BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. december 09. 19:57 - Brain Storming

Az „Erős Magyarország”-ról jut eszembe…

Az „Ezt akarták? Megkapják! Elkészült a Fidesz Erős Magyarország című programja.” Című indexes cikk kapcsán…
http://index.hu/politika/belfold/fideszprogra/

* * * * * * * * *

„Támogatná a külföldön és itthon dolgozó magyar tudósokat*, a kultúrát pedig nem bízná kizárólag a piacra vagy önszerveződésekre.** Az állam mindenkihez eljuttatná a kultúrát a családi kedvezmények bővítésével.***”

* A külföldön ösztöndíjat kapott tudósjelölteket, és a kint dolgozó és fizetést kapó tudósokat is?

**… vagyis, beleszól abba, hogy mi legyen a kultúra az országban? Aztán meg, ha már neki megfelel, akkor *** támogatja?

* * * * * * * * *

„… noha a címe szerint a jövőről, annak visszahódításáról szól, a gazdaságpolitikában inkább a múltat, a párt 2006-os választási programját, valamint 1998-2002-es kormányzásának időszakát idézik.”

Egy bukott ciklus és egy bukott választás elemit akarják visszahozni?

* * * * * * * * *

„Az állam* a legfontosabb szereplője a mostani, új elemet alig, konkrét vállalásokat még kevésbé tartalmazó gazdaságpolitikai programnak. A gazdaságpolitikai fejezet például azzal kezdődik: „tartós egyensúlyt csak olyan gazdaságpolitikával lehet elérni, amely hosszabb távon gondolkodik, egyszerre növekedés- és egyensúlyorientált”. Ez rendben is lenne, csakhogy ezt nem követi annak kifejtése, hogyan lehet ezt megvalósítani.** Később olvashatjuk azt, hogy „a növekedés, a munkahelyteremtés, az infláció leszorítása, a területfejlesztés gyakran ellentétes szempontjait össze lehet, és össze is kell egyeztetni” – de azon kívül, hogy „ehhez szükséges az aktív állami szerepvállalás”, ismét nincs szó arról, hogyan egyeztethetők össze ezek a szempontok.**”

*Amit a választási nyereségük után ugyebár ők alkotnának...

**Szóval amolyan kinyilatkoztatásféle: megmondja, hogy mit kellene, de azt nem, hogyan képzeli

* * * * * * * * *

„A gázárakról nincs szó a programban, az energetikai fejezetben csak egy félmondat szerepel az „árpolitika körültekintő alkalmazásáról”.”

Valószínűleg ezen a téren szerintük is GÁZ van!
   

* * * * * * * * *

„Az euró bevezetésével kapcsolatos Fidesz-álláspontot viszont teljes homály fedi: a programból csak az derül ki, hogy annak „mielőbbi bevezetése hazánk hosszú távú érdeke”. Az ehhez vezető útról és a céldátumról egy szó sincs azonban, pusztán azt említik meg, hogy a 2002 óta elhibázott gazdaságpolitika miatt hazánk jelenleg egyetlen eurókritériumot sem teljesít, és a 2004-ben belépett tagok közül várhatóan utolsóként, csak 2014-ben vezetheti be a közös európai pénzt.”

Nem ők kardoskodtak amellett, hogy tartsunk népszavazást arról, hogy csatlakozzunk-e az unióhoz?

* * * * * * * * *

„Eltűnt elemek

Az egy évvel ezelőtti program több eleme eltűnt a mostani dokumentumból. Nincs már szó

1. az autópálya-díjak csökkentéséről,

2. a 14. havi nyugdíjról,

3. a lakástámogatási rendszer visszaállításáról,

4. a lakáshitel törlesztésre utáni szja-kedvezmény újraélesztéséről,

5. a tb-járulék 10 százalékpontos csökkentéséről,

6. az autóval vidékről munkába járók már tavaly is nehezen értelmezhető támogatásáról,

7. az örökösödési illeték eltörléséről.”

Ezek szerint az elmúlt év alatt ezek már nem jelentenek problémát a Fidesz szerint... A 14. havi nyugdíj témájának mellőzése talán azt a célt szolgálja, hogy az értelmes nyugdíjas réteg mostmár nem kell, hogy azt gondolja, hogy a Fidesz megint csak hülyíti őket... a TB-járulék %-csökkentésének témáját elegendő lett volna a vizitdíj jelképes összeggé való csökkentése (pl. a díjak X%-os csökkentése, de el nem törlése...) ... az örökösödési illetéket már az MDF sem akarhatta komolyan eltörölni, de tény, hogy a "haláladó" bedobása a kampányba azt sugallhatta, hogy ezzel a halált is eltörölnék... ha azonban eltörölték volna, akkor ezzel éppen a vagyonos szülők sokszor a szülők vagyonára támaszkodó gyerekek malmára hajtanák a vizet; mindezzel a szorgalmas és kemény munkával felkapaszkodott családok kitermelnék azt a réteget, akik a családi örökségből kívánnának a későbbiekben letartani magukat... visszaidézve a feudális viszonyokat...

* * * * * * * * *

„Ingyenes internetet ígérnek a siketeknek és nagyothallóknak,…”

... és a vakoknak mit ígérnek?

* * * * * * * * *

„Kiemelt példa Tatabánya, mert a város „válságövezetből” vált az ország egyik „legdinamikusabban fejlődő nagyvárosává”, de a program írói Debrecenben, Karcagon, Zalaegerszegen, Sopronban, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Vasváron és Kaposváron is találtak kiemelnivalót.”

Ellenben:

„A Orbán-kormány idején jelentős problémát okozó Budapest, most sem kapott sok konkrét ígéretet. A program szerint a főváros jelenleg élhetetlenebb, piszkosabb és rendetlenebb, mint 1990 előtt, de ezen egy dinamikus, feladatorientált Fideszes városvezetés már rövidtávon is sokat segíthet.”

Ez úgy lehet, mint az egyszeri sztoriban a falu két borbélyműhelyével... az egyikben csupa mocsok, meg kosz, foltos köpenyes borbély fogad minket, míg a másikban csilivili tisztaság, és ragyogóan fehér köpenyes borbély áll a rendelkezésünkre... Kérdés: melyikbe érdemes bemenni hajat, vagy egyéb szőrzetet igazíttatni? A válasz: mindenképpen a koszosba, mert valószínűleg oda annyian járnak a jól dolgozó borbély miatt, hogy szerencsétlennek, még takarítani sincs ideje. Vagyis - fővárosunk azért lehet élhetetlenebb, mert ott igenis serényen dolgoznak, és eddig is nyilvánvaló volt, hogy a nemdolgozók szokása ott is hőzöngeni az utcán... Azért okozhat Bp problémát a Fidesznek, mert ott a többség a munkájával van elfoglalva, és nem a politikával, ha pedig foglalkoznak ott vele, akkor azt mértékkel és ésszel teszik...

* * * * * * * * *

„A párt liberalizmusa a rendőrség megfékezésében és a civil szervezetek erősítésében látszik. „A rendőrség nem a hatalom ökle” írják, és azt ígérik, hogy szorosabb civil felügyelet alá kerül az erőszakszervezet. „A Fidesz nem fél a polgárok önrendelkezési jogától” – írják, és azt ígérik, hogy egyszerűbb lesz civil szervezeteket alapítani, kevesebb lesz a papírmunka velük.”

Ellenben:

„Felelevenítenék a kormányzásuk idején egyszer már elbukott szektatörvényt: vagyis szigorítanák az egyházalapítás jogát. A cél, hogy kiszűrjék a gazdasági célból létrejött egyházakat.”

Kézenfekvő a megoldás: nem "egyházként" alapítanak, hit alapú civil szervezetet!

* * * * * * * * *

„A párt liberalizmusa a rendőrség megfékezésében és a civil szervezetek erősítésében látszik. „A rendőrség nem a hatalom ökle” írják, és azt ígérik, hogy szorosabb civil felügyelet alá kerül az erőszakszervezet.*”

*Találó fogalmazás, holott a rendőrség nem "erőszakszervezet", hanem rendfenntartó, ez a funkciója valahogy kiesik a Fidesz figyelme fókuszából. Azt azonban tudomásul kellene venni, hogy a köztörvényes erőszak ellen nem lehet úgy fellépni, ahogy lejjebb fogalmaznak:

„A rendőr feladata nem elsősorban a bírságolás” – írja a program, és emberközeli, barátságos, megbízható rendőrséget ígér.”

* * * * * * * * *

A

"Egyesült rendőrség-tűzoltóság-katasztrófavédelem-határőrség"

című fejezetben olvasható:

"A hadseregre jóval többet költene a Fidesz, mint a mostani kormány. A NATO-nak ígért vállalásokat teljesítenék, nagy megrendelésekkel pörgetnék fel a honi hadiipart."

Nem egészen tiszta számomra, hogy a hadsereg ugyebár tisztán "erőszakszervezet", és nem tartozik a népjólétet fejlesztő termelő ágazatok közé, ezt mégis erősen fejleszteni, az előtti összevont intézményrendszert pedig egyértelműen gazdaságossági alapon "leépíteni" igyekszik, holott a a fenti négyes közvetlenebb lakossági szolgáltatói feladatokat lát el, mint a hadsereg látott el valaha is.

* * * * * * * * *

„A Fidesz programjába bekerült Simicskó István több éves javaslata az önkéntes tartalékos haderő bevezetéséről. Vagyis aki akarna, részt vehetne kiképzéseken, anélkül hogy hivatásos katonának kéne mennie.”

Mindez ugyan levezethetne bizonyos militariáns motivációkat, azonban nagyban növelné azoknak a számát, akik ha szélsőséges szervezetekhez csapódnak, akkor remekül erősíthetik a módszeresen erőszakos ismeretekkel rendelkezők táborát, pl. fegyverhasználati ismeretek, közelharc elemek, stb. Mindez a "aki akarna, részt vehetne kiképzéseken, anélkül hogy hivatásos katonának kéne mennie" kissé nacionalisztikusan bohóckodó formában éppen a Magyar Gárga keretén belül realizálódik...

* * * * * * * * *

„Megerősíti a nyugati orientációt. A párt szerint a visegrádi országok közösen léphetnének fel, hogy az oroszokkal senki se kössön külön-megállapodásokat.”

Az oroszokkal való közvetlen szomszédságunkkal kapcsolatban azért nem ártana némi törekvés a jószomszédi viszony kialakításában... Ebből a szempontból nem lenne szerencsés, ha megint alapjában véve a szomszédainkkal szemben foglalnánk állást, mert ugyan vasfüggönytől talán már nem kellene tartanunk, de soha nem jelent jót, ha az utcánkban az egyik oldali szomszédainknak a sora összefog velünk a közvetlen szomszédunk ellen. Nem kell puszipajtizni, de a jószomszédi viszony azért mérsékeltséget jelent.

* * * * * * * * *

A cikk forrásai:

„Ezt akarták? Megkapják! - Elkészült a Fidesz Erős Magyarország című programja”

http://index.hu/politika/belfold/fideszprogra/

„A Fidesz programja (2007)” című topic:

http://www.vasarhely.us/phpforum/viewtopic.php?p=41825#41825

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr37258277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása