BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2011. szeptember 23. 21:52 - Brain Storming

37 km/h 21 (1994) és 37 évesen (2010), avagy: az „Öreg” Izomagár még mindig száguld…

Az Öreg Izomagár nem volt mindig „öreg”, és még „öregen” sem volt öreg – hogy miért is? Íme, egy szösszenet, miért is volt az Öreg Izomagár még „öregen” is izomagár…

Kép forrása: Brain Storming

Az Öreg Izomagár nem volt mindig „öreg”, és még „öregen” sem volt öreg – hogy miért is? Íme, egy szösszenet, miért is volt az Öreg Izomagár még „öregen” is izomagár…

1994 augusztus 24-én az akkor még 21 éves Izomagár ugyanazzal a Raleigh Gran Sport kerékpárral indult neki a „halálút” 2x10 kilométeres szakaszának, amin azóta is koptatja a aszfaltot. Az volt a célja, hogy 5 kilométeres távon legalább 40 km/h-s átlagsebességre tegyen szert. Szerény terv volt ez a részéről, mivel már akkoriban is tudta, hogy a valódi országúti nagymenőknél a 40 km/h-t legalább egy órán keresztül kellett tudni tartani… enélkül nem lehetett senki a „40-es klub” tagja, és nem volt esélye arra, hogy komoly kerékpáros pályafutást kezdhessen.

Aznap az első 10 km-es szakasza 36.1 km/h-ra sikerült, míg a második 38.1 km/h-ra – így a 20 km-re számított átlaga 37.1 km/h volt. Akkor ezt írta edzésnaplójába: „Ennél gyorsabb nem is kell.” Tudta ugyanis, hogy aki kb. ennyit tud, az már „versenyképes”, mivel ő maga úgysem számíthatott boy-vezető pozícióra, a boy szélárnyékában megbújva azonban ezzel a teljesítménnyel könnyedén végigteker akármilyen szokásos versenytávot.

Az élet azonban messzire sodorta ettől a teljesítménytől – felnőtt kora peremén volt ugyan pár jó éve, de sosem sikerült ezt a teljesítményt önállóan teljesítve utolérnie. Igaz, hosszú távú teljesítménysorában akad olyan, hogy egy óra alatt 36 km/h-s átlagsebességet tartott (bemelegítés nélkül), de erre az átlagsebességre általában képes volt. Ezt a szintet átlépni – ami mellesleg pontosan 10 m/s-nak felel meg – nehezére esett, mígnem el nem érkezett 2010… mely számára az újjászületés éve volt. Van, aki az élet megpróbáltatásaiban a barátaira támaszkodik, van, aki a hozzátartozóira – az Öreg Izomagár azonban (aki ekkor már senior korosztályba tartozónak számított) sosem volt másokra támaszkodó típus… sajnálta is, mivel igazi filantróp gazember volt (olyan, aki mások kedvéért követ el „csínyeket”), de sajnos számára így hozta az élet… tehát ő nem emberekre támaszkodott, hanem pl. a veterán kerékpárja pedáljaira.

… és eljött 2010. augusztus 22-e, amikor megismételte, sőt, túlszárnyalta magát a történelem.

Az Öreg Izomagár némi bosszankodással indult útnak, mivel csak nagy sokára talált megfelelő benzinkutat, ahol keményre fújhatta a gumikat. Amikor neki iramodott, már érezte, hogy aznap jól fog menni… már mérte az időt, amikor elszáguldott a laktanya mellett, ahol mindig megnézte a két hatalmas zászlót, amik az aktuális szélirányt jelezték neki… nem mozdultak, tehát szélcsend volt. Már régóta várt egy ilyen alkalomra az Izomagár, mert a szélcsend mindig megmutatja a rideg valóságot: sem ellenszélben, sem hátszélben nem pontos semmilyen átlagteljesítmény.

Az első 5 km-es mérési pontnál már 38.3 km/h volt az átlaga, míg a másodiknál 39.2 km/h. Ezek összesítve 38.75 km/h-t adnak ki – vagyis már ez az átlag is jóval a 21 éves első 10 km-es mért időm felett van.

Ezután egy jó 40 km-es tekerés következett, végig igen magas átlagsebességet tartva, a következő résztáv-átlagokkal:

8 km – 32.6 km/h

26 km – 30.1 km/h (Szeged belvárosa)

2 km – 39,2 km/h (egy traktor üldözésekor, a beéréséig)

4.5 km – 34,1 km/h (a 2x5km-es mérési zónáig)

Ez után a 40 km-es, kimerítő hajsza után következett a 2. 2x5 km-es mérési szakasz: az első 5km-en 36.9 km/h, míg a másodikon 37 km/h volt az átlagom, melyeket összesítve 36.95 km/h-nak kapunk.

Az első és második 10 km-es szakasz összesített átlaga tehát:

38.75 km/h + 36.95 km/h / 20km = 37.85 km/h!

Sokan vannak olyanok, akik amikor „újjászületésről” beszélnek, akkor egyfajta lelki megfiatalodást értenek alatta… az Öreg Izomagárnak is volt ilyen érzése, de ő ezt másképp közelítette meg – ő megelégedett azzal, hogy a maga számára már 21 évesen is elégedettséget nyújtó fizikai teljesítménye, az életének másfél évtizednyi viharai után sem kopott meg, vagyis ha úgy vesszük: nem öregedett, sőt…!!!

Ezen felül külön öröm volt számára, hogy mindez szeretett kisfia, Bertalan névnapja környékén következett be – így ezt a teljesítményt neki ajánlotta…

***

Brain Storming, 2010-08-23

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr43252016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása