BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. május 28. 19:04 - Brain Storming

Amway és a Network 21 - VIII / IV. Mások álmainak használata a mi álmaink hasznára!

"Manipuláció koncentrátumot vegyenek", avagy - "Hogyan Kovácsoljunk Magunknak Milliók Álmaiból Milliárdokat?"


4. „ábrándos képzelődésekről (mék. 35.o.)” és „hiányérzet kielégítésére való erős lelki törekvésekről (mék. 1454.o)”, AZAZ: VÁGYAKRÓL ÉS ÁLMOKRÓL - ÁLTALÁNOSSÁGBAN

Hogyan használhatók mások álmai a mi álmaink megvalósulása érdekében?

A vágyak felkeltésekor az ember többnyire jelen lehetőségeit látja csak. A jelen lehetőségek pedig a vágyak megvalósulásának általában nem hatékony eszközei, mert akkor tervek /: jövőbeli cselekvést, annak idejét és módját meghatározó elgondolás, v. munkaterv (MÉK. 1367.o.)/lennének, és konkrét cselekvésekre irányulnának. A vágy messzi és nem látható az ember szeme előtt az az út, amely hozzá vezetne, a terv viszont konkrét lépéseket feltételez, amelyeket ha nem is határoztuk meg pontosan, azért többnyire csak a cselekvési hajlandóságunktól és lehetőségeinktől függnek.
A vágyak felkeltése tehát szükségszerűen figyelmen kívül hagyja a jelen terveket, éppen azért, mert megvannak a vágyak felkeltőjének is a maga tervei. A vágyak érzelmektől fűtöttek és többnyire egyáltalán nem kérdőjelezzük meg őket, általában hozzájuk menekülünk, ha sikertelenséget élünk át, és akkor is, ha új célokat kellene felállítanunk, vagy ha többlet energiáinkat fel akarjuk használni valamire. A vágyak azonban többnyire érintetlenek és kielégületlenek maradnak az emberek élete folyamán, mivel ezek mindig arra irányulnak, ami nincs a birtokunkban, de úgy érezzük, hogy megérdemelnénk, hogy részesüljünk bennünk.
A vágyak, ha az ember céllá teszi őket, akkor a lehetséges realitás köntösébe bújnak, és tervszerű cselekvéssel megközelíthetjük, vagy el is érhetjük őket. A vágyak megvalósulásának útja-módja többnyire nem uniformizálható, és messzemenően függnek az illető személyiségétől, és a sokszor törvényszerű lépéseket igen változatos módon oldják meg azok, akik hasonló célokat érnek el.
A Network 21 tulajdonképpen nem kelti fel a vágyakat, hanem a tudatban realizáltat valamit, ami motiválhatja az illetőt. Az ilyenkor azt látja, amit megkapni akar, és elhiszi, hogy meg fogja kapni, holott a kettő között sajnos a való életben nincs egy-az-egybeni megfelelés. Kimondani, rögzíteni azt, amire vágyunk manapság bátorság kérdése is, mivel a modern társadalmakban nagyon komolyan vesszük az elköteleződést – javarészt azért is, mert sokszínű, változatos és változékony világunkban, aki nem tud határozottan kitartani céljai mellett, az általában nem kap semmit; igaz, a való életben sokszor csalódunk abban, ami mellett kiálltunk. Vannak azonban szociálisan preferált elköteleződések, ami a közösség működése érdekében szükséges és kívánatos, és ez a legritkábban esik egybe azzal, ami az egyes ember igényeit teljes mértékben kielégítené. Mindezek az elvárt kötelezettségek többnyire teljesíthetők, mivel egész társadalmunk berendezkedésének ez az alapvető célja, de nem élvezhetők olyan mértékben és olyan intenzitással, mint azok a statisztikusan ritka kivételek, akik életük kedvező és problémamentes alakulása miatt némiképp mentesültek ezek teljesítése alól.
A vágyak tehát általában arról szólnak, amit megtehetnénk, ha megengedhetnénk magunknak. Általában, ezt fontos kihangsúlyozni, és jelen értelmezésben el kell tekinteni azoktól, akik szellemi kiválóságokra törnek, vagy gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. A vágyaink tehát arról szólnak, ami a hozzánk hasonlók közül kiemelhet minket, de az életszínvonal állandóságra törekvő társadalomban inkább csak arra van lehetőségünk, hogy átlagosan éljünk. Mindig vannak azonban olyanok, akiben mindig marad valami késztetés még kötelezettségei teljesítése után is, és ezekből adódik össze az a motivációs energia, amivel ki akarunk emelkedni a tömegből. Korábban a sikernek csak bizonyos ismérveit próbálták könnyebben elérhetővé tenni, olyanokat, mint pld vonzó külső, jó kapcsolatok, családi háttér, anyagi eszközök, kiemelkedő adottságok és képességek, tudás megszerzése, stb. manapság azonban megjelentek azok a programok és módszerek, amelyek mindenkire és egyénre szabottan tudnak segíteni abban, ami sikeressé és egyben boldoggá teheti az embereket. Rájöttek pld, hogy nem mindenki vágyik sok pénzre és nagy vagyonra, vonzó külsőre, stb, mivel sokféle területen már nem követelik meg a személyiség egészének tökéletességét, hanem csak az adott területen való kiválóságot. Ennek az is oka lehet, hogy a tömegtársadalmak túlságosan mereven sulykolta belénk a követendő, kívánatos mintákat, és most felismertük hogy éppen sokféleségünk és emberi hibáink emelik ki egyedi képességeinket, és erre sokszor rájátszva, ha valaki egy területen kiemelkedő teljesítményt képes nyújtani, annál népszerűbb, minél inkább elüt attól a képtől, amit a szokásos sztereotípiák alapján elvárhatnánk.
Ezáltal önnön vágyaink felértékelődnek szokásos kötelezettségeink teljesítéséhez képest, és azok teljesítése mellett rögeszménkké válhat annak hajszolása, hogy megvalósítsunk valamit, ami jelen lehetőségeinket és pozíciónkat ellentmondásba hozza azzal, amit vágyaink talaján megvalósíthatunk. Talán éppen ez az oka annak, hogy az olyan jól felépített és működtetett, önmegvalósítással kecsegtető rendszerek, mint amilyen a Network 21 is, hatékonyan tudja ösztönözni és /ismerjük be!/ az orránál fogva vezetni az embereket.


copyright: Brain Storming, 2001-2003

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr2088365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása