BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2011. szeptember 28. 02:00 - Brain Storming

Népszámlálás 2011 – Mielőtt beírjuk a vallásunkat, kérdezzük meg magunkat: „Miért mondhatjuk, hogy az a vallásunk?”!

Olvasom a freemail-es boxom hirdetési mezejében:

„Népszámlálás 2011: Valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!

Kedves Katolikus Honfitársam!

A Központi Statisztikai Hivatal 2011. október 1. és 31. között népszámlálást végez Magyarországon. A tízévenkénti felmérés a társadalom mélyebb megismerésén és feltérképezésén túl a gazdasági, az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a kulturális fejlesztések tervezésekor is alapul szolgál.”

Brain Storming: „Aki istenben hinni tud, az bármiben tud hinni.” Miből gondolom ezt? Mivelhogy Orbán Viktor kijelentette: "Egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét"(1) Elhiszi tehát bárki is, hogy az Orbán Viktor vezette kabinetet bármiben is meghatja a KSH 2011-es népszámlálási eredménye???


„Éppen ezért a társadalom jövője szempontjából is fontos, hogy megvallja a katolikus egyházhoz való tartozását.”

Kérdésem: ez vajon milyen szempontból lenne fontos? A „társadalom jövője” szempontjából? Eleddig miben volt számottevően fontos, hogy M.o. „katolikus” vagy „keresztény” ország? Miért számit ez most hirtelen ennyit, amikor „Az egyházmegyék minden évben, így idén is összegezték előző évi, vagyis a 2007. évi hitéleti adataikat. Ezek alapján megállapítható, hogy hazánkban 6.085.781 katolikus él.”(2) És ezt 2007-ben írták. „A 2001-es népszámlálás adatai szerint 5,3 millió (52%) római katolikus. Ebből 12% gyakorolja vasárnaponként vallását.”

Számoljunk: ha a lakosság 52%-a római katolikus, és ebből 12% gyakorolja vasárnaponként a vallását, akkor ez a lakosság 52%-ának a 12 %-a, vagyis a 5.3 milliónak a 12%-a = 5.3x0.12 = 636 ezer fő. Kérdés továbbá az is, hogy mi a „komolyabb bizonyítéka” a hitéletnek? És vajon mit jelent az, hogy „vasárnaponként gyakorolja vallását”? Elmegy templomba? Én magam nem vagyok templomba járó, de kétlem, hogy bármely mise a megjelentek pontos rögzítését is jelentené. Esetleg rákérdeznek egy reprezentatív mintában? Nos, aki mégha katolikusnak is vallja magát, de nem is jár templomba, hát persze hogy azt feleli a „Jár vasárnaponként templomba?” kérdésre, hogy „Igen, rendszeresen!”. A 12% azért mégis beszédes, mivel ez minden 10. római katolikust jelenti… És ez a keresztény „tábor” a legnépesebb!!! Nos, akkor – ismét – kérdem én: hogyan nevezheti bárki is komoly arccal M.o.-ot keresztény, hovatovább katolikus országnak nevezni, ha a tulajdon felmérései alapján is csak minden 10. tagja gyakorolja a vallását???

Hogyan működne egy társaság, amelyben minden 10. tag venné csak annyira komolyan a szerepét, hogy annak heti rendszerességgel hangot adjon? Másként fogalmazom: ha egy klubban 10 tagból, csak 1 végez valamennyi munkát a klubtagságával kapcsolatosan… akkor lehet azt a klubot működő klubnak tekinteni? Ugye, hogy nem!

„Jézus mondja: „Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt” (Mt 10,32).”

Tedd fel a kérdést bárkinek, aki a „Katolikus vagy?” kérdésre „Igen”-nek felel, hogy „És hogyan vallod meg a katolikus mivoltod?”… és hallgasd meg, micsoda parádés válaszokat, illetve csendet fogsz tapasztalni!

„A lakossági kérdőív 38. kérdése: Mely vallási közösséghez, felekezethez tartozónak érzi magát? – válaszul írja be: katolikus.”

Kissé ambivalens az evangéliumi idézet és a felhívás szövegezése: Jézus ŐT magát említette, míg az Erdő Péter(3) nevével fémjelzett felhívás pedig ezzel kezdi: „Valljuk meg, hogy katolikusok vagyunk!”.

Brain Storming, 2011-09-28

***

Források:

(1)

http://atv.hu/belfold/20110611_orban_megkotom_a_kovetkezo_10_kormany_kezet

(2)

http://vilagom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=184411

(3)

Erdő Péter - bíboros, prímás, érsek - a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr983261716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása