben a munka ellenértékének lebecsülése elvezethet akár oda is, hogy az ellenértékkel együtt a munkát is lebecsülik – innen logikus lépés, hogy a „ bőségben élőket” szinte lenézik, bűnösnek, gonosznak tartják, és szinte egyenes jussuknak tartják, hogy aki bőségben él, annak kötelessége a nélkülözőket támogatnia és ezt legalább olyan mértékben kellene tennie, hogy neki magának semmije se maradjon. Érthetetlen – „én nélkülöző vagyok, így semmim sincs, igaz nem is dolgozom érte; míg te bűnös vagy, mert dolgozol, és élvezni mered a gyümölcsét, így gyorsan válj meg attól, amid van, oszt szét a nélkülözők között, akik nem dolgoztak meg érte, nem bűnösök … és ha már neked sem lesz semmid, akkor te sem leszel már bűnös … így jöhetsz velünk te is koldulni”.



Nem teljesen érthető azonban, hogy ha a földi élet egy siralomvölgy, akkor miért ragaszkodnak annyira hozzá a keresztények? Ha nekik a túlvilági életük lesz az igazi életük, akkor miért ragaszkodnak annyira a biológiai élethez? (A keresztények az egyik legharcosabb ellenaktivistái az eutanáziának is.)



Ha istenre gondolunk, vele foglalkozunk, akkor felteszem isten szerint vagyunk gazdagok (bár kétséges előttem, hogy ez itt mire akar utalni), és a leírás szerint semmiképpen nem lehet ez így, ha az ember „ magának gyűjt”. De hát elképzelhető az ilyesmi egyáltalán? Olyan ez, mintha megkérdőjeleznénk az ember önfenntartó ösztönének szociális létjogosultságát, mivel ha nem a közjót szolgálja, akkor mi szükség rá, akkor az biztosan csak önzés és szükségtelen károkozás.


Egoteizmus ez a javából, mivel mindenkitől a közösségért való áldozatot követeli abban az értelemben, hogy „ÉN mindenki másnak a közösség tagja vagyok, így mindenkinek erkölcsi kötelessége a közösségért, ergo értem tennie azt, amit én akarok.”



És még egy utolsó kérdés: a leírás alapján ez a gazdag miért is bolond? (Hiszen nem az életét akarta megtartani azzal, hogy gazdag!)



Folyt. köv.!



***



Forrás:



Jelen cikk eredeti helye: az Értékrend-válság – topicban írt hozzászólásom, a www.vasarhely.us –en:


http://www.vasarhely.us/phpforum/viewtopic.php?t=679



***



Előzmények a Virtuson:



„Máté, 6.24. – Isten és a mammon” – Kritikus gondolatok


Brain Storming - 2007.06.28 01:20



Máté 5.3-12, vagyis a „A hegyi beszéd” – Kritikus gondolatok


Brain Storming - 2007.06.29 00:05



Kritikus gondolatok a bibliai házasságtörésről, törvénymagyarázatról és ítélkezésről


Brain Storming - 2007.06.30 01:27



Az emberek romlottságáról – romlott érveléssel, avagy: Zsoltárok könyve 14.


Brain Storming - 2007.07.01 01:37



Lukács, 16.19-31. - A gazdag és Lázár, avagy a feltámadás hitelességének bizonyításáról!


Brain Storming - 2007.07.02 21:58


Szólj hozzá!
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr21118139

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása