BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2008. július 06. 12:08 - Brain Storming

BS-Különvélemény – A homo sapiens-ről jut eszembe….

 

Feleki László: „Fölösleges türelmetlenkednie az emberiségnek, egyszer csak véget és az őskor.”, avagy – Újabb bevezetés a Mesterrel való barátságos poszthumusz szellemi birkózásba… !

 

 

***

 

Az alapidézet forrása:

Feleki László: Mindenféle – Híres emberek, Aforizmák és életrajzok. Első, sokszor átdolgozott és bővített kiadás. Magvető Kiadó, Budapest, 1966. 44.o., 2. bekezdés.

 

***

 

A következőkben Feleki László egyik, az emberiségről szóló aforizmájával kapcsolatos gondolataimat osztom meg az olvasókkal, melynek veleje az lehet, hogy még ma is őskori lelkülettel éljük életünket a civilizációs kényelem oltalmában… és hogy körülbelül mikor várható mindebben némi változás, és miért.

 

 

Feleki László:

 

„Fölösleges türelmetlenkednie az emberiségnek,

egyszer csak véget és az őskor.”

 

 

 

Akár evolúciós tétel is lehetne, hogy amikor egy faj egy mutáció következtében újabb élőhelyeket is képes elfoglalni, vagy a meglévőt képes jobban kihasználni, akkor ezáltal ugrásszerűen megnő a populáció szaporulata – majd a nagyobb népsűrűségből fokozatos szelektálódással az alapvetően előnyös mutáció mellé további, alkalmasságot növelő tulajdonságok is csatlakoznak, tovább növelve a már meglévő alkalmazkodási jellemzőket. Végül a szaporulat csökken, mivel kialakul az új környezettel való harmonikusan kiegyensúlyozott születés és elhalálozásszám… talán egy új, ismét nagyobb alkalmasságot nyújtó mutáció megjelenéséig.

 

Az emberiség esetében az ún. Nagy Kiugrás(*) a Homo Erectus(**) esetében kb. 150.000 évvel ezelőtt jelent meg, ami által az emberiség alkalmassá vált majdnem minden lehetséges élőhely benépesítésére… az egyedszámu(n)k pedig azóta, immár HOMO SAPIENS(***)-ként is folyamatosan nő, még ott is, ahol az éhínség miatt tömegesen hullanak a kisgyerekek… . Az emberiség tehát még jelenleg is abban a periódusban van, amikor újabb és újabb területeket igyekszik elfoglalni; és az alkalmazkodóképességnek látszó kényszerességünk folytán ezt szűnni nem akaróan tesszük, tettük és tenni is fogjuk, amíg minden talpalatnyi földet, barlangot, hegyvidéket és mélytengert fel nem fedeztük és be nem laktuk.

 

Majd amikor ez megtörténik, és a mindezekkel kapcsolatos ismeretek mindenki számára hozzáférhetőek lesznek, és már tudni fogjuk azt is, hogy a felhalmozott tudásból mit és hogyan érdemes megismerni és megtanulni… akkor számíthatunk arra, hogy elindul egyfajta szelekció, ahol a népesség, a népszaporulat csökkenése nem tömeges elhalálozás (betegség, természeti katasztrófa vagy háborúk és egyéb erőszak) miatt indul meg, hanem azért, mert az ember már „ésszel tudja élvezni” a szexet, az életet… és nem azért születnek a gyerekek, mert a szüleik „nem vigyáztak”, hanem azért, mert már jóval a megszületése előtt azt akarják, hogy gyermekük legyen.

 

***

 

 

Részletesebben a megjelölt pontokról:

(*)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Kiugr%C3%A1s

(**)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Homo_erectus

(***)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ember

 

***

 

Feleki László Mesterről még bővebben:

 

Kötelező irodalom „aforizmatikából”(1)! - Avagy: Im memoriam - FELEKI LÁSZLÓ

Brain Storming - 2007.05.21 00:12

http://bsstudio.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=20125

 

***

 

’Különvélemény/Vegyes’ Rovat

BS-Különvélemény – Az Önkritikáról jut eszembe….

Brain Storming - 2008.01.28 23:25

http://bsstudio.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=37633

Feleki László: „Mi az önkritika? - Másokat figyelmeztetni hibáinkra.”, avagy - Bevezetés a Mesterrel való barátságos poszthumusz szellemi birkózásba… 10 menetben!

 

***

 

’Pszichológia/Mentálhigiéne’ Rovat

BS-Különvélemény – A HALÁLról jut eszembe…

Brain Storming - 2008.02.10 21:13

http://bsstudio.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=38498

Feleki László: „Boldogtalanság nélkül az emberek nagyon kelletlenül halnának meg.”, avagy - Újabb bevezetés a Mesterrel való barátságos poszthumusz szellemi birkózásba… 11 menetben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr80555579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása