BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. augusztus 29. 19:15 - Brain Storming

BS-Különvélemény: Ancsel Éva Utolsó bekezdései-ről, 1993 (7)

Ancsel: „És ha a homokórában a szemek elkopnak, akkor talán az örökkévalóság marad az üvegben?” - BS: Hamarabb tűnik el az ember, mint hogy egy homokórát addig fogasson, hogy a homokszemek elkopjanak!

***

Ancsel Éva,1993/LXV.:

„A szellemesség egy határon túl a szellem obszcenitása.”

BRAIN STORMING:

A testi örömök leplezetlensége obszcenitás – de a „szívemen, a számon” is, vagyis a leplezetlen őszinteség is!

***

Ancsel Éva,1993/LXVI.:

„És ha a homokórában a szemek elkopnak, akkor talán az örökkévalóság marad az üvegben?”

BRAIN STORMING:

Hamarabb tűnik el az emberiség, mint hogy egy homokórát addig fogasson, hogy a homokszemek elkopjanak benne!

***

Ancsel Éva,1993/LXVII.:

„Megértem, hogy egy kolibri tökéletességének látványa azt a hitet ébreszti: isteni teremtmény. De az emberé?”

BRAIN STORMING:

No.1.

Ha isten természeti teremtményei a tökéletességet sugározzák, akkor hogy lehet, hogy Isten munkájának felismerői mind a saját tökéletlenségüket hangsúlyozzák… Ha az ember Isten teremtménye lenne, akkor bizony isten is csak tökéletlen lehetne!

No.2.

Az Élővilág talán 3-féle módon alkothat tartós dolgokat: 1. az oxigéndús légkör; 2. a korallzátonyok; 3. a technikai civilizáció – a „tartósság” a valamiben való tökéletesség jele lehet, az 1. esetben pl. a tökéletes bioregulációé; a 2.-ban a nagytömegben végzett egyszerű műveleteké; 3. módon pedig az intelligens tervezésé. Az intelligens tervezés az ember találmánya – és az erre nem képes emberek adták ezt a képességet Isten kezébe, fennhéjazó önzőségükben, mondván: „Ha én erre nem vagyok képes, akkor arra csakis isten lehet csak képes”.

***

Ancsel Éva,1993/LXVIII.:

„A legjobb színész is csődöt mondana, ha önmagát kellene előadnia.”

BRAIN STORMING:

A legjobb színész azért a legjobb színész, mert legjobban át tudja venni mások személyiséget, sőt: adott karaktert még az adott karakter birtokosánál is hűebben, tisztábban játssza el. A legjobb színész számára a természetesség mások alakításának a természetességét jelenti – így nincs olyan lehetséges szerep a számára, hogy „önmaga”, mivel önmaga egyéniségének legfőbb vonása, hogy – legjobbként – mindig másokat játszik el, jobban, mint azok önmagukat. Egy utánzónak ne mondd, hogy legyen önmaga, mert ezt ő nem fogja érteni. Mond egy gyereknek, hogy tegyen úgy, mint egy gyerek – nem fogja érteni!

***

Ancsel Éva,1993/LXIX.:

„Az emberek óvatosságból fecsegnek hangszálaikat nem kímélve megállás nélkül, mert attól félnek, hogy rés nyílik a szavak áradatában, valaki szünetjelet rajzol hirtelen, és látható meg hallható lesz, amit sorsnak hívunk, és akkor már nem lehet vagy nehéz a felszínen maradni.”

BRAIN STORMING:

Sokan azért is fecsegnek, mert ezzel vélik nyomás alatt tartani azt a légvárat, amit létezésük értelmeként elképzelnek – ha abbahagynák a beszédet, leeresztene a vár; ha mást hagynának beszélni, a másik légvára kiszorítaná a létezésből a csendben lévőét.

***

Ancsel Éva,1993/LXX.:

„Kockázatos ez az óvatosság. Elveszejtheti az ember azt, ami a legfontosabb.”

BRAIN STORMING:

Az óvatosság talán inkább a szükséges és vágyott dolgok megszerzésének kudarcát kockáztatja – a bátorság pedig a birtokoltak elveszejtését.

***

Ancsel Éva,1993/LXXI.:

„Aki fütyül az igazságra, az tényleg fütyüljön. Legalább ennyi bizonyság legyen arra, hogy meghallotta. No meg micsoda vidám világ lenne ennyi füttyszótól.”

BRAIN STORMING:

Igaz is – fütyüljünk az „igazságra”, mert jobb egy vidám világ, mint egy igaz világ. Az igazságot úgyis mindig az hangoztatja, akit éppen elkerül a vidámság.

***

Ancsel Éva,1993/LXXII.:

„Akármilyen nagyszerű dolgot cselekszik az ember, oda az egész, ha eltölti nagyszerűségének tudata.”

BRAIN STORMING:

Értsd: „Ha már én nem tudok nagyszerű dolgot cselekedni, legalább tessék szerénynek és alázatosnak lenni, hogy ne érezzem magam olyan kényelmetlenül magam a relatív alacsonyrendűségem miatt. Ha dicsérnélek, és te ezt nem utasítanád vissza, még én érezném megalázottnak magam!”

***

Ancsel Éva,1993/LXXIII.:

„Aki arra törekszik, hogy mindig mindenben megüsse a mércét, az önmagához képest is alul marad. Miért nem próbálja inkább leütni néha?”

BRAIN STORMING:

Önvizsgálati kérdésként előírnám minden szorongónak:

„Kinek akarok ezzel megfelelni?”

„Kinek a mércéjét kellene megütnöm?”

***

Ancsel Éva,1993/LXXV.:

„Aki azt állítja magáról, hogy ő talpig becsületes, attól menekülj, mert a legsötétebb dolgokra képes.”

BRAIN STORMING:

Aki azt mondja magáról, hogy „talpig becsületes”, attól kérdezd meg, hogy „felülről, vagy alulról?” – vagyis: tetőtől-talpig becsületes, vagy alulról a talpáig úgy, hogy lábbal tiporja a becsületességet?

***

Folyt. köv.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr67152297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása