BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. június 05. 11:57 - Brain Storming

BS-Különvélemény: ANCSEL ÉVA „Bekezdései”-ről (1)

BS: (II/2) Szeretjük azt látni, hogy a valamiben kiválóknak hozzánk hasonló gyarlóságai vannak, mert ez megnyugtat minket, hogy mi csak abban nem vagyunk kiválóak, egyébként olyanok vagyunk, mint ők.



Kép forrása: http://timixyz.kepeslap.com/gallery.asp?userid=10250&cat1=9&cat2=0


Különvélemény-sorozatom ezen részének alapja:
Ancsel Éva: „194 bekezdés az emberről”, Kossuth Könyvkiadó, Bp., 1987. (A mű elkészítésének időszaka 1987. január 10 – május 10.)


***


1. RÉSZ.

***

ANCSEL ÉVA – 194/II.
„Egy kiváló emberpéldányt gyarlóságai is fölékesítenek, ami persze nem igazság, mégis rendben van így. Az erények viszont nem díszítenek fel senkit, csak gyanússá tesznek.”


BRAIN STORMING, No.II/1.
Az orrtúrás és szellentés ezek szerint csak népszerű embereknél jópofa dolog társaságban.

BRAIN STORMING, No.II/2.
Szeretjük azt látni, hogy a valamiben kiválóknak hozzánk hasonló gyarlóságai vannak, mert ez megnyugtat minket, hogy mi csak abban nem vagyunk kiválóak, egyébként olyanok vagyunk, mint ők.

BRAIN STORMING, No.II/3.
Ha kiváló vagy, csak a gyarlóságaiddal együtt vagy/lehetsz népszerű.

BRAIN STORMING, No.II/4.
A közönségnek azért gyanús az erélyes kiválóság, mert jól tudják, hogy egy pár dolognál többen senki sem lehet kiváló, és bármiben a hétköznapi életben pedig végképp nem.

***

ANCSEL ÉVA: 194/XII.
"Az ember olyan lény, aki képes önmagát "szükségét végző vadállathoz" hasonlítani. Továbbá képes ezt versben tenni, betartva a poétika szabályait - rímbe kényszerítve a "vadállat" szót. A szükségét végző vadállat kiszolgáltatott és nyomorúságos. Az ember, aki hozzá hasonlítja magát, ugyanezt akarja állítani önmagáról. De nem sántít itt valami? El lehet hinni ezt az állítást annak a lénynek, aki ilyen hasonlatot alkot?"

BRAIN STORMING, No. XII:
Az a baj az emberrel, hogy nemcsak a világot, hanem magát is antropomorfista szemmel nézi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr3893003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása