BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye

2007. november 30. 08:27 - Brain Storming

SLOVIO – ’proto-szláv’ 400 millió embernek! – Általános bevezetés, 1.

A Protonyelv Koncepció életre kel… Mark Hucko nyelvész és tudós (képen) megalkotta azt, ami az Eszperantó domináns vetélytársa lehet!

Kép forrása:

http://www.slovio.com/sk.jazika/zivot-03maxi.jpg


***

A SLOVIO nyelvről ezt írja a Wapedia:

http://wapedia.mobi/hu/Slovio_nyelv

„A Slovio egy mesterséges nyelv, amely a mai ismert szláv nyelvek elemeiből és nyelvtanából kiindulva olyan nyelv kíván lenni, amit a Földön szláv nyelveken beszélő mintegy 400 millió ember könnyedén képes elsajátítani. Tervezője Marko Hucko.

A Slovio nyelv mellőzi a diakritikus jeleket, ezeket 'X' hozzáadásával kettős betűként használja (pl. Č betű helyett CX), de lehetőséget ad a cirill írással való jelölésre is.

A nyelvtan szándékosan egyszerű, gyakorlatilag több szláv nyelv keveréke. pl. az oroszban csökevényes létigét a cseh, lengyel, szlovák stb. nyelvhez hasonlóan tartalmazza, viszont a számneveket nem ragozza alanyesetben.

A szókincs jelentős részben az orosz nyelvre épül.”

***

A SLOVIO hivatalos honlapján többek között ez olvasható a főoldalon (angolul, SLOVIO-ul és oroszul):

http://www.slovio.com/

„Egyszerűsített, nemzetközi Szláv nyelv – 400 millió beszélőnek.  Ez a hivatalos honlapja az univerzális, egyszerűsített szláv nyelveken alapuló SLOVIO-nak, amely kölcsönösen érthető, összevethető a tradicionális szláv és balti-szláv nyelvekkel, amelyeken alapszik, nevezetesen a következőkön: belorusz, boszniai, bolgár, horvát, cseh, kasub, lett, litván, makedón, morva, lengyel, orosz, rutén, sziléziai, szlovák, szlovén, szerb, szorb, ukrán, kárpátorosz, lusatian, óegyházi szláv…

Szláv, nemzetközi, egyszerűsített.

A SLOVIO nemzetközi egyszerűsített szláv nyelv, amely annyira egyszerű, mint az Eszperantó, de mintegy 400 millió ember érti szerte a világon. Ez teszi a SLOVIO-t a világ egyik legszélesebb körben értett nyelvévé. Ez a nemzetközi nyelv terjed, naprakész és új alapot jelent: mivel olyan egyszerű, mint a legegyszerűbb mesterséges nyelv és ugyanakkor azonnal napi használható vehető 400 millió beszélővel való kommunikálásban.

A tradicionális szláv nyelvektől eltérően csak a legalapvetőbb latin ABC elemeit használja, ékezetek és különleges karakterek nélkül, és bármely billentyűzeten használható – beleértve az amerikai klaviatúrákat is. Nem is képzeled, hány ember fog megérteni és hány ember fog veled beszélgetni, ha ezt használod! A SLOVIO egy teljesen úgy világ kapuit nyitja meg előtted – hasznodra lehet az üzleti ügyeidben, a weboldaladon, a termékeid értékesítésében, a profitod növelésében, a tanulmányaidban, vagy akár barátságok kötésében vagy a szórakozásban.

A SLOVIO a modern ember számára tervezett nyelv. Egyszerű, logikus nyelvtan; egyszerű, fonetikus helyesírás; és teljes kompatibilitás az európai nyelvekkel – csak még egyszerűbb! A jelenlegi SLOVIO szótár körülbelül 44.000 szót, nevet és kifejezést tartalmaz. Ez több szó, mint amivel néhány „természetes” nyelv gazdálkodik. Lépj be a SLOVIO Világába! Tanulj SLOVIO-t!”

Mindez azért ragadta meg a figyelmemet, mivel évekkel ezelőtt jómagam is leírtam, hogy sem egy kultúrához köthető, természetes nyelv intenzív ráerőltetése a többi nemzetre, sem egy semlegesnek kikiáltott mesterséges nyelv elterjesztése nem valószínű, hogy megoldást kínálna a nemzetközi kommunikáció problematikájának megoldására… és ebből a gondolatból, és az évtizedes nyelvtanítási gyakorlat tapasztalataiból alakult ki a „Protonyelv Koncepció”, mely röviden így hangzik:

Protonyelv: olyan nyelv, amely egy természetes nyelvből „készül” a formalizmusának olyan mértékű leegyszerűsítésével, amely még az érthetőségét nem zavarja különösebben. Legfontosabb elemei: a személyragozás átalakítása névmás+igévé, rendhagyó igealakok helyett szabályos ragozás, többes szám egyféle raggal, létige használatának mellőzése, igeidők helyett időhatározók használata, nemek „egyneműsítése” (pl. németben csak hímnem, vagy semleges nem használata), stb..

A Protonyelv Koncepció: A világ soknyelvűségét nem egy természetes nyelv világnyelvi rangra emelésével, és nem is egy mesterséges nyelvvel lehet megoldani – hanem a kettő ötvözésével, méghozzá egy vagy több nyelv természetes nyelv protonyelvvé egyszerűsítésével, mely a kommunikációképességet igen hamar megadja, alacsonyabb szinten megteremtve a nyelvi téren kevésbé előrehaladottak versenyképességét.”(*)

(*) Sipka János István: Lomb Katóról jut eszembe ...
Elemző és kritikai jegyzet Lomb Kató: Nyelvekről jut eszembe ...című könyve alapján,a GPSV nyelvoktatási szemlélet és a PLC (Protonyelv Koncepció) szemszögéből, 2007

http://mek.oszk.hu/04900/04989/

A Virtuson is olvasható, cikksorozatként:

http://www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=7422

(Az idézet az idegen nyelvoktatás és -tanulás egy merőben új formájának, szemléletének taglalásával foglalkozik.)

A SLOVIO nagyon hasonló elgondolás alapján, ha nem a Protonyelv Koncepciónak megfelelő szemléletben „alkotja újra” a szláv nyelveket, és az ezeket beszélő tömegek közösségét közelebb hozza egymáshoz, és a SLOVIO-t megtanuló egyéb anyanyelvűeket a szláv nyelveket beszélők közösségéhez.

Mivel jómagam az angollal még nem tartok ott, hogy teljes „protozált” változatot mutassak be (jelenleg dolgozok rajta!), így egyenlőre marad ennek az elképzelésnek, és a szláv nyelvekre vonatkozóan már teljesebb képet mutató változatnak a népszerűsítése – így a továbbiakban több oldalról is bemutatom a SLOVIO-t, a szláv nyelvek „protonyelvét”.

***

A Nyelvészfórumon elindítottam egy topicot a témában:

http://seas3.elte.hu/nyelveszforum/viewtopic.php?t=753

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brainstorming.blog.hu/api/trackback/id/tr93247535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
BRAIN STORMING, Magyarország legkreatívabb és legtermékenyebb aforizmaírójának műhelye
süti beállítások módosítása